Dječji vrtić Rijeka

OBJEKTI SE GRADE, PROBLEMI OSTAJU Bez mjesta u vrtiću ostalo čak 216 malih Riječana

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Unatoč izgradnji novih objekata, Dječji vrtić Rijeka i dalje je podkapacitiran, posebno u zapadnom dijelu grada.  Neupisanoj riječkoj djeci treba dodati i 105 mališana iz općina i gradova u okolici, čiji roditelji također žele upisati djecu u riječku predškolsku ustanovu, ali ni za njih nema mjesta



RIJEKA  Čak 216 djece prema privremenim rezultatima upisa u idućoj pedagoškoj godini neće imati svoje mjesto u Dječjem vrtiću Rijeka, a pretežno je riječ o djeci rane dobi, odnosno jasličkog uzrasta. Iako njihovi roditelji ispunjavaju kriterije potrebne za prednost pri upisu, odnosno oboje su zaposleni i imaju prebivalište na području Grada Rijeke, nisu bili te sreće da se nađu na upisnoj listi, jer očito je da je, unatoč izgradnji novih objekata, Dječji vrtić Rijeka i dalje podkapacitiran.


S 216 neupisane djece nije kraj listi onih koji su željeli, a nisu uspjeli naći mjesto u najvećoj riječkoj predškolskoj ustanovi, jer iz općina i gradova u riječkom okruženju zaprimljen je identičan broj prijava kao i prošle godine, ukupno njih 105, a ta djeca, pojašnjavaju u Dječjem vrtiću Rijeka, nisu mogla biti upisana upravo iz razloga što prednost pri upisu ostvaruju djeca s područja grada Rijeke. U konačnici na listi onih koji svoju potragu za mjestom u vrtiću moraju nastaviti nalazi se čak 321 dijete, dok se na upisnoj listi, prema podacima riječke predškolske ustanove našlo 3.126 djece upisane u 180 odgojnih skupina, od kojih je 51 jaslička te 129 vrtićkih skupina.


Slična priča lani


Kao i prijašnjih godina nedostatak kapaciteta ponovo je najizraženiji u zapadnom dijelu Rijeke, odnosno na području Centra predškolskog odgoja Zamet, u koji je upisati dijete gotovo nemoguća misija, jer kako navodi jedan od roditelja, već dvije godine pokušava na području tog Centra naći mjesto u vrtiću.




– Ove godine drugu godinu zaredom nema mjesta za moje dijete u vrtićima CPO Zamet, iako i ja i supruga radimo. Taj problem nije od ove godine, što znam iz prve ruke jer mi prvo dijete koje smo upisivali u vrtić 2012. godine isto nije upisano prve godine već smo morali čekati godinu dana. Očekivali smo da će i ovaj put biti tako ali ispada da je situacija sada još gora. Ne razumijem kako to da s jedne strane čitamo da je sve manje djece rođeno i manje je učenika u školama, a s vrtićima je sve veći problem za upise, priča roditelj neupisanog djeteta.


Činjenicu da je najteže realizirati upis u vrtić upravo na području Centra Zamet potvrđuje i ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin.


– Polovina od ukupnog broja neupisane djece živi u zapadnom dijelu grada, na području Centra predškolskog odgoja Zamet. U drugim dijelovima grada situacija je značajno bolja, pa još uvijek postoje slobodna mjesta za upis 70-ak djece u CPO-ima Turnić, Potok i Maestral. Ova će se mjesta ponuditi zainteresiranim roditeljima koji su ostvarili najviši broj bodova, a nisu mogli biti primljeni u odabrane podcentre, poglavito u zapadnom dijelu grada. Sličnu situaciju imali smo i lani i velik broj roditelja prihvatio je mjesto u jednom od vrtića u kojima je upis bio moguć. Uglavnom su se djeca upisivala u Centar Turnić – kaže ravnateljica.



Iz godine u godinu bilježi se porast broja djece s teškoćama koja se uključuju u redovite skupine, odnosno programe, što rezultira smanjenjem ukupnog broja upisane djece sukladno mjerilima Državnog pedagoškog standarda. Dio djece s nalazom i mišljenjem prvostupanjskog tijela vještačenja uključit će se u redovite skupine u kojima pored odgojitelja radi i stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila i to u podcentrima Maestral, Đurđice i Krnjevo, dok će u Maestralu i nadalje djelovati dvije odgojno-obrazovne skupine za djecu s poremećajima iz spektra autizma, a jedna se takva skupina u pedagoškoj 2018./2019. godini otvara i u Pocentru Krnjevo.


