Nesnosna stvarnost

OPĆINA VIŠKOVO PISALA SVIMA Zbog smrada s Marišćine slali dopise i u Bruxelles

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Općina je zatražila i osnivanje radne skupine za praćenje kakvoće zraka, u kojoj bi mjesto imali i predstavnici MO-a Marčelja i Općine Viškovo. Skupina bi pratila mjerenja u CZGO-u, a traži se i pregled svih postrojenja i postupaka da bi se utvrdilo je li sve zaista napravljeno prema projektima



VIŠKOVO Mještani Marčelja večeras u 18 sati na zboru građana raspravljat će o problemu nesnosnog smrada što se i ovog ljeta širi s Marišćine. Istovremeno, iz Općine Viškovo izvijestili su da su od Ekoplusa, županijske tvrtke koja upravlja Centrom za gospodarenje otpada Marišćina, hitno zatražili poduzimanje niza mjera kako bi se uklonio smrad koji mještanima Marčelja posljednjih mjeseci život čini nepodnošljivim. Niz zahtjeva iznijela je načelnica Viškova Sanja Udović direktoru Ekoplusa Josipu Dediću na sastanku o mjerama koje se poduzimaju u cilju sprečavanja pojave neugodnih mirisa koji nastaju na području centra.


Općina Viškovo, prije svega, traži hitan pregled postrojenja te postupaka kojim se operator koristi kako bi se utvrdilo kako su ona izvedena te jesu li usklađeni s projektnim rješenjima i projektiranim tehnološkim procesima. Također, traži se pregled ispravnosti rada svih uređaja za kondicioniranje zraka, filtera, uređaja za osiguravanje podtlaka u postrojenju te drugih dijelova postrojenja koji utječu na kvalitetu zraka, a protokol o pregledu trebala bi dati neovisna ovlaštena mjeriteljska organizacija. Traži se i osnivanje radne skupine za praćenje kakvoće zraka

Radna skupina


Činiti bi je trebali predstavnici Ekoplusa, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša PGŽ-a te Mjesnog odbora Marčelji i Općine Viškovo. Zadatak te radne skupine bio bi praćenje stanja kvalitete zraka, mjerenja koje provodi NZZJZ te pojave eventualnih neugodnih mirisa kao i njihovih izvora. Radna skupina trebala bi definirati i plan i raspored obilaska te pripreme zajedničkog izvještaja i načina informiranja javnosti.


Predlaže se ponovna analiza i revizija projektnih rješenja vezano za mikroklimatske uvjete vezane uz lokaciju te državnu cestu D427 u izgradnji uz istovremeno predlaganje mjera kojima bi dodatnim i novim projektnim rješenjima ublažili i neutralizirali eventualni nepovoljni aspekti za naselja, a koji su vezani za strujanja zračnih masa nastalih izgradnjom centra i državne ceste.




Traži se da Ekoplus u plan poslovanja, u suradnji s NZZJZ PGŽ-om te agrotehničkom strukom, napravi plan dodatnog pošumljavanja prostora i pojačane primjene agrotehničkih mjera u cilju stvaranja zračne brane prema vanjskom prostoru te prema rezultatima analiza primijeni i druge mjere i projektna rješenja. Žele i da im se hitno dostave rezultati svih provedenih inspekcijskih nalaza, koje je zatražila Općina Viškovo ranijim dopisima u cilju utvrđivanja eventualnih propusta u rukovanju postrojenjem i pridržavanju kondicija iz izdanih dozvola uvjeta kvalitete zaštite okoliša te uvjeta iz okolišne dozvole. U Općini Viškovo naglašavaju da su dosad već tražili od nadležnih tijela rješavanje ovog problema, a u srpnju su uputili dopise KD Čistoći, odnosno Ekoplusu.


– Želimo naglasiti da je Općina Viškovo dosada tražila od nadležnih rješavanje ovoga problema – napominje načelnica Viškova Sanja Udović.


Neugodni mirisi


Još u srpnju upućen je dopis KD-u Čistoća, Ekoplusu te Inspekciji zaštite okoliša u Rijeci, kojim je traženo poduzimanje mjera u cilju sprječavanja pojave smrada te izvještavanje o tome što je poduzeto. KD Čistoća očitovala se da od lipnja 2015. godine ne upravljaju ni jednim odlagalištem, a da na fazi 0-1 oni samo skupljaju i prevoze otpad koji zatim predaju u obradu u postrojenje na Marišćini.


