Ugradnja aortalne valvule

ONE SPAŠAVAJU ŽIVOTE Složeni zahvat na srcu: Riječke kardiološke sestre prve hrvatske ‘loaderice’

Barbara Čalušić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

AVI, odnosno transkateterska intervencija ugradnje aortalne valvule skupa je intervencija koja zamjenjuje operacije na otvorenom srcu. U Hrvatskoj su dosad to radili stručnjaci iz kompanije Medtronic, no Pavica Stanišić i Morena Kvaternik nedavno su, nakon edukacije i treninga, dobile certifikat kojim ih se ovlašćuje da u ovim procedurama sudjeluju samostalno



Morena Kvaternik i Pavica Stanišić, medicinske sestre iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koje već niz godina u angiosalama riječke bolnice obavljaju složene poslove koji podrazumijevaju asistiranje intervencijskim kardiolozima i skrb o stanju pacijenta tijekom operacija na srcu, nedavno su postale prve hrvatske »loaderice«.


Ovaj pomalo opasan interni naziv još jednog od brojnih poslova koje obavljaju u okviru svog opisa radnog mjesta kardiološke sestre, priskrbio im je TAVI – transkateterska intervencija ugradnje aortalne valvule koja je u riječkoj bolnici prvi put obavljena 2015. Danas sve popularniji TAVI, koji kao poprilično skupa intervencija sve češće i u Hrvatskoj zamjenjuje operacije na otvorenom srcu prilikom kojih se pacijentu morao kirurški otvarati prsni koš, zalistak fizički izvaditi i pritom ga nadomjestiti novim, umjetnim zalistkom. Ne treba ni napominjati da je takva operacija na otvorenom srcu za pacijenta značila puno veći rizik i dulji boravak u bolnici.


Samo u Ljubljani


Transkateterske intervencije kao što je TAVI, u svijetu su krenule u primjenu prije 15-ak godina, a u ovoj regiji, konkretno u Sloveniji prije desetak godina. U samoj proceduri, umjetni se zalistak komprimira i stavlja u kateter kojim uz pomoć malog reza na nozi kroz femoralnu arteriju, liječnik dolazi do mjesta bolesnog zalistka i na njegovom mjestu jednostavno ekspandira novu valvulu. Zahvat se može raditi u općoj anesteziji, no pacijenti su najčešće sedirani te ih se u roku od dva do tri dana nakon zahvata otpušta iz bolnice.





– Ovaj zahvat obavljaju intervencijski kardiolozi, a mi smo kao kompanija dosad kardiolozima davali cjelokupnu logističku podršku u TAVI zahvatima. Naime, prilikom zahvata morate imati poseban stol u kojem se valvula u posebnim posudama priprema za kateter, a time i za ugradnju. To se naziva »valve-loading«, postavljanje valvule u kateter. U Hrvatskoj smo dosad to radili mi, kao predstavnici kompanije, dok centri koji rade više takvih zahvata, u pravilu žele da se njihove medicinske sestre i tehničari više educiraju i certificiraju za ove zahvate. Postoji jasna procedura prema kojoj se sestre educiraju za ovaj dio zahvata, one odrađuju treninge, vježbaju u nesterilnim uvjetima i nakon toga moraju odraditi najmanje deset procedura pod našom supervizijom da bi dobile certifikat kojim ih se ovlašćuje da u ovim procedurama sudjeluju samostalno. Od regije, samo još u Sloveniji, konkretno u UKC Ljubljana imamo certificirane sestre, a Pavica Stanišić i Morena Kvaternik prve su certificirane sestre u Hrvatskoj za ove procedure koje se rade još u KBC-u Zagreb, KB Dubrava i u Klinici Magdalena u Krapinskim toplicama. Drugim riječima, samo riječka bolnica ima službeno osposobljene medicinske sestre koje su neizostavan dio ove procedure, a mi ih nazivamo »loaderice«, kaže Petar Mardešić iz Medtronica, internacionalne kompanije čiji su predstavnici dosad bili neizostavan dio ovakvih operacija.


Intervencijski tim


Kako dodaje, riječka intervencijska kardiologija kod ovakvih zahvata više nije ovisna o njegovoj kompaniji te u potpunosti samostalno može izvoditi ugradnju TAVI-ja.