U ovom se podcentru provodi i posebni program za djecu s motoričkim teškoćama, dok se u Podcentru Veseljko provodi program za djecu smanjenih intelektualnih sposobnosti. U konačnici, u Dječjem vrtiću Rijeka bit će pet odgojnih skupina namijenjenih djeci s teškoćama u koje će biti upisano ukupno 25 djece.



Daljnja ulaganja


Dodajući kako još uvijek nije riječ o konačnim rezultatima upisa, jer do 5. lipnja roditelji imaju mogućnost podnošenja prigovora na objavljenu Listu reda prvenstva u dijelu koji se odnosi na njihovo dijete, Guštin navodi kako će Upravno vijeće razmatrati žalbe, a konačna upisna lista bit će objavljena 19. lipnja. Stvarno stanje upisa djece bit će utvrđeno u rujnu kada roditelji uplatom beskamatnog predujma potvrđuju upis djeteta u jaslice i vrtić u novoj pedagoškoj godini.


Nakon izgradnje dva nova moderna objekta na Gornjoj Vežici i Vojaku, vrtića Morčić i Đurđice, te najave gradnje novog vrtića Rastočine i vrtića za djecu talijanske nacionalne manjine, u Dječjem vrtiću Rijeka predviđaju da će i nadalje biti potrebna kontinuirana ulaganja Grada kako bi se pratile rastuće potrebe roditelja u pojedinim gradskim područjima, a upis djece u jaslice i vrtić omogućio svim onim roditeljima koji za to iskažu potrebu.


U Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo ističu, pak, da je Grad Rijeka posljednjih godina uložio znatna sredstva u povećanje kapaciteta vrtića koji djeluju u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka te je otvaranjem novih objekata stvoreno dodatnih šestotinjak mjesta u vrtićima, u što je uloženo oko 100 milijuna kuna.



Sukladno interesima i prijavama roditelja za novu pedagošku godinu došlo je do povećanja broja odgojno-obrazovnih skupina u pojedinim programima Tako će se u čak 14 skupina provoditi redoviti program obogaćen specifičnim sportskim sadržajima, a u osam skupina rano učenje stranih jezika, dok je smjenski redoviti cjelodnevni program upisalo pet odgojnih skupina, od kojih su dvije namijenjene djeci jasličke dobi. Redoviti program obogaćen sadržajima katoličkog vjerskog odgoja provodi se u tri odgojne skupine za djecu vrtićke dobi, a program za djecu pripadnike talijanske nacionalne manjine i nadalje će se provoditi u sedam odgojnih skupina od kojih je jedna jaslička. Program namijenjen djeci u dobi od 6 mjeseci do godine dana, popularno zvana skupina »bebe«, provodit će se na tri lokacije, u podcentrima Krijesnica, Turnić i Veseljko.



Privatni vrtići


– No, s obzirom da sve veći broj roditelja svoju djecu želi upisati u vrtić, i to upravo u vrtiće čiji je osnivač Grad Rijeka, očito je da to nije dovoljno. Upravo zato Grad Rijeka nastavlja s investicijama u povećanje kapaciteta svojih vrtića pa je tako u ovoj godini u izradi projektna dokumentacija za izgradnju dječjeg vrtića na području Rastočina koji će moći upisati oko 164 djece. U planu je i rekonstrukcija Dječjeg vrtića Zamet čime će se povećati postojeći kapaciteti vrtića. Isto tako, Grad Rijeka u suradnji s Talijanskom unijom priprema i izgradnju novog vrtića na području Krnjeva, za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine.


Treba reći i da Grad Rijeka sufinancira smještaj djece i u vrtićima drugih osnivača pa će tako cijena za roditelje biti jednaka u gradskim vrtićima te u vrtićima drugih osnivača odnosno u privatnim vrtićima. Stoga roditelji imaju na raspolaganju i mogućnost upisa djeteta u neki od privatnih vrtića i to po istoj cijeni kakva je na snazi u gradskim vrtićima. Vrtića drugih osnivača u Rijeci ima deset od kojih je osam smješteno upravo u zapadnom dijelu grada te upisuju djecu vrtićke i jasličke dobi s područja Zameta, Srdoča i Krnjeva, a najavljeno je i skoro otvaranje novih privatnih vrtića, upravo u zapadnom dijelu grada – ističu u Odjelu za odgoj i školstvo.


Ujedno podsjećaju da je Grad posljednjih godina otvorio novi vrtić Srdoči, znatno je proširen vrtić Drenova, otvoren je i vrtić Radost te novi vrtići Mavrica, Morčić i Đurđice.