Linda Sciucca

Nova direktorica Industrijske zone Bakar: ‘Veseli nas što imamo sve više proizvodnih djelatnosti’

Sanja Gašpert

Foo: Silvano Ježina

Foo: Silvano Ježina

Danas je omjer djelatnosti u Industrijskoj zoni Bakar podjednak – trećina su poslovni subjekti s proizvodnom djelatnošću, trećina su usluge i trećina trgovina. Posebno je važno što su proizvodne djelatnosti izvozno orijentirane te pretežito usmjerene prema tržištu Europske unije



BAKAR Linda Sciucca nova je direktorica Industrijske zone Bakar te je tako prvi put na čelo najveće zone u Hrvatskoj nakon sedam muškaraca došla žena. Pred novom direktoricom zahtjevni su zadaci – pored nastavka zacrtanih projekta u Zoni na Kukuljanovu, tu je i pokretanje poslovnih zona na Hreljinu i Bakru.


– Uvijek sam imala dinamične poslove i nakon kraće pauze i odmora željela sam nastaviti u tom smjeru, pružiti svoje znanje i energiju i drugim djelatnostima.


Iskustva je uistinu podosta u upravljanju, organiziranju, financijama, investicijama, koja ću naravno aplicirati i vjerujem proširiti ovdje u Zoni. Osobna motivacija da se kandidiram na natječaj za mjesto direktora u Zoni je činjenica da je Zona dinamičan živi organizam koji na oko raste i mijenja svoj izgled kroz sveprisutne investicije gospodarstvenika, motivira me i veseli me biti aktivan sudionik tih promjena – kaže nova direktorica.





Linda Sciucca ima bogato radno iskustvo koje je počela stjecati u PBZ-u, zatim u HPB-u, gdje je obnašala dužnost direktorice. Ima 25 godina radnog iskustva, od čega dvadeset u bankarstvu, točnije petnaest godina u PBZ-u i pet godina u HPB-u. U dosadašnjoj karijeri vodila je korporativne poslove i usko bila povezana s gospodarskom djelatnošću. Na novo radno mjesto dolazi i s petogodišnjim iskustvom u Upravi Luke Rijeka, gdje je kao članica Uprave bila nadležna za financije, a time i financijsko planiranje i praćenje projekata, a upravo je ova referenca bila i odlučujuća za odabir.


Naime, nakon dugogodišnjeg zapostavljanja lučkih sadržaja na Škrljevu, Kukuljanovu i Bakru, Uprava Luke u kojoj je djelovala Sciucca pokrenula je veliki investicijski ciklus, veći od 300 milijuna kuna koji je pri samom završetku i razvojno je obogatio Zonu, a samo s osnove komunalnog doprinosa ostvaren je prihod u proračun Bakra veći od dvanaest milijuna kuna.



Najopremljenija u Hrvatskoj


Industrijska zona Bakar pozicionirala se kao najopremljenija zona u Hrvatskoj, a uz prometne i logističke prednosti, dodatne pogodnosti koje nude investitorima su kompletna infrastruktura dovedena do svakog platoa, poravnana građevinska parcela, mogućnost otkupa ili mogućnost prava građenja, mogućnost obročnog plaćanja zemljišta, moguće poslovanje u režimu slobodne zone.


Industrijska zona Bakar na Kukuljanovu ima svoj kontinuitet razvoja, a ustrojena je na dva osnovna posla – priprema zemljišta za buduće platoe, uz komunalno opremanje, gdje Grad Bakar svake godine ulaže financijska sredstva i napore kao glavni investitor u cestovnu, prometnu i ostalu komunalnu infrastrukturu, što podiže vrijednost, kao i ponuda uređenih platoa tržištu. Ukupna površina zemljišta koje je odmah raspoloživo za stavljanje u funkciju je oko 170.000 m², no Zona može brzo reagirati na zahtjeve velikih investitora koji bi za razvoj Zone bili od strateškog interesa.


