Spas od vrućina

Noćni đir plažom na Kantridi: Ma kakva klima, noćno kupanje najbolje će vas osvježiti u sparnu večer

Biljana Savić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Vrućine su nesnosne, gore i nebo, i zemlja, a i more ove godine bilježi iznadprosječne temperature. No, i takvo, ne baš osvježavajuće, utjeha je i spas mnogim Riječanima i posjetiteljima Rijeke, koji sa zalaskom sunca mijenjaju svoj krevet i sjedenje po kafićima kupanjem u moru i sjedenjem na plaži. Poprilično je mračno iza 21 sat, a iako isklesanih tijela, rijetki su htjeli u kupaćim kostimima pred fotoaparat.


Kad smo se u sparnu i vruću ljetnu večer spustili na plažu na Kantridi jedva smo našli mjesto za parkiranje, auta je jednako koliko i danju, pa i više. A najmanje ih sjedi u »Morskom prascu«, plaža ispred njega pravi je raj. Noćni kupači raširili su po šljunku ručnike i dekice, donijeli grickalice, sokove, pivice, poneki i bocu vina… Sjede, leže, čavrljaju i kupaju se. Među njima je i puno djece koja uživaju u toplom moru bez da roditelji strepe da će dobiti opekline od sunca.


Iz Broda u more


Dolazimo do prve sugovornice.




– Nemojte, molim vas, mene. Na bolovanju sam, imam upalu sinusa i akutnu astmu, ne znam što bi mi poslodavac rekao da vidi u novinama da sam na plaži, kako da mu objasnim da me more liječi, da sam došla udisati morski zrak po noći, kad nema sunca, kaže nam Riječanka koja niti ime nije htjela otkriti, a mi krećemo u daljnju potragu za sugovornicima.


– Ništa me ne pitajte, pustite da šutim, kaže nam mladi dečko, prilegao je na ručnik, a ruke prekrižio iznad glave, nije iz Rijeke, Slavonac je iz Slavonskog Broda.


– Sad sam doputovao, u Rijeci imam rodbinu. Sutra ujutro namjeravao sam na plažu, ali nisam bio dovoljno strpljiv. Vruće je i došao sam odmah, rekao nam je mlađahni Zvonimir.


Njemu smo kao i svima ostalima kojima smo prilazili odmah naglašavali da ne tražimo novac jer su nas gledali s nepovjerenjem. Neki bi možda i radije dali novac nego stali pred fotoaparat.


Naišli smo na još dva dečka koja su, iako vrlo nerado, pristala na snimanje. Kažu da ih nije briga jer nisu odavde.


Zaspimo »kao klade«


U Rijeku su došli iz Bosne i Hercegovine, Velid i Vedad, rade privremeno u »3. maju«.


– Navikli smo mi na vrućinu, po vrućini radimo, ali spas nam je večernje kupanje, »potare« svu muku, sav zvizdan koji trpimo danju na poslu, rekoše nam Velid i Vedad.


Jedva, na prstima, prolazimo među noćnim kupačima da ne zagazimo na nečiji ručnik i odlučujemo se za veselu družinu.


– Lijepo nam je, pitajte što god hoćete, ali bez imena. Dolazimo svaku večer, a upoznali smo se na maškarama jer smo svi članovi maškarane grupe »Ni vrit, ni mimo«. Pogledajte, s nama je tu dvoje djece, uživaju. Djecu ne vodimo po zvizdanu na plažu jer ona nemaju mjeru, a i nama smeta sunce. Sad na ovoj vrućini, bez obzira na klimu u kući, najbolje nam je na moru; zaspimo poslije »kao klade«, rekli su nam članovi vesele družine, od koji neki dolaze na noćno kupanje na Kantridu s Podmurvica, drugi s Krnjeva.


Od svih je jedino Tea pristala dati ime i pristala je na fotografiranje, kako i ne bi, diže utege, trči i nakon odrađenog treninga spustila se na more.


Djeca uživaju


Kamere se ne boje niti Doriano i Bedžet, oni su u Rijeku došli iz Njemačke, gdje inače žive.


Zanimalo nas je koliko često dolaze navečer na kupanje.


– Po danu nema šanse da dođemo na more, i to zbog sunca. Sada je i četvero djece s nama, uživaju, pa pogledajte ih, kazali su u jedan glas Doriano i Bedžet.


Nama je bilo žao uputiti se kući, gledajući na desetke ljudi koji se kupaju ili uživaju sjedeći na plaži. Sljedeći put povest ćemo se njihovim primjerom i osvježenje pred spavanje potražiti u moru.