Saporan prijedlog odluke o grobljima

OBERSNEL ODGOVORIO VETERANIMA: I branitelji i antifašistički borci zaslužuju naše poštovanje i zahvalnost

P. N.

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Na kraju, moram još jednom ponoviti kako Grad Rijeka odnosno ja kao gradonačelnik nikad nisam i nikad neću diskriminirati niti branitelje iz Domovinskog rata, a niti antifašističke borce u Drugom svjetskom ratu. Svi oni zaslužuju isključivo poštovanje i zahvalnost i to je jedino za čime se, vezano uz ovu temu, vodim u svom radu



Ruiječki gradonačelnik Vojko Obersnel javnosti se obratio priopćenjem povodom napada iz redova veteranske populacije. Podsjetimo, pojedine udruge veterana Obersnela su optužile da “gazi po braniteljskim grobovima”, a povod im je bio prijedlog Odluke o grobljima, koji se našao na dnevnom redu Gradskog vijeća Rijeke. 


Gradonačelnikovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


“Predstavnici Udruge smatraju da su prijedlogom spomenute odluke branitelji stavljeni u nepovoljan položaj u odnosu na antifašističke borce u Drugom svjetskom ratu, no to nije točno.




Isto tako, navode i kako prijedlogom ove Odluke “uskraćujem stečena prava umrlim braniteljima” što također nije točno i takvo što zaista nikada ne bih učinio. Upravo suprotno, Grad Rijeka jedan je od rijetkih gradova i svakako među prvim gradovima koji su izgradili Aleju branitelja na gradskom groblju i koji održava i održavat će ju svom trošku. Također, u Rijeci su stambeno zbrinute obitelji svih poginulih branitelja i invalidi Domovinskog rata te njihove obitelji, u spomen na žrtvu branitelja i znak poštovanja prema njima izgrađen je Most branitelja, po legendarnom zapovjednik Specijalne jedinice policije “Ajkule” Marinu Jakominiću nazvana je ulica, a po 111. i 128. brigadi nazvani su trgovi u središtu grada. O braniteljima se u Gradu Rijeci uvijek se vodila i vodit će se posebna skrb.


Dalje, očito je potrebno reći da je sve što je napisano u novoj Odluci o grobljima propisuje zakon i Grad Rijeka se ovim aktom samo usklađuje sa hrvatskim zakonodavstvom.


Tako će ubuduće za grobno mjesto za ukop preminulog branitelja pola potrebnog iznosa plaćati Grad Rijeka, a pola obitelj preminulog branitelja koja također ima mogućnost dobiti još i maksimalno 2000 kuna od Ministarstva branitelja.


No, nova Odluka o grobljima ne odnosi se na postojeću Aleju branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova na kojoj više nema mjesta za ukop i njezino će održavanje i dalje u potpunosti financirati Grad Rijeka.


Sudionici antifašističke borbe pak nemaju nikakvih zakonskih privilegija u odnosu na ostale građane. Odredba u Odluci grobljima odnosi se isključivo na održavanje postojećeg partizanskog groblja na Groblju Kozala i na niti jedan drugi slučaj.


Što se tiče usklađivanja sa zakonom i nove Odluke o grobljima, sve se temelji na novom Pravilniku o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje (NN 51/18). Prema tom Pravilniku Grad Rijeka dužan je za umrle branitelje dati na korištenje grobna mjesta sa betoniranim okvirom uz naplatu polovice predviđenog iznosa te naplaćivati korisnicima godišnju grobnu naknadu po posebnim propisima. No, Grad Rijeka donio je odluku da će obiteljima preminulih branitelja naplaćivati samo 50 posto te naknade.


Dakle, Grad financira 50%, a za ostalih 50% obitelji preminulih branitelja imaju pravo na sufinanciranje Ministarstva branitelja, ali je ograničeno na 2.000.00 kuna. Ovo se odnosi samo na građevinske radove s betonskim okvirom i naknadu za korištenje dok je nadgrobni dio spomenika isključivo stvar financiranja korisnika.


Također, treba naglasiti da se ove odredbe odnose na kupnju grobnog mjesta bilo gdje a ne samo na Aleji, što do sada nije bio slučaj. Ukoliko se članovi obitelji odluče na kupnju više ukopnih mjesta u istoj grobnici pravo na sufinanciranje se primjenjuje razmjerno jednom ležaju u grobnici.


Zaključno, Grad Rijeka će i dalje u potpunosti snositi troškove održavanja Aleje branitelja, a u novoj Aleji čija je izgradnja u planu ili na bilo kom drugom grobnom mjestu primjenjivat će se nova Odluka i Pravilnik. Tako će se, sukladno Pravilniku, Nova Aleja u smislu zajedničkih dijelova (staze, rubnjaci, zelenilo) održavati kao i bilo koji dio groblja, dakle na teret komunalnog društva koje upravlja grobljem, a ne na teret korisnika. Korisnici će sami morati održavati isključivo svoje grobno mjesto u smislu održavanja nadgrobnog spomenika.


Na kraju, moram još jednom ponoviti kako Grad Rijeka odnosno ja kao gradonačelnik nikad nisam i nikad neću diskriminirati niti branitelje iz Domovinskog rata, a niti antifašističke borce u Drugom svjetskom ratu. Svi oni zaslužuju isključivo poštovanje i zahvalnost i to je jedino za čime se, vezano uz ovu temu, vodim u svom radu”, navodi gradonačelnik.