U prošloj godini zaposlenost Zone, u kojoj trenutno posluje dvjestotinjak poslovnih subjekata, dostigla je brojku od gotovo četiri tisuće radnika, s trendom rasta i u ovoj godini, čemu je zasigurno pridonijelo desetak novih poslovnih subjekata s ukupnim investicijama od više od 350 milijuna kuna, među kojima je najveća investicija novi logističko-distributivni centar Plodina, vrijedan dvadeset milijuna eura. Novi poslovni subjekti samo su u prošloj godini na području Zone otvorili mogućnost za 400 novih radnih mjesta.


Nastavak ulaganja


– Veseli činjenica kako je u prošloj godini otvoreno više proizvodnih djelatnosti, što zasigurno stvara novu vrijednost Zone. Tako je danas omjer djelatnosti podjednak – trećina su poslovni subjekti s proizvodnom djelatnosti, trećina su usluge i trećina trgovina. Posebno je važno što su proizvodne djelatnosti izvozno orijentirane te pretežito usmjerene prema tržištu Europske unije. Također, vrijedno je spomena i da su novi poslovni subjekti u prošloj godini povukli blizu pedeset milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a, što je otprilike 40 posto sufinanciranja njihovih ulaganja, kaže Sciucca.


Također, Grad Bakar je uspješno kandidirao na sufinanciranje iz EU fondova projekte izgradnje novih prometnica u Zoni, ukupne duljine oko 1.500 metara i vrijednosti investicije oko 24 milijuna kuna te se ovih dana očekuje potpisivanje ugovora uz sufinanciranje 40 posto bespovratnim sredstvima. Realizacija ovih prometnica otvorit će dodatnu površinu od 200.000 m² platoa u iduće dvije godine, kaže Sciucca.


Dodaje kako je plan Zone za 2019. godinu donesen krajem prošle godine i prema njemu i u ovoj godini slijedi nastavak investicijskih aktivnosti uz još desetak novih investitora, među kojima su Hrvatska pošta, Strabag, Vargon, Manšped, Bertone, Oreco, Frozen Food i drugi, a vrijednost ulaganja u ovoj se godini procjenjuje na gotovo 150 milijuna kuna. Ove se godine nastavljaju ulaganja Rijekatransa koji je prošle godine otvorio novu benzinsku crpku, a ove godine planira izgradnju poslovnog hotela.


Pristupne ceste


– Pri kraju su radovi na Lučkom terminalu. Također, Grad Bakar, u sinergiji sa Zonom, prema urbanističkom planu uređuje i novu, manju poslovnu zonu na Hreljinu. Izgradit će se pristupne ceste za to područje na koje se može smjestiti nekoliko manjih subjekata. Na raspolaganju nam je i prostor na području bivše Koksare, također za poslovnu zonu.


Naime, prošle je godine Zona na licitaciji kupila zgradu bivše Koksare s pripadajućim zemljištem s namjenom stvaranja još jedne manje poslovne zone u Bakru. Grad Bakar preko Zone nastoji privući što više poslovnih subjekata, investitora, jer to donosi i veći komunalni doprinos te doprinosi razvoju gospodarstva. Za naglasiti je da se zainteresiranost potencijalnih investitora nastavlja, tako da se kontinuirano zaprimaju upiti, odnosno nova pisma namjere poduzetnika. Trenutno je u fazi provedbe i do sredine godine se očekuje završetak jednog bitnog postupka za daljnji razvoj Zone, a to je postupak preoblikovanja zemljišne knjige na području k.o. Kukuljanovo.


Završetkom ovog postupka stvorit će se preduvjeti za okončanje mnogobrojnih imovinsko-pravnih pitanja i stvoriti preduvjeti za stavljanje u funkciju gospodarskog razvoja preostalog dijela Zone, ističe Sciucca. Dodaje kako je od važnih planiranih aktivnosti za istaknuti još jednu izmjenu urbanističkog plana. Naime, Urbanistički plan kao strateški dokument planiranja prostora Zone, nužno je promišljati kao dokument koji se mora prilagođavati današnjim tehnologijama koje zahtijevaju poduzetnici. U cilju ostvarenja vizije Grada Bakra kao gospodarskog središta naše Županije, treba unaprijed reagirati s pozitivnim prostorno-planskim izmjenama, smatra Sciucca.