AdRia4Blue

Norvežani u Rijeci predstavljaju prvi električni trajekt na svijetu: ‘Ovo je naš zeleni zaokret’

Marinko Glavan

Foto Corvus Energy

Foto Corvus Energy



RIJEKA – Održivi razvoj i plavo gospodarstvo bit će glavna tema međunarodne gospodarske manifestacije pod nazivom AdRia4Blue koja će se održati od 6. do 8. lipnja na riječkom Terminalu. Želeći dati poticaj hrvatskom plavom gospodarstvu i održivom razvoju, manifestaciju organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, u suradnji s Kraljevinom Norveškom kao zemljom partnerom, u kontekstu tradicionalne, a ove godine i jubilarne 20. regate FIUMANKA, s ciljem promocije plavoga gospodarstva i održivog razvoja.


Ideja je, istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u Rijeci stvoriti događaj i nezaobilazno mjesto susreta gospodarstvenika i znanstvenika iz zemlje i inozemstva, mjesto razmjene iskustava i najboljih poslovnih praksi te mjesto poslovnog povezivanja. Grad Rijeka kao regionalni centar i prometno pomorsko i kopneno čvorište treba postati tradicionalno mjesto takvih susreta.


U okviru manifestacije AdRia4Blue promovirat će se plavo gospodarstvo i održivi razvoj kroz teme čistih obala voda i mora, mora kao izvora zdravlja i hrane te zelenih i pametnih tehnologija te klastera u pomorstvu. AdRia4Blue imat će izlagački i konferencijski dio – prezentacije, panel rasprave i sastanke, kao i popratne sadržaje, poput današnje Ekoakcije čišćenja podmorja riječke luke te Adria Gastro Duela – kulinarskog showa vrhunskih hrvatskih šefova u pripremi morskih delicija.




U izlagačkom dijelu manifestacije sudjeluje institucija te inozemnih i domaćih gospodarskih subjekata koji će prezentirati i izlagati svoje proizvode i/ili usluge.


– Pomorska industrija jedan je od temelja norveške ekonomije, a veliki dio našeg plavog rasta temelji se na prijenosu tehnologije i stručnosti iz naftnog i plinskog sektora. Djelić toga i norveških pomorskih inovacija, poput prvog električnog trajekta na svijetu, predstavit ćemo u petak u Rijeci.


Četiri izvrsna govornika iz Norveške će objasniti kako smo izveli zeleni zaokret, a predstavit ćemo i Norveške darovnice za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj vrijedne 22 milijuna eura. Norveška je zainteresirana za održivu ekonomiju, ali smo također zainteresirani i za održiva partnerstva. Naš povratak u Rijeku drugu godinu za redom pokazuje da smo jedno takvo uistinu izgradili s gradom i organizacijama iz Rijeke, poručila je uoči AdRia4Blue norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto.


U četvrtak će, u posebnom montažnom objektu smještenom uz Putnički terminal u riječkoj luci, s početkom u 10 sati, nakon svečanog otvaranja, biti održane dvije panel rasprave, na teme »Zelene obale i čisto more«, »More: izvor zdravlja i hrane«, uz sudjelovanje brojnih stručnjaka iz zemlje i inozemstva, a u 19 sati slijedi Adria gastro duel chefova Željka Nevena Bremeca i Kristijana Kozmića. U petak je na programu pomorstvo, točnije »Digitalizacija i zelena plovidba« te »Klasteri u pomorstvu«.