Komunikacija s darivateljima

Novi projekt Crvenog križa: Semafor pokazuje dnevne zalihe krvi

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, a uz potporu Društva Crvenog križa PGŽ-a, izrađen je Semafor zaliha krvi, kojim se zorno prikazuje dnevno stanje zaliha krvi u KBC-u Rijeka. Semafor se može pronaći na web stranici Gradskog društva Crvenog križa Rijeka i KBC-a, na stranicama Novog lista, a uskoro i na web stranici Društva Crvenog križa PGŽ-a. Novi je projekt predstavljen i na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno kako su, promjena u radu Kliničkog Zavoda za transfuzijsku medicinu, a riječ je o regionalizaciji transfuzijske službe, kojom je riječki Zavod prošle godine uz Primorsko-goransku i Ličko-senjsku preuzeo i Istarsku županiju, kao i povećane potrebe u zdravstvu dovele i do povećanja u planiranom, odnosno potrebnom broju doza krvi.


Rok trajanja


– Semafor je novi način komuniciranja s darivateljima krvi i indikator društvima Crvenog križa kao organizatorima akcija darivanja krvi. Zajednički je cilj Crvenog križa i Zavoda uvijek imati optimalan broj doza, ni previše ni premalo, jer krv kao lijek ima svoj rok trajanja i važno je u svakom trenutku moći odgovoriti na potrebe bolesnika, kazala je voditeljica Jedinice za prikupljanje krvi Kliničkog Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka dr. Snježana Buneta Skorup.


Predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto naglasio je kako se putem Semafora želi pozvati sve darivatelje da svoj dolazak usklade s trenutačnim potrebama za njihovom krvnom grupom, ali istovremeno razvijati kod svih građana svijest o potrebi za krvlju.


Povećati postotak




– Kao što je nekom uobičajeno pratiti kroz dnevni tisak horoskop ili vremensku prognozu, želimo da postane uobičajeno i pratiti stanje zaliha krvi te darivati krv u skladu s potrebama, a osobito odazvati se u trenutku kada su zalihe pojedine krvne grupe niske. Cilj je povisiti postotak darivatelja krvi, jer danas to čini svega pet posto onih građana koji bi mogli darivati krv, kazao je Vidotto koji je zahvalio Novom listu koji je prepoznao nastojanja Crvenog križa i na svojim stranicama omogućio dnevno objavljivanje stanja zaliha krvi u KBC-u Rijeka.


Ravnateljica Društva Crvenog križa PGŽ-a dr. Vesna Čavar istaknula je kako će Semafor uskoro biti vidljiv i na novoj web stranici Društva Crvenog križa PGŽ-a, koja će, osim općih informacija i vijesti o radu ovoga društva, objedinjavati i svih 10 gradskih društava s područja Županije. Također, kazala je kako će Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije tijekom 2016. godine prema planu prikupiti blizu 16.000 doza krvi.