Ekološki incident

Novo zagađenje mora iz riječke rafinerije: Zbog obilne kiše došlo do – istjecanja ulja

Marinko Glavan

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Prema prvim neslužbenim informacijama do istjecanja ulja u more došlo je zbog obilnih kiša, odnosno ispiranja iz kraškog podzemlja, gdje postoje nataložene uljne nakupine. Čini se da je incident manjih razmjera od onog u svibnju



RIJEKA Novo onečišćenje mora zauljenom tekućinom dogodilo se jučer ispred Rafinerije nafte Rijeka. Prema prvim neslužbenim informacijama do istjecanja ulja u more došlo je zbog obilnih kiša, odnosno ispiranja iz kraškog podzemlja, gdje postoje nataložene nakupine ulja.


Iako se neugodan miris nafte širio obalnim područjem oko rafinerije, a na moru ispred rafinerije vidio se uljni film, prema onome što je jučer bilo moguće vidjeti incident se čini manjih razmjera od onoga u svibnju kada je veća količina nafte iscurila iz rafinerije u more, zagadivši ne samo morsku površinu, nego i obalno područje prema lučici Podurinj, a u manjoj mjeri i dalje duž kostrenskih plaža.


Kiša i jugo 


Službeno objašnjenje iz Ine navodi da je riječ o zauljenim vodama ispranim iz krškog podzemlja.




– Na lokaciji ispod HDS postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka danas je primijećen uljni film na površini mora u području koje je ograđeno zaštitnim branama. Odmah se pristupilo njegovom tretiranju kako bi se spriječilo eventualno daljnje širenje. Napominjemo da nije riječ o nikakvom incidentu ili ispuštanju ugljikovodika u more već je pojava uljnog filma posljedica vremenskih neprilika u vidu obilne kiše u posljednjih 48 sati koje su isprale krški teren u podzemlju rafinerije te jakog juga koje je razmaknulo zaštitne brane. Višekratnim obilaskom obalnog pojasa od strane djelatnika Rafinerije nafte Rijeka i tvrtke ovlaštene za monitoring stanja na moru utvrđeno je da nije bilo vidljivog onečišćenja kopnene strane, stoji u odgovoru iz Ine.


Povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u rafineriji Ivica Perinić, koji je u više navrata javno prozivao upravu Ine i Rafinerije zbog lošeg održavanja i ekoloških incidenata koji bi mogli rezultirati odlukom o zaustavljanju modernizacije riječke rafinerije, jučer je kazao da prema informacijama od kolega s terena, ovoga puta uzrok nije nemar ili slabo održavanje.


Perinić: Nije nemar 


– Ne bih ovaj događaj okarakterizirao incidentom za koji bi odgovornost bila na nemaru bilo koga iz riječke rafinerije, kaže Perinić, objašnjavajući kako je do izljeva u more došlo uslijed povećanja razine podzemnih voda i ispiranja nakupljenih ulja iz podzemlja.


– Kad rafinerija ne bi bila na kraškom području, ili da se gradi danas, sigurno bi ovakva događanja bila izbjegnuta. Zasigurno bi podnice spremnika, cjevovodi rafinerijskih oborinskih i zauljenih voda bili u puno boljem stanju te ne bilo mogućih propuštanja u podzemlje. No, Rafinerija Rijeka puštena je u rad 1965. godine. Siguran sam, ukoliko aktivnosti oko modernizacije – ulaganja u sadašnje pogone i izgradnja postrojenja za obradu teških ostataka – budu provedene kako je planirano, ovakvi događaji koji zasigurno uznemiruju, bit će rijetkost ili ih uopće neće biti, zaključuje Perinić.