Županov kolegij

Nova pomorska putnička linija: Kreće brodska veza od Trsta do Lošinja i Suska

Marinko Glavan

Petar Mamula, Marina Medarić i Goran Petrc

Petar Mamula, Marina Medarić i Goran Petrc

Projekt je primarno zanimljiv zbog razvoja turizma kroz bolju pomorsku povezanost, a osigurat ćemo i sredstva za obnovu lučke infrastrukture na otoku Susku, rekla je zamjenica župana Medarić



RIJEKA Već u ovoj turističkoj sezoni planirano je pokretanje brodske linije koja će povezivati Trst, Poreč ili Rovinj s lukama u Primorsko-goranskoj županiji, Malim Lošinjem ili Suskom, izvijestila je na redovnom obraćanju novinarima zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić.


Pokretanje nove pomorske putničke linije dio je projekta MOSES, u kojemu Primorsko-goranska županija sudjeluje zajedno s Istarskom županijom te talijanskim regijama Molise i Friuli-Venezia Giulia, koja je nositelj projekta.


Cilj projekta je jačanje suradnje sjevernojadranskih regija, uz istodobno  poboljšanje pomorske i multimodalne transportne usluge između Italije i Hrvatske radi uspostave kvalitetnijih i održivih prekograničnih veza. Ukupna vrijednost cijelog projekta je milijun i 175 tisuća eura, od čega će Primorsko-goranska županija dobiti 312 tisuća eura.




– U okviru svog dijela projektnih zadataka koordinirat ćemo aktivnosti na uspostavi novih pomorskih veza na liniji između luke Trst, luka na području Istarske županije te jedne od luka na našem području, a to su Mali Lošinj i Susak. U tu svrhu provest će se i sanacija operativnog mola i izgradnja obalnog zida u luci Susak, a plan je da linija starta u ovogdišnjoj turističkoj sezoni, u eksperimentalnoj fazi, kako bi ispitali interes tržišta. Projekt je primarno zanimljiv zbog razvoja turizma kroz bolju pomorsku povezanost a osigurat ćemo i sredstva za obnovu lučke infrastrukture na otoku Susku – rekla je Medarić.



– Ponosni smo na građane Rijeke i županije koji su u subotu izašli na Korzo u znak prosvjeda protiv grupa koje prikupljanjem potpisa za referendume žele ograničavati tuđa prava i slobode, rekao je Mamula, podsjećajući na to da je jučerašnji dan, 21. svibnja, odlukom Glavne Skupštine UNESCO-a proglašen Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Određene grupacije pokušavaju organizirati referendum o temama koje su za puno širu društvenu raspravu, a ne za rješavanje referendumom. Mijenjanje Ustava i smanjivanje prava manjina nisu pitanja za referendum, kazao je Mamula.



Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o raspisanom javnom pozivu za dodjelu potpora poljoprivrednim gospodarstvima, koje se dodjeljuju već drugu godinu zaredom i to u ukupnom iznosu od 480 tisuća kuna. Potpore se dodjeljuju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, i to maksimalnom pojedinačnom iznosu od 25 tisuća kuna, za održavanje putova, ulaganja u opremu te pripremu dokumentacije u svrhu prijave na EU natječaje, kao i stjecanje oznaka kvalitete i uvođenje certifikata.


U tijeku su i natječaji koje provode Lokalne akcijske grupe, u vrijednosti od 34 milijuna kuna, iz europskih fondova za provedbu Lokalnih razvojnih strategija do 2020. godine. Dodijeljenim sredstvima u visini do 15 tisuća eura, financirat će se projekti vezani za poljoprivredu, šumarstvo, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, turizam te jačanje lokalne infrastrukture.