Kraj toplinskog vala

ODE LUCIFER Krupna tuča u Italiji i Sloveniji, jako nevrijeme u dijelovima Istre, kiša i vjetar na riječkom području

P. N.

Na riječkom području kiša praćena grmljavinom

Na riječkom području kiša praćena grmljavinom

U središnjoj Istri je opasno prometovati. Brojna stabla pala su na cestu, oprez!



Hladna fronta stigla u sjevernu Italiju. Najjače nevrijeme danas poslijepodne pogodilo je zapadni dio regije Veneto gdje je padala iznimno krupna tuča. Nešto kasnije još jedna vijest koja potvrđuje meteorološke prognoze iako oblačka još nema ni na vidiku – jaka tuča poharala Ilirsku Bistricu, grmljavinski sustavi iz Italije polako se približavaju našem području.


Iako se bura postupno širila s Kvarnera, a na sjeverozapadu Istre nakratko je bilo i tramontane, temperature zraka u 20 sati još uvijek su bile visoke – iznad 30 stupnjeva Celzija. Osvježenje se iščekivalo s, malo je reći, nestrpljenjem.


Oko 22 sata dijelove Istre pogodilo je jako nevrijeme. Umag, Baderna, Tinjan… U središnjoj Istri je opasno prometovati. Brojna stabla pala su na cestu, oprez!




Praćena jakim vjetrom i grmljavinom također oko 22 sata na riječko se područje slila obilna kiša, koja će sa sobom donijeti i toliko željeno i toliko potrebno zahlađenje od desetak stupnjeva.



Kraj je ovo jednog toplinskog vala, simbolično nazvanog Lucifer, nakon kojeg, upozoravaju prognostičari, već za koji dan slijedi još jedan. 


Prognoza za ponedjeljak glasi: Pretežno sunčano vrijeme uz malu, u gorju povremeno umjerenu naoblaku. Više oblaka očekuje se u Gorskom kotaru gdje može biti izoliranih pljuskova. Umjerena i jaka bura navečer će postupno oslabiti. Minimalne temperature zraka od 17 do 23°C, maksimalne dnevne od 28 do 31°C.


Aktualnosti u vezi nevremena možete pratiti na Istrametovom webu i Facebooku.