Na Sv. Križu

Noć promatranja Mjeseca večeras u Astronomskom centru Rijeka

P. N.

Riječki digitalni planetarij raspolaže kupolom za projekcije promjera osam metara

Riječki digitalni planetarij raspolaže kupolom za projekcije promjera osam metara

Čitat će se dječja pisma, pogledati kratki show i film Povratak na Mjesec: zauvijek



RIJEKA Večeras u 20 sati u digitalnom planetariju Astronomskog centra Riejka bit će održana manifestacija Međunarodna noć promatranja Mjeseca. Program se sastoji od dva dijela. 


Posjetitelji će u jedinstvenom prostoru digitalnog planetarija s odgajateljicom Teom provesti ugodno vrijeme: čitanje dječjih pisama nepoznatom prijatelju s Mjeseca u sklopu manifestacije Dječji tjedan, a koja će biti otvorena upravo povodom Međunarodne noći promatranja Mjeseca. Porazgovarat će se o pismima, prijateljstvu, doživljaju Mjeseca, a potom i pogledati kratki show na kupoli promjera 8 metara o Mjesecu. 


Pisma se mogu predati još danas sve do 18 sati u poštanski sandučić na blagajni digitalnog planetarija. Prigodan program prikladan je za sve starije od 4 godine, početak je u 18 sati uz slobodan ulaz. Zbog ograničenog broja mjesta potrebne su rezervacije na 051/455 700. 




Nakon toga, bit će prikazan film Povratak na Mjesec: zauvijek. Ovaj dokumentarni film gledateljima objašnjava natjecanje Google Lunar XPrize koje će nagradom od 30 milijuna dolara nagraditi tim znanstvenika koji uspiju spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca. Program je prikladan za sve uzraste iznad 10 godina i započinje u 19 sati uz redovnu naplatu. Zbog ograničenog broja mjesta potrebne su rezervacije na 051/455 700. 


Međunarodna noć promatranja Mjeseca održava se od 2010. godine jednom godišnje u rujnu ili listopadu, a ovisno o Mjesečevim mijenama. Svi ljudi na Zemlji slobodni su pridružiti se promatranju i zajedno učiti o Mjesecu te kulturološkim i osobnim povezanostima sa Zemljinim najbližim susjedom. Manifestacija se održava u muzejima, planetarijima, školama, sveučilištima, zvjezdarnicama, parkovima i dvorištima kuća diljem svijeta i u njoj sudjeluje tisuće ljudi.


Astronomski centar Rijeka, kao jedinstveni centar u Hrvatskoj i šire koji objedinjuje digitalni planetarij i zvjezdarnicu, po prvi puta se priključuje ovoj međunarodnoj manifestaciji. Više o svemu može se saznati na www.rijekasport.hr ili na www.moon.nasa.gov.