Investicija od 25 milijuna kuna

Novo na autocesti Rijeka – Zagreb: U srijedu počinje raditi odmorište Cernik

Sanja Gašpert

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Na odmorištu će biti zaposleno 14 djelatnika, a specifičnost je prva autopraonica za kamione i autocisterne na autocesti Rijeka – Zagreb



ČAVLE U srijedu, 12. kolovoza u naselju Cernik u Općini Čavle, uz autocestu Zagreb – Rijeka bit će otvorena nova, 102. po redu benzinska postaja Ri-Petrola, koja će biti u sustavu Petrola d.o.o. Zagreb. Investitor je Ri-Petrol d.o.o. Rijeka, izvođač radova Rudar d.o.o. iz Tounja, a vrijednost investicije procjenjuje se na 25 milijuna kuna.


Prema riječima Joze Kalema, direktora i vlasnika Ri-Petrola, riječ je o benzinskoj pumpi, točnije odmorištu s pratećim sadržajima, koja se nalazi preko puta stare, Inine benzinske postaje na autocesti.


– Benzinska pumpa nalazi se na površini od 35.000 kvadratnih metara, od čega je 19.000 »kvadrata« pod asfaltom, na prostoru nazvanom kao Odmorište Cernik. Uređen je i veliki parking za kamione i aute. Pumpa u ponudi ima sve vrste derivata, autoplin, uređena je trgovina s prehrambenim, higijenskim i ostalim artiklima potrebnim vozačima na putu, caffe bar, automatska praonica za putnički program, jedna od najsuvremenijih kod nas, kao i autopraonica za kamione i autocisterne. To je jedina autopraonica na ovom dijelu autoputa, točnije na dionici od Rijeke do Zagreba, ujedno i prva takve vrste. Naime, na cijelom tom potezu nema autopraonice za kamione i putnički promet, kaže Kalem.




Dodaje da su takvi sadržaji uređeni upravo s namjerom što je Grobničko polje, odnosno Čavle prvi dio takozvane snježne dionice, koja je tijekom zimskih dana zbog snježnih oborina često posuta sa solju.


– Upravo smo željeli da vozači koji iz pravca Zagreba idu u Rijeku i Istru mogu svoje automobile očistiti od soli. Zbog toga ove autopraone imaju modernu opremu sa svim ispiranjima i podnim pranjima. Objekt je dobio uporabnu dozvolu i upravo je u tijeku mjerno ispitivanje svih uređaja, ističe Kalem, dodajući kako će na novoj benzinskoj postaji biti zaposleno četrnaest djelatnika, uglavnom s područja Grobnišćine.


– Uvijek kada primamo nove djelatnike nastojimo da to budu ljudi s domaćeg terena. Na ovoj će pumpi raditi dio nove radne snage, kao i dio naših radnika s drugih pumpi, jer nam je potrebno i iskustvo kako bi novi djelatnici lakše i brže ušli u posao, kaže Kalem.


Novi poslovni objekt pozdravlja i načelnik Općine Čavle Željko Lambaša.


– U svakom slučaju riječ je o pozitivnoj namjeri, jer, kao i svaka nova investicija, novo ulaganje, i ova će otvoriti nova radna mjesta, tako da je to svakako za pozdraviti. Nadam se kako će u novom objektu zaposlenje naći naši ljudi, s Grobnika. Ne treba zaboraviti niti oko 70 tisuća kuna komunalnog doprinosa uplaćenog u naš općinski proračun. Čestitam svim investitorima koji ulažu, a posebno veseli kada je to u našem kraju. Nedavno je i Autohrvatska otvorila novi prostor pored Metroa, kaže Lambaša, dodajući kako je to svakako doprinos razvoju čavjanskog kraja.