Više od prirode

Novo lice Platka: Uređen prvi teren za disc golf u Hrvatskoj

Sanja Gašpert

Želimo da Platak postane nacionalno izletište, koje će okupljati izletnike, turiste, osobe željne adrenalinskih sportova, obitelji s djecom, sve generacije ljudi, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić



ČAVLE U petak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, na Platku će, s početkom u 14 sati turnirom za početnike biti otvoreno prvo igralište za disc golf u Hrvatskoj, s osamnaest »rupa«. Tim su povodom Platak danas obišli predstavnici Primorsko-goranske županije, Općine Čavle i Goranskog-sportskog centra, koji su novinarima predstavili projekt Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak, kao složen i financijski zahtjevan, koji se realizira u više faza i predstavlja jedan od strateških razvojnih projekata Primorsko-goranske županije. Projekt su u svoje prioritete uvrstili i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo turizma te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.


Nacionalno izletište


– Cilj projekta je izgraditi i urediti suvremeni turistički sportsko-rekreacijski centar sa sadržajima koji će omogućiti cjelogodišnje korištenje, unaprijediti sport i rekreaciju, obogatiti turističku ponudu Kvarnera kroz optimalno korištenje raspoloživih prirodnih resursa i njihovu kvalitetu. Želja nam je Platak vratiti izletnicima i rekreativcima i za vrijeme ljetnih mjeseci, ali i tijekom cijele godine. Od sljedeće godine Platak će sigurno postati pravo turističko središte, koje će turistima moći ponuditi puno više od same prirode, ali sa sadržajima koji će biti u skladu s prirodom. Želimo da Platak postane nacionalno izletište, koje će okupljati izletnike, turiste, osobe željne adrenalinskih sportova, obitelji s djecom, sve generacije ljudi. Zbog svega toga konstantno se ulaže u Platak, pa je tako u realizaciju projekta u prošloj godini uloženo 13,1 milijuna kuna, a do kraja ove godine bit će uloženo ukupno više od 20 milijuna kuna, kazao je zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić.


Novi sadržaji


Posljednje dvije godine Platkom upravlja i vodi investicije Goranski sportski centar d.o.o. Delnice, čiji je direktor Dario Medvedec kazao da GSC, u okviru odobrenih 4,6 milijuna kuna sredstava županijskog proračuna za investicije u infrastrukturu i opremanje »ljetnih« sadržaja na Platku, nastavlja s rekonstrukcijom vučnica, uređenjem i povezivanjem skijaških staza, kao i uređenjem sadržaja za izletnike.




– Na Platku je, kao što vidite, već uređeno prvo igralište disc golfa u Hrvatskoj. Izgrađeno je, također, i pet platoa za roštilje, kao i boćalište. U blizini planinarskih domova Platak i Sušak uređene su i tri nove šetnice, prikladne za lagane poludnevne izlete. U pripremi je uređenje igrališta za djecu te nabavka opreme za sportska igrališta, kao i bicikla za iznajmljivanje rekreativcima. U tijeku su i radovi na biciklističkoj »dawn hill« stazi od vrha Radeševa, a u pripremi je i prilagodba žičare Radeševo za prijevoz bicikla. U ovoj godini kreće se i u izradu projektne dokumentacije za izgradnju zone Radeševo – skijaške staze, nove žičare, turističkih objekata, sustava za zasnježenje skijaških staza te projekta višenamjenske Akumulacije 2 i proširenje Akumulacije 1, istaknuo je Medvedec. 


Parkiralište


Zadovoljstvo novim izgledom Platka nije krio ni načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, koji je kazao kako je sa Županijskom upravom za ceste potpisan ugovor na iznos od tri milijuna kuna za poslove uređenja druge faze parkirališta.


– Želimo vratiti vrijeme kada je Platak tijekom vikenda obilazilo i do tisuću ljudi, koji su na taj način željeli provesti dan u prirodi. Da bismo vratili posjetitelje na Platak tijekom cijele godine, moramo im ponuditi i nove sadržaje. Što se tiče proširenja parkirališta, površina zahvata druge faze obuhvaća oko 6.000 četvornih metara, a nakon završetka osposobit će se 80 parkirnih mjesta za osobne automobile, s osam parkirnih mjesta za invalide, dograditi sustav oborinske odvodnje i javna rasvjeta. Ovaj dio parkirališta namijenjen je i za male sportove, kao što su mali nogomet, rukomet, odbojka, badminton i košarka. Završetkom radova na preostalim fazama uređenja parkirališta dobit će se oko 400 parkirnih mjesta za osobne automobile i dvadesetak parkirnih mjesta za autobuse, kazao je Lambaša, zahvaljujući ujedno Vladi Republike Hrvatske što je za potrebe realizacije projekta ustupila 25.000 »kvadrata« zemljišta.