Održan kongres ReScience

Novi tehnološki inkubator za 20. rođendan Porina

Orjana Antešić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Novi 400.000 kuna vrijedan tehnološki inkubator otvoren je u prostorima bivšeg Torpeda na Mlaki. Održan i treći kongres ReScience koji je okupio poznate tehnološke tvrtke i predavače



RIJEKA Rijeka kao točka u kojoj se znanost i tehnologija približavaju realnom sektoru, moto je pod kojim je obilježeno dvadeset godina postojanja i rada Riječke razvojne agencije Porin. U sklopu proslave otvoren je i novi, 400.000 kuna vrijedan tehnološki inkubator u prostorima bivšeg Torpeda na Mlaki, a jučer je održan i već tradicionalni, treći po redu kongres ReScience.


Na svečanoj sjednici Skupštine Porina, njezin predsjednik i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ukratko je rezimirao prvih dvadeset godina rada Porina, konstatiravši kako je Porin uspješno prošao svoju transformaciju. Kroz Porinove poduzetničke inkubatore, koja se danas granaju s početnih 12 na 51 inkubacijskih jedinica dosad je prošlo više oko 130 različitih tvrtki, koje su zapošljavale više od 550 radnika.


Uspješna tranzicija


– Analize koje su rađene pokazuju da je više od 53 posto tih tvrtki koje su izašle iz poduzetničkih inkubatora opstalo na tržištu duže od tri godine što je, prema svim relevantnim mjerilima, respektabilan pokazatelj, kazao je Obersnel pred okupljenim skupom u bivšoj hali Torpeda. Prema riječkom gradonačelniku, uspješno je provedena i tranzicija riječkog gospodarstva s velikih gospodarskih subjekata, na koje se nekad gotovo isključivo oslanjalo, prema malim i srednjim poduzetnicima. Obersnel je istaknuo i ulogu Porina u korištenju sredstava iz EU fondova, a dodao je i da Porin ima značajnu ulogu i u projektima riječke urbane aglomeracije.




Direktor Porina Ernest Cukrov istaknuo je da je ova agencija uspješno prebrodila probleme i lutanja s kojima se suočavala tijekom proteklih 20 godina. Povratkom pod okrilje Grada Rijeke, zaključio je Cukrov, konačno su stvoreni uvjeti da se Porin može u potpunosti posvetiti svojoj primarnoj i matičnoj zadaći, a to je pomoć mladim poduzetnicima te promociji društva znanja i novih tehnologija.


Danas Porin djeluje na tri lokacije, a najnoviji iskorak napravljen je u novootvorenom tehnološkom inkubatoru koji je opremljen najnovijim 3D računalom, printerom i skenerom, CNC strojem, a u njegovom se sklopu nalazi i radionica za električne automobile i proizvodnju električnih bicikala.


Svjetska krema


Jučer je održan i 3. ReScience koji je, prema ocjeni jednog od njegovih organizatora te nagrađivanog riječkog znanstvenika Svena Maričića, okupio europsku, pa i svjetsku kremu u 3D modeliranju printa i aditivnih tehnologija.


Posvećen novim 3D tehnologijama, znanosti i brendiranju društva, kongres ReScience i ovog je puta okupio poznate tehnološke tvrtke i predavače, među kojima i predstavnike renomiranog proizvođača titanskih implantata i printeva, KLS Martin iz Njemačke, potom ENEA-e, talijanske nacionalne agencije za razvoj i istraživanje te rumunjskog Tehničkog fakulteta Cluj-Napoca. Predavanje na temu razvoja i brendiranja društva temeljenu na novim tehnologijama na ReScience održao je i ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. Tome Antičić, a o pokretanju Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini govorio je dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. Tomislav Rukavina.