Udruga studenata kroatistike

Novi broj časopisa ‘ŠtoRije’: Studentska zahvala profesorici Mariji Turk

Ingrid Šestan Kučić

Studenti pronašli način kako zahvaliti profesorici Mariji Turk / Snimio Roni BRMALJ

Studenti pronašli način kako zahvaliti profesorici Mariji Turk / Snimio Roni BRMALJ

Ove smo se godine dogovorili da napravimo iznimku i časopis posvetimo profesorici Turk koja od prvog dana potiče rad naše udruge. Tako je nastalo posebno izdanje ŠtoRija, a glasilo konferencije objavljeno je u e-izdanju, pojasnio je Miškulin



RIJEKA  Udruga studenata kroatistike »Idiom« jučer je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavila četvrti broj časopisa ŠtoRije koji ove godine ima posebnu posvetu, jer je izdan u čast i zahvalu profesorici Mariji Turk koja s krajem ove akademske godine odlazi u mirovinu.


Navodeći da studenti na taj način žele zahvaliti profesorici za sve što je činila tijekom svoje sveučilišne nastavne djelatnosti za studente glavni urednik ŠtoRija, Ivan Miškulin, pojasnio je da novo izdanje časopisa sadrži studentske radove vezane uz znanstveno područje kojim se bavila prof.dr. Turk.


– Zastupljeni su radovi iz poredbene lingvistike, jezičnog purizma, lingvistike neologizma, lingvistike jezika u dodiru i jezičnog posuđivanja. ŠtoRije su pokrenute prije četiri godine kao časopis koji bi publicirao studentske radove, no od druge godine izlaženja časopis je postao glasilo znanstvene studentske konferencije koju svake godine organizira Udruga »Idiom«. Ove smo se godine dogovorili da napravimo iznimku i časopis posvetimo profesorici Turk koja od prvog dana potiče rad naše udruge. Tako je nastalo posebno izdanje ŠtoRija, a glasilo konferencije objavljeno je u e-izdanju, pojasnio je Miškulin.





Uz njega uredništvo su činili i studenti Luka Medak te Tajana Rogina, a objavljeno je osam studentskih radova. Časopis je tiskan u 70 primjeraka uz pomoć Filozofskog fakulteta te Odsjeka za kroatistiku, a za profesoricu koja odlazi u mirovinu izdavanje časopisa u njenu čast bilo je iznenađenje.


Ističući kako se nastavnim i znanstvenim radom bavi već gotovo pola stoljeća prof. dr. Turk je naglasila kako posvećivanje časopisa nekome nije praksa te da se radi o velikom priznanju.


– Najveće priznanje koje profesor može dobiti je priznanje studenata. Uvijek sam ih podržavala u tome da pišu svoje radove – kazala je prof.dr. Turk.


Povodom nedavne 20. obljetnice Filozofskog fakulteta prof.dr. Turk je dobila povelju te ustanove, a ujedno su njeni kolege priredili zbornik radova njoj u čast »Od fonologije do leksikologije«.