Dva jubileja

OBILJEŽAVANJE MIKULJNE U KRALJEVICI Jedinstveno podmorsko hodočašće Svetom Nikoli

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



KRALJEVICA Unatoč lošem vremenu osamdesetak ronioca KPA Adria iz Kraljevice i njihovih prijatelja danas je sudjelovalo u jedinstvenom hodočašću Svetom Nikoli. Riječ je o podmorskom hodočašću koje se održalo jubilarni, deseti put, a ujedno je obilježena i 30 godišnjica KPA Adria. Osim po dva jubileja ovogodišnje je hodočašće posebno i po tome što je u sklopu podmorskog hodočašća službeno otvorena za razgledavanje izložba morskih staništa. Navodeći kako se radi o izložbi skulptura »Mare Modul« koje su prije četiri tjedna položene na 9 do 12 metara dubine Danijel Frka uputio je ronioce u sam projekt i rutu kojom moraju ići.



– Do izložbe vodi poučna staza, a projekt Mare Modul provodi se u sklopu znanstvenog projekta MERCES, u okviru kojega su umjetnici izradili keramičke skulpture, čija je konačna namjena da postanu staništa za morske organizme. Buduća staništa za ribe i druge morske organizme nakon izložbi u Zagrebu, Rijeci i Kraljevici postavljene su u more ispred našeg kluba, objasnio je Frka.



Uz obilazak tridesetak umjetničkih eksponata ronioci su u moru čija je temperatura iznosila petanestak stupnjeva Celzijevih hodočastili i do brončane replike kipa koji se nalazi ispred crkve sv. Nikole, a kako je naveo predsjednik KPA Adria, Čedomir Benac, kip je 2008. godine postavljen na 16 metara dubine.– Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca i ribara pa onda valjda i nas ronioca, a Kraljevica je grad koji je sudbinski vezan uz more i pomorstvo te joj je zaštitnik sv. Nikola, kazao je Benac.

Dodajući kako je ovogodišnje obilježavanje »Mikuljne« započelo tradicionalnim pomorskim hodočašćem, a završilo  podmorskim hodočašćem gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić zahvalio se roniocima što su unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama snašli snage i održali su svoje tradicionalno hodočašće.