Koalicijski potencijal sve više kopni

Novi Kukuriku: Laburisti jedini realni novi predizborni partneri SDP-a

Tihana Tomičić

Mirela Holy i ORaH nikako ne pristaju na predizbornu suradnju i ako koalicije bude – ona će biti isključivo postizborna / Foto S. DRECHSLER

Mirela Holy i ORaH nikako ne pristaju na predizbornu suradnju i ako koalicije bude – ona će biti isključivo postizborna / Foto S. DRECHSLER

Stranke koje i same mogu preći prag nisu zainteresirane, a što se Reformista Radimira Čačića tiče, strateški SDP-ov partner HNS ne želi Čačića u predizbornom savezu, dapače uvjetuju suradnju time da ga ne bude



RIJEKA  Iako SDP na predstojeće parlamentarne izbore izlazi s idejom o najširoj mogućoj lijevoj koaliciji nasuprot HDZ-ovom bloku, njihov koalicijski potencijal zapravo kopni: uoči današnjeg susreta Kukuriku koalicije u Puli jasno je da predizborno SDP ne može računati na ORaH, ne može računati ni na nezavisne liste koje su okupljene pod kapom Bože Petrova, a iz niza razloga ni njima samima nisu prihvatljive neke stranke koje im se nude ili o kojima se razmišljalo.



– Koalicije neće biti s ORaH-om i Živim zidom, za koje je sasvim jasno da će prijeći izborni prag i samostalno. To se vidi iz aviona. A ovi ispod praga, oni će se okretati onima koji će prijeći prag, rekao je nakon zadnjeg Predsjedništva Zlatko Komadina, koji je time poslao poruku da bi se vrh stranke mogao zabrinuti neće li možda neki od potencijalnih partnera skrenuti od SDP-a, umjesto ka SDP-u zbog nepopularnosti lidera stranke Milanovića.No, Željko Jovanović nije zabrinut: Brojke pokazuju stabilnost bazena lijevog biračkog tijela, s obzirom da je 2007. za SDP-ovu koaliciju glasalo 1.084.488 birača, a 2011. godine 1.079.662, a Ivo Josipović je na ovim izborima dobio ukupno 1.082.430 glasova.– SDP se u potpunosti okreće mobiliziranju članova na svim razinama s ciljem da se vrati povjerenje birača i da pokažemo da smo stožerna stranka ljevice. Od svih ministara i zastupnika očekuje se da ulože maksimalan napor kako bi predstavili politike Vlade. Očekuje se isto i od svih vodećih ljudi stranke na regionalnoj i lokalnoj razini te ćemo u narednom razdoblju moći vidjeti na terenu daleko aktivniji SDP. Moramo svi raditi više, a ministri će morati raditi više i bolje kako bi predstavili naše politike te da vratimo povjerenje birača – rekao je Jovanović.


Redom: Mirela Holy i ORaH nikako ne pristaju na predizbornu suradnju i ako koalicije bude – ona će biti isključivo postizborna, ako ORaH bude jezičac na vagi da većinu u Saboru ne okupi HDZ i Tomislav Karamarko. IDS još razmišlja isplati li im se u 8. jedinici u kojoj djeluju ići sa SDP-om jer misle da dva do tri mandata, koliko uobičajeno imaju, mogu dobiti i sami, dapače da je lokalni SDP previše rasut i izrauban da bi se s njima isplatilo koalirati. Zato su IDS-ovi uvjeti jasni – osim što će na listi tražiti 4 ukupno kandidata od 14, a najmanje 3 ulazna, tražit će i dopunsko pravo glasa za manjine u novom izbornom zakonu kao i regiju Istru, ako dođe do regionalizacije Hrvatske u mandatu 2015-2019.


»Trgovačka stranka«




Što se PGS-a tiče kao poželjnog partnera za SDP, jasno je da bi kandidat te stranke u 8. jedinici eventualno bio Darijo Vasilić, a ne nitko iz riječkog PGS-a, a također je za očekivati da bi im SDP samo ponudio jedno mjesto na listi, ne nužno ulazno, pa bi PGS pritom samo poslužio da »podeblja« SDP-ov uspjeh, a ne i da bude doista u Saboru. Slično je i sa Nacionalnim forumom Nikice Gabrića – iako bi SDP-u trebao, oni i sami za tu stranku tvrde da je »trgovačka stranka« te zapravo ni sami ne znaju što bi s Gabrićem, da ih i podrži.



– U slučaju da SDP ne uspije okupiti veliku lijevu koaliciju, ponovit će mu se 2007. godina, D’Hont će raditi za najjaču stranku pojedinačno, a to će vjerojatno biti HDZ, a u tom slučaju će mandat manje zbog te D’Hontovske matematike dobiti čak i ORaH, te će koalicijski kapacitet ljevice biti sve manji. Zato će ovoga puta recept za pobjedu morati biti blok na blok, blok SDP-a na blok HDZ-a, nema druge, komentira ovu situaciju analitičar i PR-ovac Krešimir Macan.



Što se Reformista Radimira Čačića tiče, strateški SDP-ov partner HNS i Vesna Pusić nikako ne žele Čačića u predizbornom savezu i dapače uvjetuju suradnju time da Čačića ne bude, a to je i samom čelniku Reformista jasno te se u jednom od intervjua ovih dana svrstao među potencijalne kandidate HDZ-a – rekao je da »sebe može zamisliti u redovima HDZ-ove vlade, ako bi ona bila civilizirana i europska«.


Kad je fenomen Ivana Vilibora Sinčića u pitanju, niti Sinčić želi sa SDP-om, a niti oni s njim – on sebe proglašava »transideološkom strankom« te izjednačava SDP i HDZ, a ni Zoran Milanović ne namjerava ponuditi suradnju stranci koja je anti-sistemska i anarhistička.


Ni Radnička fronta Mate Kapovića nije zainteresirana za suradnju, odnosno SDP ih niti ne zove – mada teoretski pokrivaju dio lijevog biračkog tijela koji bi SDP-u itekako dobro došao.


Čekanje sabora stranke


Tako se, realno, sadašnji koalicijski kapacitet SDP-a i Kukuriku koalicije svodi samo na Laburiste. Jučer je predsjednica te stranke Nansi Tireli izjavila da »predizborna suradnja sa SDP-om, a pogotovo ne pregovori s tom strankom nisu mogući prije izbornog sabora stranke 15. veljače«. Poznato je, međutim, da je Tireli zagovornica koalicije sa SDP-om, no nisu i svi ostali u Laburistima, još jednoj od lijevih stranaka čiji rejting pada nakon pojave Živog zida. Protukandidat na unutarstranačkim izborima joj je Anton Kapravljević i doista će se morati pričekati sabor Laburista sredinom veljače da bi se provjerilo u kojem će smjeru stranka ići. No, jednako zanimljivo bit će vidjeti da li će današnji sastanak Kukuriku saveza u Puli, gdje će biti i Zoran Milanović i Vesna Pusić i Silvano Hrelja i Boris Miletić, biti proširen i sudjelovanjem laburistice Nansi Tireli, koja je navodno također pozvana.