Jadrolinija nabavlja brod za dužobalnu liniju

Nova vizija Jadrolinije: Katamaranom za 12 sati do Dubrovnika

Darko Pajić

Foto Marko GRACIN

Foto Marko GRACIN

Katamaran bi  isplovljavao svaki drugi dan iz riječke i dubrovačke luke te bi na svom putovanju ticao i veći broj luka nego ranije: Rab, Zadar, Korčulu, Hvar i Brač...



RIJEKA  Brod »Liburnija« će do proljeća biti prodan ili će završiti u starom željezu, ali to ipak ne znači da će biti ukinuta dužobalna linija Rijeka-Dubrovnik kao što se donedavno najavljivalo. U Jadroliniji pripremaju nabavku novog broda umjesto 50 godina stare »Liburnije« i vjerojatno će biti riječ o katamaranu s kapacitetom većim od 400 putnika, koji bi trebao ove sezone povezivati Kvarner i krajnji jug Hrvatske.


Osmišljena je nova i sasvim drugačija koncepcija za održavanje linije, koja predstavlja vrijednu pomorsku tradiciju, ali je već godinama sasvim nerentabilna. Umjesto romantičnog putovanja jednim od  najstarijih brodova u floti Jadrolinije, putnike će se nastojati privući  skraćivanjem vremena putovanja te povezivanjem najvećih jadranskih otoka, moguće i niza gradova na obali. Umjesto 24 sata, sada bi se od Rijeke do Dubrovnika stizalo za 12 sati, tako da bi i broj putovanja trebao biti značajno veći nego ranije. Katamaran koji Jadrolinija planira nabaviti isplovljavao bi svaki drugi dan iz riječke i dubrovačke luke te bi na svom putovanju ticao i veći broj luka nego ranije. Red vožnje nije usuglašen, ali je vjerojatno kako bi katamaran nakon polaska iz Rijeke ticao Rab, Zadar, Korčulu, Hvar i Brač, moguće i neke druge luke na otocima i kopnu.


Predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac naglašava kako je u ovom trenutku preuranjeno iznositi detalje o novoj koncepciji održavanja dužobalne linije, ali potvrđuje kako se na novom modelu užurbano radi kako bi sve bilo spremno za predstojeću turističku sezonu. Nakon što je prošle godine propao pokušaj da gradovi, županije i Hrvatska turistička zajednica participiraju u troškovima linije, postalo je jasno kako se koncepcija mora mijenjati.  


Opširnije u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…