Faks u inozemstvu

Novi ciklus Erasmus natječaja: Riječkim studentima prilika za studiranje na 332 europske ustanove

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA  Sveučilište u Rijeci raspisalo je Erasmus natječaj za studente za obavljanje stručne prakse, dok će se prvog dana ožujka raspisati Erasmus natječaj za studijski boravak, a oba će natječaja biti otvorena do 4. travnja. Prvi dan ožujka raspisat će se i Erasmus natječaj za mobilnost osoblja, a rok za prijavu je 20. travnja.


Do sada je kroz pet akademskih godina više od 500 studenata Sveučilišta u Rijeci boravilo na inozemnim visokoškolskim institucijama u nekoj od zemalja članica EU u okviru Erasmus programa, a riječkom je Sveučilištu u prosincu 2013. dodijeljena i Erasmus sveučilišna povelja za sudjelovanje u Erasmus+ programu u razdoblju od 2014. do 2020. Sveučilište ima potpisana 332 Erasmus ugovora s inozemnim institucijama na kojima studenti mogu ostvariti mobilnost.


Erasmus omogućava studentima da dio studijskih obaveza na bilo kojoj razini studija umjesto na matičnoj ustanovi izvrše na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji za ovu akademsku godinu, a riječ je o institucijama zemalja Europske Unije, te o Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Makedoniji ili Turskoj. Najkraće trajanje studentske mobilnosti je 3 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci. Mobilnost mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2016. do 30. rujna iduće godine, dok studentska mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse traje najkraće 2 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci. Mjesto za obavljanje stručne prakse studenti mogu pronaći uz pomoć posredničkih agencija, samoinicijativno ili uz pomoć mentora/Erasmus koordinatora na svojoj sastavnici. Stručnu praksu moguće je obaviti u tvrtkama, ustanovama, organizacijama i ostalim subjektima koje imaju status pravne osobe. Praksa se izvodi u punom radnom vremenu, u trajanju od minimalno 30 sati tjedno.




Što se pak nastavnog i nenastavnog osoblja tiče mobilnost se može prijaviti u svrhu održavanja nastave te stručnog usavršavanja.


Mobilnost osoblja može najkraće trajati 2 dana, a najdulje 2 mjeseca.