Briga za ljubimce

Novi park za pse otvoren na Podmurvicama, Obersnel najavio otvorenje još dvaju parkova do kraja godine

Ljiljana Hlača

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Ova zelena oaza površine je 600 kvadrata, središnji joj je dio travnat i opremljen spravama za igru i vježbu pasa (tzv. agility spravama). Investicija je teška 242 tisuća kuna. Obersnel je najavio otvorenje još dvaju parkova do kraja ove godine, a koji će se nalaziti na Banderovu i Krnjevu



RIJEKA Na obroncima Rijeke u Ulici Plase na Podmurvicama danas je otvoren treći park u gradu za istrčavanje pasa. Izgradnjom ovog sadržaja Grad Rijeka prati želje građana, koji su ukazali na nedostatak ovakvih površina u gradu.


Ova zelena oaza površine je 600 kvadrata, središnji joj je dio travnat i za razliku od dvaju parkova koja su otvorena u protekle dvije godine – opremljen spravama za igru i vježbu pasa (tzv. agility spravama).


Investicija je teška 242 tisuća kuna, a riječ je o sredstvima iz programa komunalnog prioriteta Mjesnog odbora Podmurvice, koji su odlučili svoj novac upravo za ovu svrhu utrošiti.




Rub parka je uređena pošljunčana staza s klupama, posađenim stablima odnosno ukrasnim grmljem, koševima za smeće i jednom kutijom s vrećicama za izmet. Idejno rješenje ovog sadržaja napravio je arhitekt Zdenko Novosel, a izvođači radova bili su tvrtka Barić gradnja te Komunalno društvo »Čistoća«.


Na otvorenju predsjednica Vijeća MO Podmurvice Jadranka Žikić rekla je da je ova lokacija (koja se nalazi izvan naseljenog dijela ovog kvarta) odabrana s razlogom  – jer se i inače koristila za šetnje s psima.


Žikić je poželjela svim korisnicima ugodno korištenje parka te izrazila nadu da će to biti ipak »bez tragova«.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel – koji je ovaj događaj iskoristio kako bi se malo podružio s ljubimicima koji su razigrano trčkarali po travi te isprobavali sprave – tom je prlikom najavio otvorenje još dvaju parkova do kraja ove godine, a koji će se nalaziti na Banderovu (Ulica Mire Raduna Ban) i Krnjevu (u Hegedušićevoj ulici kod kućnog broja 23).


Uz parkove za pse, gradski oci nastavit će s izgradnjom odnosno opremanjem plaža za kućne ljubimce a koje se sada nalaze na Brajdici te Kantridi. Na ovim kupalištima ususret sezoni kupanja uskoro će biti postavljeni tuševi sa slavinama i cijevima za pranje pasa, najavljeno je.


– Naša namjera je da svaki mjesni odbor ima lokaciju za istrčavanje kućnih ljubimaca. U tu svrhu u tijeku su dogovori s mjesnim odborima oko definiranja lokacija za tu namjenu, izdvojio je Vojko Obersnel, želeći svim  vlasnicima pasa da se u parku u Ulici Plase osjećaju prihvaćenima i bez negativnih pogleda.


Inače, prvi park za istrčavanje pasa realiziran u Ulici Petra Kobeka 2014. godine, a drugi se nalazi u Ulici Braće Pavlinić na području Mjesnog odbora Podvežica te je izrađen 2015. godine.