Avanturizam

‘OPERACIJA KLOKAN’ Četvero Riječana kreće na 3-mjesečnu avanturu. “Osvojit” će Australiju s – dva jugića

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na tromjesečnom putovanju Alanfordovci namjeravaju prijeći put dug 22 tisuće kilometara, odnosno proputovati petnaest zemalja. Ta bi ih avantura trebala koštati oko 260 tisuća kuna



Sjećate se onih »čudaka« koji su zbog jednog slomljenog galebovog krila odlučili krenuti na Mongol Rally kako bi osigurali donaciju za ptičji azil? Onih koji su u »jugiću« ljeta gospodnjeg 2016. tu namjeru i ostvarili. E, pa ti isti ili imenom, prezimenom i nadimkom Filip Jakovac Jakey ala Sir Oliver, Alan Ford odnosno Marino Rempešić te Bob Rock ili Aleksandar Puača, uz novog člana tj. članicu Alan Ford Adventure Teama – Anu Somek zvanu Bebaloo, 27. siječnja 2020. godine kreću put Australije.


Ovog puta u dva »jugića« jer nije samo Filip našao djevojku, učinio je to i R2D2 tj. »Artie«, njihov nesalomljivi jugić. Njegova se djevojka zove »Milijana« i u Alan Ford Adventure Team stigla je u obliku darovnice.


– Milijanu nam je ostavila istoimena gospođa i njena kći Irena kojima se naša priča od prve svidjela. I naša avantura zvana Mongolija, i Balkan Roads projekt. Htjele su da Yugo ode u ruke koje će ga znati cijeniti, paziti i maziti. Nažalost, gospođa Milijana nije dočekala našu australsku avanturu pa je taj put na neku foru posvećen i njoj, pojašnjava Filip.


Košta li ga, košta 




Ekipa namjerava do Singapura kopnom, a onda ovisno o »debljini novčanika« jednim ili oba jugića put Australije.


– Radi se o 22 tisuće kilometara puta, i to po ruti koja sadrži 15 zemalja, a to su Hrvatska, Srbija, Bugarska, Turska, Iran, Pakistan, Indija, Burma, Tajland, Laos, Vijetnam, Kambodža, Malezija, Singapur i Australija. Samo u Australiji namjera nam je proći tri tisuće kilometara, odnosno njezinu istočnu obalu sa svim centrima, južni dio ali i onaj središnji – pusti. Sve nabrojano namjeravamo ostvariti u tri mjeseca, tako da bismo se 27. travnja vratili u Rijeku, kaže Aleks, a Ana dodaje:


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



– Zapravo namjeravamo proći brojne nacionalne parkove, gradove i kultura i snimati puno videozapisa i javljati se po »sistemu Mongolije« pismeno, ali i putem videa i fotografija. Pripremamo putopise, ljetopise, zbirke fotografija i sve nešto…


Vrlo zanimljiv plan putovanja, ali svaka zanimljivost košta. Dečki kažu – ohoho, košta!


– Put stoji oko 260 tisuća kuna. Sve u svemu tražimo od sponzora, donatora i građana putem crowd funding kampanje koja kreće najesen da nam pomognu financirati prijevoz auta brodom od Singapura do Australije i od Australije do Rijeke te avione za naše letove od Singapura do Australije i Australije do Rijeke. Ako još skupimo za vize, super. Sve u svemu to je oko sto tisuća kuna pa se nadamo da će biti zainteresiranih jer nudimo super »perkove« na crowdfundingu, ali i ozbiljne marketinške kampanje za zainteresirane sponzore i donatore s obzirom na to da, ponavljam, namjeravamo ovog puta imati i ozbiljnu videokampanju putem medija, naglašava Filip.


Ne oslanjaju se Alanfordovci samo na sponzorske novce, pokušavaju ih zaraditi i vlastitim rukama. Neki rade i po tri posla istovremeno, a neki se spremaju u »pečalbu«.


– Aleks i ja uskoro krećemo put Finske, na šljaku. Trebamo do siječnja zaraditi neke novce kako bismo mogli putovati u Australiju. Što ćemo raditi u Finskoj? Biti fini i ne odbiti niti jedan posao koji nam se ponudi, kratko i jasno će Marino.


Sve za ptice 


Dečki su u fazi nabavki viza, a to nije nimalo lak proces. K tome i košta, no oni se ne daju pokolebati. Na upit hoće li njihov »par jugića« izdržati taj napor kojim će biti izložen Filip odgovara:



Za sve one koji nisu čuli ili čitali o putešestvijama Alanfordovaca do Mongolije i natrag, eto u utorak, 23. travnja prilike. Naime u sklopu događanja vezanih uz obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, ekipa će u MO Kozala, s početkom u 21.45 sati sa zainteresiranima podijeliti svoja iskustva, zgode i nezgode s putovanja u Mongoliju. Vodič do »tamo i nazad« bit će Filip Jakovac koji usputno poziva i na ostala događanja vezana za spomenuti dan koja će se održati u MO Kozala.– U 20.15 počinje čitanje odabranih bajki pod zvijezdama u parku kraj mjesnog odbora. Namijenjeno je djeci predškolskog i školskog uzrasta, ali i svima odraslima koji si dopuštaju biti i dijete. Voditeljica ovog događanja bit će Tamara Vodopić Štiglić. U istom terminu odvijat će se i predavanje Kristiana Benića na temu »Kako prokužiti Kozalu« – vodič kroz knjige o povijesti i društvu Kozale. U 21 sat pod nazivom »Ubiti pticu rugalicu; Taj hejt u glavi« slijedi razgovor o klasicima i novostima pod vodstvom Tamare Vodopić Štiglić. A onda »šećer na kraju« tj. parlaonica Alan Ford Adventure Teama.



– Nemam straha, znamo da će Artie i Milijana izdržati, ali nadamo se i naše noge jer planiramo i planinariti. Zapravo nekako više povjerenja imam u Artieja i Milijanu nego u nas. Stoga krećemo i mi na pripreme, vježbanja i slične stvari. Do siječnja 2020. moramo biti fit.


Kako AFT ekipa svako putovanje oboji humanitarnom bojom, tako će biti i s ovom australskom avanturom.


– I ovog puta su nam ptice u prvom planu. Koje i gdje, još je sve u fazi dogovora, no ono što znamo je da će ptice od Alan Ford Adventure Teama dobiti deset tisuća kuna. Želja nam je podići svijest o zaštiti ptica i ekologiji općenito te pogotovo o sveprisutnoj plastici koju dnevno unosimo u mikročesticama kroz obroke u organizam što predstavlja opasnost za naše zdravlje. Time ćemo se posebno baviti u našim izvješćima, fotografijama i videima, priča Filip.


Ne zaboravljaju napomenuti i kako će boje Rijeke biti pronesene do Australije jer će oba jugića biti obojana »po riječki«. Pred ekipom je puno posla. Pripreme su zahuktale jer ne samo da treba dovesti u top stanje jugiće, nego i njihovu posadu. A treba i zaraditi za ovaj nesvakidašnji, zanimljiv, izazovan ali i izuzetno naporan put.