Cjeloživotno obrazovanje

Novost na Ekonomskom fakultetu: Rijeka ima prvi studij menadžment sigurnosti u EU

Ingrid Šestan Kučić

Ekonomski fakultet u Rijeci – izobrazba specijaliziranih stručnih kadrova

Ekonomski fakultet u Rijeci – izobrazba specijaliziranih stručnih kadrova

Svrha poslijediplomskog studija je razvoj suvremenih znanja s područja ekonomije, prava i kriminalistike s ciljem stvaranja uvjeta za uspješnije poslovanje poduzeća u sektoru sigurnosti



 Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci pokreće novi poslijediplomski specijalistički studij »Menadžment sigurnosti u EU«. Riječ je o studiju koji će omogućiti izobrazbu specijaliziranih stručnih kadrova u jednom od izrazito propulzivnih sektora na razini regije i države.


 Studij je odgovor na potrebe tržišta za cjeloživotnim obrazovanjem stručnjaka u privatnom i javnom sektoru sigurnosti koji će se svojim multidisciplinarnim kompetencijama moći nositi sa sve većim zahtjevima koje nose globalizacija, deregulacija i liberalizacija na nacionalnom i europskom tržištu, novim tehnologijama te promjenama legislative na nacionalnoj i europskoj razini. Kako se radi o multidisciplinarnom pristupu kao nositelji kolegija bit će angažirani i znanstvenici s Pravnog i Filozofskog fakulteta u Rijeci, kao i Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo u Zagrebu, Centra za sigurnost Pariz, Fakulteta političkih znanosti Zagreb, odnosno Fakulteta za varnostne vede Ljubljana.


Svrha poslijediplomskog specijalističkog studija je razvoj suvremenih znanja s područja ekonomije, prava i kriminalistike s ciljem stvaranja uvjeta za uspješnije poslovanje poduzeća u sektoru sigurnosti te za učinkovito razgraničenje ovlasti djelatnosti javne i privatne zaštite. Multidisciplinarnost studija očituje se i kroz predmete koje se izučava, a obavezni su predmeti: Tržište sigurnosti u EU, Međunarodne i europske sigurnosne integracije,




Menadžment u privatnoj i javnoj sigurnosti, Upravljanje projektima u privatnoj i javnoj sigurnosti i Pravo EU. Izbornim predmetima studenti prilagođavaju program studija svojim praktičnim potrebama, pri čemu mogu birati između predmeta: Psihologija u sigurnosti, Tehnička zaštita, Privatna zaštita, Sigurnosni sustav, Informacijska sigurnost i Business Intelligence.


Kako bi se studij maksimalno približio potrebama polaznika koji uz teorijska znanja trebaju i ona praktična, na svakom kolegiju predviđeno je sudjelovanje barem dvoje gostiju iz gospodarstva, koji su aktivni u različitim institucijama koje se bave problematikom sektora sigurnosti.


Poduzeća privatne zaštite ukupno u Hrvatskoj zapošljavaju 15.000 osoba, a svoj upravljački kadar dominantno alimentiraju s fakulteta iz područja društvenih znanosti, ali niti jedan od njih ne pruža cjelovita znanja potrebna za svakodnevno funkcioniranje u ovom specifičnom sektoru.


Stoga je cilj studija obrazovati stručnjake srednje i visoke razine menadžmenta u poduzećima privatne zaštite koji imaju široko poslovno znanje i perspektivu te razumijevanje odnosa u realnom svijetu, trendova na području izvođenja nadzornih aktivnosti, djelovanja institucija formalnog društvenog nadzora, neformalnog društvenog nadzora te institucionaliziranog neformalnog nadzora.