Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Neugodni mirisi

OLFAKTOMETAR ĆE DETEKTIRATI SMRAD Kvalitetu zraka na Marišćini procjenjivat će ''elektronski nos''

Kako radi »elektronski  nos«  – Goran Crvelin / Foto R. BRMALJ
Kako radi »elektronski nos« – Goran Crvelin / Foto R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2018. u 21:21 2018-08-23T21:21:08+02:00

MARČELJI Ekoplus i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-e županije potpisali su  ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji vezanoj uz korištenje olfaktometra SCENTROID SM 100, takozvanog »elektronskog nosa«, koji oponaša način djelovanja olfaktornog sustava čovjeka te stoga s velikom preciznošću može procijeniti količinu i intenzitet podražaja, samim time pomoći i u bržem pronalasku i otklanjanju uzroka povremene pojave neugodnih mirisa.

Predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić naglasio je da je smanjenje utjecaja Centra na život mještana jedan od prioriteta i zato se uz ostale aktivnosti odmah krenulo i s ugovaranjem suradnje za što bržu primjenu uređaja na terenu.

– S jedne strane smo suočeni s prijavama mještana o pojavi neugodnih mirisa, s druge strane mjerni uređaji nemaju zabilježena prekoračenja i primjenjuju se sve upute dobivene tijekom inspekcijskih nadzora. Ipak trebamo uzeti u obzir da je riječ o otpadu i da pojava neugodnih mirisa nije nemoguća, ali je važno otkriti uzrok i preventivno djelovati. Vjerujem da će nam ovaj uređaj u tome pomoći – ocijenio je Dedić.

Ravnatelj NZZJZ PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović ustvrdio je da neugodni mirisi ne moraju nužno imati izravan utjecaj na zdravlje, ali da nelagodom koju izazivaju utječu na kvalitetu života.
– NZZJZ Primorsko-goranske županije od početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina kontinuirano sudjeluje u aktivnostima kontrole kvalitete zraka i javno-zdravstvenih mjera koje se provode u Centru te nadzire rad mjerne postaje za kontrolu kvalitete zraka na lokalitetu Marčelji – Viškovo, čiji su rezultati mjerenja javno dostupni na mrežnim stranicama Ekoplusa i NZZJZ – podsjetio je Mićović i naglasio da je upravo s ciljem kvalitetnijeg nadzora i analize zraka nabavljen novi uređaj olfaktometar SCENTROID SM 100, prvi takav u Hrvatskoj koji je namijenjen terenskom radu za detekciju neugodnih mirisa.

Tehehničke karakteristike i način rada olfaktometra novinarima je jučer predstavio voditelj Odsjeka za kontrolu kvalitete vanjskog zraka NZZJZ PGŽ-a Goran Crvelin.
– Kad govorimo o mirisima, postoje različiti pragovi detekcije i osjetilna percepcija se razlikuje od osobe do osobe pa govorimo o subjektivnom dojmu, međutim, intenzitet je nešto što je moguće izmjeriti. Uvođenje ovog uređaja u terenski rad nije zakonska obveza, nego nadstandard kojim se želi pomoći u procesu postizanja veće kvalitete života mještana koji žive u neposrednoj blizini Centra i pomoći u prevenciji neugodnih mirisa bez obzira na intenzitet i učestalost – kazao je Crvelin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.