Iako dvije certificirane medicinske sestre, kojima će se s certifikatom uskoro pridružiti još jedna medicinska sestra iz KBC-a Rijeka koja je također na edukaciji, zasad ove procedure rade samo u matičnoj bolnici, Mardešić ne isključuje teoretsku mogućnost da u slučaju hitnoće, kada nitko iz njegove kompanije ne bi mogao prisustvovati ovakvoj intervenciji u nekom od tri preostala centra, a život pacijenta bi bio u pitanju, da bi upravo Pavica Stanišić i Morena Kvaternik mogle postati dio intervencijskog tima, kao jedine osobe u Hrvatskoj koje bi ovaj dio procedure mogle obaviti.


Profesionalni izazov


– Ono što je sigurno, jest da je ovo izvrsna strategija same klinike budući da se broj ovih procedura u Hrvatskoj stalno povećava, a povećavat će se još i više. Prije je ovakvih procedura bilo malo i mi smo kao kompanija stigli prisustvovati svakoj. Prošle je godine u Hrvatskoj obavljena 61 TAVI procedura, a ove godine očekujemo stotinjak prcedura u cijeloj Hrvatskoj pa je logično da svaki centar u ovim zahvatima postane samostalan i neovisan od kompanije koja pruža suport, smatra Mardešić.



Kako kažu Morena Kvaternik i Pavica Stanišić, s obzirom na visoku cijenu ugradbenog materijala koja se kreće oko 15 tisuća eura i koja je diktirala i sam broj obavljenih procedura, njihova je edukacija bila višegodišnja i trajala je gotovo tri godine.


– TAVI nam je bio jako velik izazov. Prvenstveno zato jer smo nešto radile same, vlastitim rukama, a i bio je potpuno drugačiji od naših poslova koje inače ovdje obavljamo. Mi nemamo nikakve privilegije zbog toga, nama ovaj zadatak ne predstavlja nikakav financijski bonus i Petar je i dalje mogao dolaziti ovdje i raditi ovaj dio posla. No, htjele smo postati dio ove procedure jer nam je bilo zanimljivo i profesionalno izazovno, objašnjava Morena Kvaternik.


Kada se ugrađuje ovakav tip umjetnog zalistka, njezin je zadatak umjetnu valvulu koja je maksimalne veličine 3,4 centimetra komprimirati na 0,5 centimetra. Takav se zalistak stavlja na kateter kojim se kroz femoralnu arteriju dolazi do srca pacijenta gdje se valvula vraća u prvobitni oblik i tamo ostaje. Valvula je napravljena od posebnog materijala koji se na toplini širi zbog čega ove medicinske sestre pripremu rade u hladnoj vodi, što je, kako kažu, manualno prilično složeno.


– Ruka nam se doslovno sledi u pripremi valvule. Dosta je koraka, puno malih detalja koje treba poštivati bez iznimaka i treba biti fokusiran, odgovoran te stajati iza svojih postupaka. Naime, u ovoj proceduri mi smo neovisne od liječnika koji to ne rade i čekaju da se ovaj dio etape dovrši, a bez ove etape zahvata, ne može ni pristupiti postavljanju valvule na mjesto oboljelog zalistka. U pripremi nemamo pravo na grešku jer dovodimo u pitanje život pacijenta, tumači Kvaternik.


Širok spektar posla


Glavna sestra riječkog kardiološkog laboratorija Ružica Višnjovski ističe kako medicinske sestre u angiosalama obavljaju širok spektar posla. Tzv. TAVI tim se sastoji od dva intervencijska kardiologa i tri prvostupnice sestrinstva od kojih jedna kod procedure prati hemodinamiku, druga priprema valvulu, a treća je instrumentarka te se pritom stalno izmjenjuju sa svojim zadacima.


– S obzirom da u angiosalama nemamo anesteziju, ekipa koja se nalazi u angiosali bavi se i hemodinamikom i sedacijom, a sve to ima svoja pravila i sve to rade naše kardiološke sestre, poručuje Višnjovski.


Morena Kvaternik i Pavica Stanišić zaključuju kako se na ovaj način edukacije medicinskih sestara i širenja opsega njihova posla, sestrinstvo u Hrvatskoj podiže na višu razinu.


– Na ovaj način medicinska sestra nije više samo pomagačica i njegovateljica, već karika u složenom medicinskom lancu s vlastitim kompetencijama bez koje se procedura ne može izvršiti, zaključuje Kvaternik.