Zavod za kardijalnu kirurgiju

Nova endoskopska tehnika u riječkom KBC-u: Odsad ugradnja premosnice bez reza na nozi

Barbara Čalušić

Prof. dr. Željko Župan i doc. dr. Igor Medved / Snimio Marko GRACIN

Prof. dr. Željko Župan i doc. dr. Igor Medved / Snimio Marko GRACIN

Riječki su liječnici u protekla dva dana obavili četiri operacije ugradnje premosnice kod kojih je vena iz noge pacijenta izvađena endoskopski kroz rez dugačak svega dva centimetra



Nova endovaskularna tehnika koja se ovog tjedna počela primjenjivati u Kliničkom bolničkom centru Rijeka operaciju ugradnje premosnica na srcu učinit će značajno poštednijom za pacijenta.


Naime, umjesto otvorene kirurške tehnike kojom se u sklopu operacije ugradnje premosnice venski presadak vadio iz noge kroz rez dugačak minimalno dvadeset centimetara, riječki su liječnici u protekla dva dana obavili četiri operacije ugradnje premosnice kod kojih je vena iz noge pacijenta izvađena endoskopski kroz rez dugačak svega dva centimetra. Zavod za kardijalnu kirurgiju KBC-a Rijeka ujedno je i prvi u Hrvatskoj u primjeni ove nove endoskopske tehnike u sklopu operacije ugradnje premosnica.



Kontraindikacije gojaznost, dijabetes i loša cirkulacija


Inače, pacijenti u riječki Zavod za kardijalnu kirurgiju tradicionalno dolaze uglavnom iz Primorsko-goranske županije, Istre i Ličko-senjske županije. Ono po čemu se pacijenti razlikuju u odnosu na razdoblje prije desetak godina jest njihova dob koja je sve starija, no kako ističu kardiokirurzi dob danas više nije kontraindikacija za operaciju. S druge strane, neke od kontraindikacija za endoskopsko vađenje vena su gojaznost, dijabetes i loša cirkulacija.





Novu metodu u kardijalnoj kirurgiji jučer su medijima predstavili doc. dr. Igor Medved, v.d. pročelnika Zavoda za kardijalnu kirurgiju i prof. dr. Željko Župan, pročelnik Odsjeka za kardioanesteziologiju.


– Ova metoda  kod nas će sigurno zaživjeti kao standardna procedura. Naravno, nije svaka metoda za svakog pacijenta, ali procjenjuje se da je ova tehnika primjerena za 90 posto bolesnika, rekao je doc. dr. Medved.


On procjenjuje da će Zavod za kardijalnu kirurgiju do kraja godine obaviti petstotinjak operacija što predstavlja značajan porast u odnosu na ranije godine. Polovinu izvednih operacija čine upravo ugradnje premosnica, a zahvati će s novom endovaskularnom metodom pacijentima smanjiti bol i boravak u bolnici. Pacijenti su se kod otvorene kirurške tehnike kod koje, ovisno o broju potrebnih premosnica, rez može biti duž cijele noge, nerijetko žalili na dugotrajnu bol od rane na nozi.


– Ovom metodom značajno smanjujemo oštećenja tkiva, smanjujemo mogućnost infekcija te općenito smanjujemo stres kod bolesnika. Radi se o daleko manje bolnoj proceduri koja smanjuje i korištenje lijekova, istaknuo je prof. dr. Župan.


Endovaskularno uzimanje vene iz noge nije izolirana operacija već dio procedure u sklopu zahvata ugradnje premosnice, operacije koja u pravilu traje dva do tri sata. Endoskopsko vađenje vene obavlja se kroz mali rez u blizini koljena. Kroz rez se ulazi kamerom i instrumentima, prateći tok vene u nozi, a na taj način kirurzi mogu izvaditi venu bez da je oštete. Kad se vena u potpunosti pripremi, zatvara se na jednom kraju, a kirurg kroz mali rez izvlači točno onoliko vene koliko mu je potrebno za premosnicu. Kvaliteta ovako izvađenog venskog presatka jednaka je kao i u vene  vađene otvorenom kirurškom tehnikom.