Žele na natjecanje FIRST

ODLAZAK POD UPITNIKOM Robot riječkih gimnazijalaca spreman, ali nedostaje još sto tisuća kuna za put u SAD

Ingrid Šestan Kučić

Svi spremni za put – gimnazijalci koji su osmislili konstrukciju, izradili nacrte i sastavili robota i njihovi mentori / Snimio Marko GRACIN

Svi spremni za put – gimnazijalci koji su osmislili konstrukciju, izradili nacrte i sastavili robota i njihovi mentori / Snimio Marko GRACIN

Prikupi li Gimnazija potreban novac, riječki će učenici biti prvi hrvatski tim na prestižnom natjecanju u Hempsteadu na kojemu se okupljaju najkvalitetniji mladi robotičari srednjoškolci



RIJEKA   Učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića izradili su robota koji pored toga što se kreće može podignuti kocke na visinu od dva metra, a kada bude bio u cijelosti gotov moći će podignuti i sam sebe.


Sedmero učenika te škole, predvođeno mentorima Patricijom Nikolaus i Goranom Bonetom, na izradi robota neumorno rade od studenoga kad su se prijavili na međunarodno natjecanje u robotici FIRST (For Inspiration and Recognition od Science and Technology) – Robotics Competition koje svake godine u SAD-u okupi 400 tisuća mladih ljudi.


Tri faze projekta


Riječki su gimnazijalci prvi i jedini hrvatski srednjoškolci koji su se prijavili na natjecanje, međutim, iako je robot skoro gotov, nad njihovim odlaskom u SAD još uvijek stoji znak upitnika, jer im nedostaje novca kako bi svoje putovanje realizirali.


Pojašnjavajući kako krajem ožujka u SAD najprije treba otputovati gotov robot, a potom bi u travnju u avion trebalo sjesti sedmero učenika i dvoje mentora, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henrry Ponte kazao je kako im za taj poduhvat nedostaje sto tisuća kuna.– Podijelili smo projekt na tri faze, a sada smo na završetku druge faze. Do sada smo utrošili sredstva za prijavu na natjecanje i nabavku dijelova za robota i to uz pomoć donatora među kojima je i jedan anonimni donator iz SAD-a koji nam je poslao 600 američkih dolara i iako ne znamo tko je, željeli bismo mu se posebno zahvaliti – kazao je ravnatelj. Sama prijava na natjecanje koštala je šest tisuća američkih dolara, dok su dijelove za robota platili tri tisuće kuna. Pomoć u sastavljanju robota učenici su imali i od Tehničkog fakulteta te Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, a ideja za sudjelovanje na natjecanju potekla je od samih učenika i to od Borne Massaria koji kaže kako mu je to predložio obiteljski prijatelj.

– Svake godine organizatori natjecanja odrede temu, a ove je godine tema izraditi robota koji može podizati kocke i samog sebe. Sami smo osmislili konstrukciju, izradili nacrte i sastavili robota, a ono što nam nedostaje su sredstva za treću fazu našeg projekta što podrazumijeva odlazak u SAD – kazao je Borna.


Županija već pomogla


Natjecanje se održava u Hempsteadu gdje bi uz Bornu prvi hrvatski tim trebali činiti i Elizaveta Chernova, Darijan Jelušić, Andrej Čizmarević, Lucija Žužić, Luka Greblo i Ian Golob. Gotovo svi oni iza sebe već imaju zapažene rezultate na županijskim i državnim STEM natjecanjima te dijele interes prema robotici, informatici, matematici i tehnologiji.


Među prvima školi je pomoć pružila Primorsko-goranska županija financirajući gimnazijski projekt s 40 tisuća kuna, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kaže da je osnivač time pokazao kako je prepoznao projekt.


Pojašnjavajući kako je misija FIRST natjecanja potaknuti mlade ljude da budu znanstvenici, vođe i inovatori u tehnologiji, mentorica Nikolaus kazala je da se radi o prestižnom natjecanju koje okuplja najkvalitetnije mlade robotičare srednjoškolce. Prikupi li Gimnazija sredstva, riječki će tim biti prvi hrvatski tim na FIRST natjecanju, a s njima će se iz SAD-a vratiti i robot koji će služiti za edukaciju budućih generacija te škole.