Riječki azil ovisan o donacijama

Njemačke volonterke dopremile kombi hrane za napuštene pse

Andrej Petrak

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Riječkom društvu za zaštitu životinja potrebne su donacije u hrani za pse i mačke, razne potrepštine, kao što su sredstva protiv krpelja, rabljene deke i plahte. Za obnovu i održavanje azila potrebuju i šljunak, boje za metal i drvo, »sendvič« panele za pregrađivanje bokseva, kanalice, metalne rešetke manjih otvora, te metalne profile i okove za izradu dvorišnih vrata



 Društvu za zaštitu životinja Rijeka već drugu godinu pomažu njemački humanitarci, donacijama i volonterskim radom u njihovom azilu, smještenom na granici Viškova i Kastva. I ovog puta troje članova društva Chance für Fellnasen, predvođenih Ulrikom Wannenmacher, dopremilo je kombi hrane i raznih potrepština za stotinjak pasa o kojima se svakodnevno brine dvadesetak volontera. Predsjednica riječkog Društva Zdenka Jelovčan zadovoljna je što su dojmovi njemačkih prijatelja o njihovim aktivnostima, posebno što se tiče azila, izuzetno pozitivni.


– Osim pružanja moralne podrške, pomažu nam donacijama hrane za pse i ostalim što je potrebno. Tijekom ovih nekoliko dana što su u Rijeci svakodnevno nam pomažu i radom u azilu, kaže Jelovčan.


Ulrike Wannenmacher ističe da će njezina organizacija i dalje pomagati Društvu za zaštitu životinja Rijeka koliko god su to u mogućnosti.




– Uživamo surađivati s divnim ljudima iz riječkog Društva i rado pomažemo dragim psima u njihovom azilu. Naša organizacija prvenstveno se bavi pronalaženjem novog doma za napuštene pse te prikupljanjem donacija, objašnjava Wannenmacher.


Njezina kolegica Birgit Klein dodaje da Chance fuer Fellnasen provodi projekt informiranja i podizanja svijesti ljudi o potrebi kastriranja pasa, kako bi se izbjeglo da se stalno pojavljuju novi napušteni štenci.


– Prikupljamo donacije kako bi se svi psi u riječkom azilu kastrirali. Za to je potreban znatan iznos, no u Njemačkoj su cijene puno više. Kastracija u Rijeci košta 40, a u Njemačkoj 300 eura, rekla je Klein.


I Wannenmacher i Klein osvjedočene su ljubiteljice pasa, jedna ima tri, a druga četiri psa. Ulrike Wannenmacher čak je udomila i jednog psa iz riječkog azila, zajedno s po jednim psom iz Južnoafričke Republike i Njemačke, dok psi Birgit Klein dolaze iz Grčke i Španjolske.


– Udomljavanje ovdašnjih pasa u Njemačku ipak nije jednostavno izvesti, zbog EU pravila, jer riječki azil nije registriran. Potencijalni udomitelji zbog toga moraju doći u Rijeku, što nije lako organizirati. Ne možemo pomoći svakom azilu pa smo se orijentirali na Rijeku. Volimo ovdašnje ljude, pse i sve drugo, objašnjava Wannenmacher.


Članice njemačke organizacije Chance für Fellnasen u Rijeku se vraćaju već najesen, kad planiraju volonirati u azilu punih tjedan dana.


Više informacija o riječkom Društvu moguće je doznati na Facebooku Azil za pse »Društvo za zaštitu životinja Rijeka«, njihovoj internetskoj stranici www.zz-rijeka.org ili na mailu [email protected].


Riječko Društvo za pokrivanje potreba stotinjak pasa smještenih u azilu ovisi o donacijama dobrih ljudi. Potrebne su im donacije u hrani za pse i mačke, razne potrepštine, kao što su sredstva protiv krpelja, rabljene deke i plahte. Za obnovu i održavanje azila potrebuju i šljunak, boje za metal i drvo, »sendvič« panele za pregrađivanje bokseva, kanalice, metalne rešetke manjih otvora, te metalne profile i okove za izradu dvorišnih vrata.