Svečanost za Hansa i Marion

Njemački glumački par više od 40 godina ljetuje na brodu Posejdon

Biljana Savić

Hans Stadlbauer i Marion Rappenglück s posadom broda Posejdon i Irenom Peršić Živadinov / Foto M. GRACIN

Hans Stadlbauer i Marion Rappenglück s posadom broda Posejdon i Irenom Peršić Živadinov / Foto M. GRACIN

Njemački glumci, najviše poznati iz serije »Lugarnica«, prvi put su na brodu Posejdon boravili 1974. godine, kada je njegov današnji vlasnik Krtistijan Gulić imao godinu dana. Od tada nisu prestali dolaziti



RIJEKA Lijepa turistička priča koja je neminovno prerasla u prijateljstvo i ljubav prema Hrvatskoj, osobito Kvarneru, počela je 1974. godine. Brod Posejdom izgrađen je 1973. godine, kad je i rođen Rabljanin Kristijan Gulić, a njegov otac je Nijemca Hansa Stadlbauera i njegovu suprugu Marion Rappenglück na svom Posejdonu ugostio netom nakon što je krstio brod, 1974. godine.


– Ja sam tada imao godinu dana i svako ljeto sam plovio s ocem i turistima, a Hans i Marion su svako ljeto bili s nama, kaže nam Kristijan koji je sada kapetan i vlasnik ovoga broda. Posejdon je napravljen za kružna putovanja, ima 11 kabina i 22 ležaja te kuhinju. 


– Ukrcamo se u Rijeci, pa idemo na Krk, Rab, Cres, Lošinj…,  i tako do Kornata i nazad. Na svakom otoku nađemo neku uvalu, prošećemo mjestom, gosti ako žele ručaju i po dogovoru nastavljamo dalje, kaže Kristijan i napominje kako je Hans za vrijeme Domovinskog rata organizirao veliku humanitarnu pomoć za Rabljane.




– Bilo je tu hrane, sanitetskog materijala, odjeće, obuće, svega u vrijednosti od 800 tisuća tadašnjih njemačkih maraka. Sjećam se da je moj otac organizirao autobuse koji su prikupljenu pomoć dovezli na Rab, prisjeća se Kristijan.


Više od 40 godina boravka ovog bračnog para na Posejdonu red je bio i proslaviti, pa je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov sinoć upravo na Posejdonu, privezanom na riječkom lukobranu, ovom njemačkom bračnom paru uručila pisma zahvale Ministarstva turizma, Glavnog ureda Turističke zajednice Hrvatske i TZ Kvarnera. No, Hans Stadlbauer i Marion Rappenglück zapravo su ne samo bračni, nego i glumački par. Naime, Glumac Hans Stadlbauer od 1970-tih glumi u brojnim njemačkim filmovima i TV serijama od kojih je najuspješnija »Lugarnica«, a Marion Rappenglück je kazališna glumica koja od 2000.godine nastupa i u televizijskim serijama poput »Kad srce zatreperi«, za koju je 2012. godine nominirana za nagradu German Soap Award u kategoriji najbolja glumica; u Lugarnici i brojnim drugima.


– U ovih 40 godina hrvatski je turizam snažno napredovao i vidljivo se razvio i Hrvatska je sad razvijena zemlja. Najveća joj je prednost u prekrasnim prirodnim ljepotama i iznimnoj ljubaznosti ljudi, kazao je sinoć Hans, a Peršić Živadinov je ocijenila da turisti koji dolaze tako dugo samo potvrđuju kvalitete turističkog potencijala Hrvatske i Kvarnera te da je time još veća zadaća i obaveza turističke zajednice što je moguće bolje promovirati Kvarner.