Ekoplus je obavijestio Općinu da se praćenje neugodnih mirisa provodi kontinuirano od 2014. godine, četiri dana u tjednu u prijepodnevnim i jedanput tjedno u poslijepodnevnim satima. Naveli su da su zatražili pomoć od stručnjaka iz NZZJZ-a Primorsko-goranske županije s kojima je 20. srpnja na inicijativu Ekoplusa održan sastanak u cilju detektiranja izvora neugodnih mirisa te je dogovoreno da će se u idućm periodu od dva tjedna obavljati dodatni obilazak u kasnovečernjim satima na tri mikrolokacije u blizini centra. Očitovala se i Inspekcija zaštite okoliša koja je 20. srpnja obavila očevid na samoj lokaciji, temeljem prijave Općine Viškovo.

Očevidom je utvrđeno da je u 2017. godini u nekoliko navrata zabilježena pojava izuzetno slabog i slabog intenziteta neugodnih mirisa te tri puta srednje jakog intenziteta. Pojave jakog i izuzetno jakog intenziteta neugodnih mirisa nije bilo te se u trenutku samog nadzora nisu osjetili neugodni mirisi. Budući da o mjerenjima koje je provodio NZZJZ PGŽ Općina nije dobila povratne informacije, a neugodni mirisi i dalje su se osjetili, 14. kolovoza, ponovo je upućen dopis Ekoplusu i Inspekciji zaštite okoliša, a uslijedila je požurnica dva tjedna kasnije te je zatraženo reagiranje Nastavnog zavoda PGŽ-a i Sanitarne inspekcije u Rijeci.



Direktor Ekoplusa Josip Dedić na sastanku je izvijestio da je u proteklom razdoblju izvršen detaljan pregled postrojenja, optimizacija sustava za pročišćavanje zraka, a ujedno je Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a proveo detaljna mjerenja i opservacije po pitanju pojave neugodnih mirisa te mikroklimatskih uvjeta šire lokacije oko centra uključujući okolna naselja. Naveo je da je izvršeno niz aktivnosti kako bi se pojava neugodnih mirisa svela na najmanju moguću mjeru. – S obzirom na činjenicu da je centar u pogonu tek nekoliko mjeseci, rezultati tih aktivnosti očekuju se u idućem periodu kada građani okolnih naselja ne bi trebali osjetiti rad centra – istaknuo je Dedić. Direktor Ekoplusa informirao je predstavnike Općine o izvještaju Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a o mjerenjima i terenskim obilascima obavljanim danju i noću od 25. srpnja do 16. kolovoza. Prema županijskom Nastavnom zavodu utvrđena je pojava neugodnih mirisa, no bez prekoračenja graničnih vrijednosti emisija.


– Nezadovoljna nereagiranjem nadležnih tijela, dopisom sam se obratila i županu Primorsko-goranske županije Zlatku Komadini, kao i predsjedniku Skupštine Ekoplusa te Upravnim odjelima u Primorsko-goranskoj županiji koja je većinski vlasnik Ekoplusa, od kojih sam zatražila poduzimanje mjera i utvrđivanje razloga smrada te preispitivanje tehnološkog procesa i je li isti u skladu s projektiranim – napominje načelnica Udović.


Traže akciju


Ona je 1. rujna uputila iskaz zabrinutosti svim nadležnim institucijama i ministarstvima u Republici Hrvatskoj te europskim institucijama. Obavijestila ih je o problemima s radom ŽCGO-a Marišćina koji se financirao iz europskih fondova i čiji je investitor izgradnje bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te zatražila aktiviranje nadležnih institucija i potrebne intervencije u projektu u cilju rješavanja problema s radom centra za gospodarenje otpadom.


– Unatoč izjavama udruge Krizni ekostožer Marišćina da godinama nismo ništa poduzeli da se navedeni problem riješi, jasno je vidljivo da aktivno djelujemo na rješavanju svih problema koji muče naše mještane pa tako i ovog. Također čudi ta izjava Udruge jer se isti nisu obratili stručnim službama Općine Viškovo, niti zatražili postupanje ili ponudili pomoć – zaključuje načelnica Sanja Udović.