Jesenski noviteti

Novi programi na Narodnom učilištu: Tečaj gerila marketinga, učenje portugalskog jezika…

Ingrid Šestan Kučić

Veliki interes za prekvalifikaciju – Heni Strčić / Foto M. GRACIN

Veliki interes za prekvalifikaciju – Heni Strčić / Foto M. GRACIN

Novi programi su i stjecanje srednje stručne spreme za zanimanja farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar te programi za pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, voditelja izrade i izvedbe EU projekata i za pomoćnog slastičara



RIJEKA Stjecanje srednje stručne spreme za zanimanja farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar te programi za pomoćnika u nastavi u radu s učenicima s teškoćama, program voditelja izrade i izvedbe EU projekata i program za pomoćnog slastičara, učenje portugalskog jezika, kao i tečaj gerila marketinga novi su programi koje će Narodno učilište ove jeseni ponuditi polaznicima. Najveći dio tih programa, kaže ravnateljica Heni Strčić, razvijen je u skladu s iskazanim potrebama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te će se realizirati  u suradnji s različitim ustanovama, a polaznicima će se pružati i mogućnost prekvalifikacije.



Narodno je učilište prošle školske godine u program uvelo kratke radionice iz kuharstva na kojima su polaznici mogli ovladati carvingom, finger foodom i izradom čokoladnih deserta te pralina, a ove će se godine ponuditi iste radionice na kojima će se ovladati dizanim tijestom, ribljim jelima, hladnim salatama, umacima za tjestenine, božičnim kolačima, rižotima, ukrašavanjem torti, vegetarijanskim i makrobiotičkim obrocima, row foodom, bezgluteinskim obrocima, jelima iz woka, molekularnom gastronomijom, kremama, musevima, parfeima i panacotama.





– Program pomoćnik u nastavi realizirat će se s Centrom za odgoj i obrazovanje gdje će polaznici odrađivati i praktičnu nastavu, dok će se program voditelj izrade i provedbe EU projekata organizirati u suradnji s predavačima koji imaju velika iskustva u tom području. Pomoćni slastičar, kao i prekvalifikacija za mesara, novi su programi iz područja ugostiteljstva, a stjecanje srednje stručne spreme za zanimanja farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar potpuno su novi programi u regiji. Riječ je o programima koji će se realizirati u suradnji s Učilištem Studium iz Vukovara koji te programe provodi već tri godine. Odlučili smo se za uvođenje ta dva programa jer postoji veliki interes polaznika, a nudit ćemo i mogućnost prekvalifikacije. S obzirom da je riječ o zahtjevnim programima s puno predmeta i velikim fondom sati koji zahtjevaju vrijeme i financijska sredstva iskustvo naših vukovarskih partnera pokazalo je da oni koji upišu taj program dobro odluče o tome i uspješno ga završe te se zaposle, pojašnjava Strčić.


Prekvalifikacije


Gerila marketing, dodaje, tečaj je u trajanju od 28 sati koji bi trebao biti posebno zanimljiv poduzetnicima i obrtnicima koji će kroz isključivo praktičnu nastavu naučiti kako uz minimalne resurse dobiti maksimalan učinak oglašavanja. Novi programi tek su dio bogate ustaljene  ponude Narodnog učilišta, jer kao i svake godine i ove jeseni polaznicima će se ponuditi dvjestotinjak programa, a među najtraženijima, kaže, Strčić tradicionalno su programi iz područja ugostiteljstva za koje već pristižu upiti.



Dan otvorenih vrata, tradicionalna manifestacije u okviru koje budući polaznici mogu dobiti sve informacije vezane za programe Narodnog učilišta, održat će se 9. rujna, a taj dan svi će se programi nuditi po 10 posto nižim cijenama. Riječko Narodno učilište, kao regionalni koordinator, ove će godine biti i domaćin nacionalne svečanosti povodom Tjedna cjeloživotnog učenja koja će se održati 28. rujna, a pokrovitelj svečanosti bit će Grad Rijeka.



– Prekvalifikacije ili pak stjecanje srednje stručne spreme za zanimanja kuhari i slastičari, kao i specijalizacije iz tog područja, spadaju među najtraženije programe. Također je veliki interes za prekvalifikacije za kozmetičare i frizere, ali i za programe osposobljavanja koji vode do brzog zapošljavanja, a riječ je programima za njegovateljice, dadilje, masere i aromamasere. Prošle je godine program osposobljavanja za dadilje završilo osam polaznica, a njih tri se već nalaze pred otvaranjem vlastitog obrta, dvije čuvaju djecu u privatnom domu, a dvije volontiraju u domu za nezbrinutu djecu, kaže ravnateljica.


Strani jezici


Tečajeve stranih jezika u Narodnom učilištu godišnje završi petstotinjak polaznika, a najveći interes zadnje dvije godine vlada za njemački jezik i to za prvi stupanj nakon čega polaznici odlaze na rad u Njemačku ili Austriju.


– U nastavi stranih jezika sve više inzistiramo na primjeni naučenog kroz simulacije svakodnevnih praktičnih situacija. Polaznici sami iniciraju aktivnosti na stranom jeziku koje su njima od koristi, a naši se predavači maksimalno prilagođavaju njihovim potrebama. Tako smo prošle godine organizirali Rusku večerinku, a polaznici kineskog jezika bili su na »terenu« u kineskom restoranu gdje je po dogovoru usluga bila isključivo na kineskom jeziku. Ove godine planiramo izlazak u grad s polaznicima, odnosno »walk and talk« ture po Rijeci i opis znamenitosti na engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, najavljuje Strčić.


Dodajući kako poseban dio ponude predstavljaju umjetnički programi za koje ne postoji krajnja dobna granica, jer za učenje sviranja instrumenta javljaju se kandidati od četiri godine, ali i 80 godina, Strčić zaključuje da upravo takvi programi iz područja glazbe pomažu polaznicima u svladavanju svakodnevnih obaveza.