Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Završen natječaj

Nitko iz muzejske struke ne želi ravnati riječkim MMSU-om

Foto: S. DRECHSLER
Foto: S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2012. u 12:52 2012-01-24T12:52:04+01:00

V. d. ravnatelja muzeja Ivo Matulić do srijede ne može reći koliko je prijava stiglo jer su omotnice »zaključane u ladici tajništva«. No po svemu sudeći stigla je samo – jedna

RIJEKA Upravno vijeće Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u srijedu će otvoriti ponude pristigle na natječaj za izbor novog ravnatelja. Natječaj je bio otvoren od 5. do 20. siječnja, a v.d. ravnatelja Ivo Matulić, ranije zadužen za odnose s javnošću, tvrdi kako do srijede ne može kazati koliko je prijava stiglo jer su »zaključane u ladici tajništva koja se zatvara čim se zaprimi pojedina prijava«.

Neslužbeni pak izvori kazuju da je do petka 20. siječnja u MMSU stigla samo jedna prijava. No, kako se molbe mogu slati do isteka posljednjeg dana natječaja, moguće je da ih je naknadno stiglo još koje nose poštanski žig s tim datumom.

Budući da ne ispunjava uvjete natječaja, Matulić se nije natjecao, a vrlo je izgledno da to nije učinio ni nitko drugi iz MMSU-a, s obzirom da nakon odlaska ravnateljice Jerice Ziherl nitko od kustosa nije želio prihvatiti ni funkciju v.d. ravnatelja.   

Klima nepovjerenja

Akademski slikar Nemanja Cvijanović najavio je mogućnost kandidature još prije raspisa natječaja, ali nismo dobili potvrdu da je to i učinio.

– Dobar dan i doviđenja! Za 'Novi list' nema nikakve izjave! – rekao je jučer, ne želeći ni saslušati pitanje.

Franceschi: Deklarativna podrška

Na pitanje zbog čega je odustao od kandidature za mjesto ravnatelja MMSU-a, Branko Franceschi je odgovorio:
–  U poslovnim dogovorima vrlo sam precizan i izravan, i u onom što nudim i u onom što tražim, što je u hrvatskom kontekstu problematična osobina. Budući ravnatelj MMSU-a morat će se suočiti s dubinski narušenim međuljudskim odnosima, recesijskim programskim budžetom, dugovanjima, pat pozicijom u kojoj se našla izgradnja nove zgrade, samo da nabrojim neke. Ja za sve imam konkretna rješenja, na nekima sam čak tijekom proteklih mjeseci volonterski radio i lobirao jer ih smatram izuzetnim profesionalnim izazovima.
Nažalost, moja komunikaciji s predstavnicima osnivača, uz svu suglasnost oko načina rješavanja ovih kostura iz povijesti MMSU-a, ukazala je da će se podrška razvijati u deklarativnom, a ne operativnom smjeru. Ja ne želim ponavljati iskustva svog prvog mandata, a niti Gradskoj upravi, niti sebi, priuštiti ponavljanje 2008. godine, kad sam iz istih razloga pred sam početak drugog mandata napustio mjesto ravnatelja.
Pred MMSU-om je uzbudljiva budućnost, mogućnosti i problemi su veliki, a ja sam i dalje otvoren za sve oblike suradnje koji se na osnovi mojih koncepata mogu razviti.

Ipak, u kulturnjačkim se krugovima može čuti kako Cvijanović najozbiljnije pretendira na ravnateljsku funkciju, a lako je moguće da je jedina pristigla molba do petka – upravo njegova. Naime, Branko Franceschi koji je slovio kao najizgledniji kandidat za ravnatelja, jučer je za naš list izjavio kako je od kandidature – odustao.

Iz odgovora na pitanje zbog čega je tako odlučio, razvidno je da je o povratku u MMSU najozbiljije pregovarao, ali i to da je u komunikaciji s predstavnicima Grada izgubio povjerenje da bi u svojoj viziji vođenja i razvoja ustanove dobio više od deklarativne podrške.

S obzirom na naklonost koju je uživao kod gradonačelnika i u Odjelu za kulturu te podudarnost stavova s kojima su javno istupali, to sigurno ne dolazi kao kompliment, već više kao šamar gradskoj upravi koja ima ozbiljnih razloga da se zapita o klimi nepovjerenja zbog koje nitko iz struke ne želi konkurirati za posao koji bi trebao biti prestižan.   

Procedura do petka

Na sjednici najavljenoj za srijedu Upravno vijeće MMSU-a će otvoriti molbe i ustanoviti ispunjavaju li kandidati formalne uvjete natječaja, da bi potom Stručno vijeće Muzeja dalo svoje mišljenje o izboru ravnatelja. Na temelju toga će Upravno vijeće utvrditi konačan prijedlog za Gradsko vijeće, a očekuje se da će ga formulirati do petka.

Ako se pokaže točno da je Cvijanović jedini kandidat bit će zanimljivo vidjeti kakav će stav Stručno i Upravno vijeće, odnosno Grad imati u odnosu na njegove reference.

Na natječaju se, naime, traži iskustvo rada u muzejskoj struci od najmanje pet godina, što Cvijanović ne ispunjava, ali može biti izabrana i osoba s visokom stručnom spremom koja je istakuti i priznati stručnjak na području kulture, s najmanje deset godina rada u kulturi, što je zakonska formulacija koja ostavlja mogućnost za elastičnu interpretaciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.