Uspješna operacija

Novi zahvat riječke neurokirurgije: Pacijentici oba oka vraćena u koštanu šupljinu

Barbara Čalušić

Operaciju uspješno izveo predstojnik Klinike za neurokirurgiju prof. dr. Dinko Štimac / Snimio Sergej Drechsler

Operaciju uspješno izveo predstojnik Klinike za neurokirurgiju prof. dr. Dinko Štimac / Snimio Sergej Drechsler

Istovjetni zahvat 39-godišnjoj ženi iz Gorskog kotara  već je obavljen prošli mjesec na lijevom oku, a dvosatna operacija prošla je bez problema. Osim estetskog učinka operacije koja očne jabučice vraća u očnu šupljinu, više ne bi trebalo biti ni problema s vidom



Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka jučer je 39-godišnjoj pacijentici iz Gorskog kotara obavljena dekompresija koštane šupljine u kojoj se nalazi oko, tzv. orbite. Pacijentica je istovjetni zahvat proteklog mjeseca već obavila na lijevom oku, a kako kaže predstojnik Klinike za neurokirurgiju prof. dr. Dinko Štimac, koji je predvodio obje operacije, dvosatna operacija i ovaj je put prošla bez problema i pacijentica bi trebala kroz dva dana biti otpuštena kući.


Osim estetskog učinka operacije koji očne jabučice vraća u koštanu šupljinu, pacijentica više ne bi trebala imati problema s vidom.


– Dekompresija orbite, odnosno koštane šupljine u kojoj se nalazi oko radi se kod poremećaja i bolesti kod kojih se iza oka nalazi neka patološka tvorba koja gura oko prema van. To je najčešće dobroćudni tumor, ili pak masno tkivo koje je nabujalo zbog hormonalnih poremećaja, primjerice hipertireoze, bolesti gdje pretjerano radi štitna žlijezda.




Visoki tlak iza očne jabučice, točnije u koštanoj orbiti, kao posljedicu ima guranje oka prema van, proptozu ili egzoftalmus, što stvara funkcijski problem zbog istezanja vidnog živca te mišića koji pokreću jabučice. Ujedno predstavlja i estetski problem, objašnjava prof. dr. Dinko Štimac.


Dvoslike


Operiranoj pacijentici prije pet godina odstranjena je štitnjača zbog hipertireoze. Bolest je, bez obzira na doživotnu terapiju, kao posljedicu ostavila hipertrofično tkivo koje je predstavljalo estetski, ali i funkcionalni problem. Pacijentici se istezao vidni živac, a zbog pritiska na mišiće koji okreću očne jabučice imala je dvoslike.


Kako dodaje prof. dr. Štimac, ovu operaciju koja je prvi put izvedena u riječkoj bolnici, mogu izvoditi i oftalmolozi.


– Dekompresiju mogu raditi oftalmolozi i neurokirurzi. Oftalmolozi imaju skučen prostor pristupa, dok je neurokirurški pristup izdašniji i samim tim učinkovitiji. Nakon reza kože unutar vlasišta i odmicanja kožno-potkožnog režnja, odvoji se prednji dio sljepoočnog mišića od kosti, nakon čega uslijedi otvaranje lubanje.


Otvori se bočni donji dio prednje lubanjske jame, te skine gornji i bočni zid orbite, odnosno koštane šupljine u kojoj je oko. Zatim se otvori ovojnica oko masnog tkiva u orbiti – periorbita. Uslijed tlaka masno tkivo se počinje ispupčavati prema šupljini nastaloj skidanjem kosti i prema moždanoj ovojnici. Pri tome se smanjuje tlak u šupljini lubanje gdje se nalazi oko i oko se automatski povlači prema unutra, ističe prof. dr. Štimac.


Gostujući stručnjaci


Dekompresija orbite, prema riječima prof. dr. Štimca, samo je jedna od novih operacija u dijapazonu riječke Neurokirurgije na kojoj kao gostujući operateri nove metode demonstriraju svjetski poznati liječnici.


– Počeli smo s ugradnjom akrilatnog vratnog kralješka po dimenzijama svakog individualnog pacijenta, da bi uskoro nastavili s ugradnjom takvih kralješaka u grudnom segmentu. Izveli smo zatim i prvu operaciju aneurizme mozgovne arterije uvježbavanjem operacije na prethodno napravljenom 3D modelu koji u potpunosti odgovara situaciji dotičnog pacijenta.


Nakon toga smo sličnu operaciju izveli na pacijentici, ali rabeći prvi ekstrakranijski-intrakranijski bypass ili premosnicu pomoću radijalne arterije podlaktice, a operaciju je vodio prof. dr. Sekhar iz SAD-a. Nedavno smo napravili četiri endoskopski asistirane operacije tumora hipofize kroz nos novim direktnim transnazalnim pristupom, a operacije je vodio prof. dr. Fahlbusch iz Njemačke. Aktivni smo, puno radimo, idemo dalje punom parom, konstatira prof. dr. Štimac.