Rijeci ne treba promjena

OD MIRE FURLAN DO PREDRAGA SLOBODE Kulturnjaci i sportaši potpisali pismo podrške Obersnelu

Tihana Tomičić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Podsjećamo naše sugrađane i građane Rijeke da je Obersnelov protukandidat, Hrvoje Burić, kao bivši gradski vijećnik, donedavno više nego grubom retorikom zastupao ekstremnu konzervativnu politiku, navode potpisnici



RIJEKA – S mail adrese koja glasi “javna.podrš[email protected]” u medije je stigla podrška cijelog niza kulturnjaka i sportaša kandidatu SDP-a Vojku Obersnelu.


U mailu bez potpisa stoji: “Dostavljamo vam javno pismo podrške za još jedan mandat Vojku Obersnelu na mjestu gradonačelnika Rijeke nas sportskih i kulturnih djelatnika koji smo imali i imamo čast raditi u Rijeci, a dobro poznajemo i druge sredine diljem Hrvatske i svijeta. 


Rijeka je primjer uključivog europskog grada, prijestolnica svih vrsta sloboda, posebno one umjetničke i zato želimo da titulu Europske prijestolnice kulture s ponosom nosi i dalje”.




U potpisu su među ostalima Paolo Magelli, Dunja Vejzović, Mira Furlan, Diana Haller, Edita Karađole, Predrag Sloboda, Luciano Sušanj i brojni drugi. 


Među ostalim, u tekstu podrške stoji:


– Okolnosti u Hrvatskoj i drugdje u svijetu pokazale su nužnost javne reakcije prije no što bude prekasno. U moru lažnih vijesti i besmislica nazvanih ‘alternativne činjenice’ koje se šire na sve strane, u valu manipulacija kojih mnogi možda i nisu svjesni, zbog lažnih osmijeha na licima koja su donedavno sijala otvorenu mržnju, osjećamo da moramo reagirati sada, jasno i nedvosmisleno. Svojim potpisom dajemo podršku politici uključivosti, slobdoarskom duhu i aktivnom razvoju građanskog društva, neupitnom i bezuvjetnom antifašizmu te vrijednostima za koje se zalaže SDP-ov Vojko Obersnel.


Podsjećamo naše sugrađane i građane Rijeke da je Obersnelov protukandidat, Hrvoje Burić, kao bivši gradski vijećnik, donedavno više nego grubom retorikom zastupao ekstremnu konzervativnu politiku i služio se nezapamćeno grubom retorikom posve atipičnom za pristojnu Rijeku, ali i neprihvatljivom u bilo kojem liberalnom i demorkatskom okruženju. Za one koji nisu pratili, kandidaturu Hrvoja Burića nedavno je u svojoj emisiji Bujica javno podržao Velimir Bujanec, ljubitelj nacističke ikonografije, osuđivani novinar koji se ne libi posve javno iznositi svoje profašističke stavove.


Upravo on je pozvao Riječane i Riječanke da glasuju za Hrvoja Burića, a takva podrška više nego jasno govori koje vrijednosti Burić zapravo zastupa i koji su njegovi podupiratelji’, ističu.


Iz tih razloga pozivaju Riječane i Riječanke da glasuju za Vojka Obersnela jer bi, kako kažu, biranjem Hrvoja Burića bio ugrožen ugled Rijeke u nacionalnim i europskim okvirima.‘Biranjem takvog čovjeka za prvog čovjeka grada doista bi se dogodila ‘promjena’ – propast tolerantne i slobodoumne Rijeke kakvom se ponosimo i koju stvaramo – Rijeke u kojoj je sloboda izražavanja i djelovanja pretpostavka njezina identiteta’, ističu u priopćenju riječki kulturni i sportski djelatnici.