Tehnička odluka, ali...

Ni ‘bastion’ nije što je bio: SDP zbog malog broja aktivnih članova mora spajati ogranke u Rijeci

Tihana Tomičić

Ilustracija S. Drechsler

Ilustracija S. Drechsler

»Postoji i druga vrsta networka osim formalnog članstva, a dobro znate da je SDP u Rijeci prilično uspješan«, kazao nam je jedan od čelnika stranke sa Iblera. No, također je prokomentirao i da ovo znači da, vjerojatno, otok Korčula ima više članova SDP-a od Rijeke



RIJEKA Nakon što je istekao mandat čelnicima mjesnih organizacija SDP-a Rijeke prošle jeseni, Gradski odbor SDP-a donio je odluku o raspisivanju redovnih izbora za mjesne ogranke koji će se održati u roku od 60 dana. To je, dakle, još jedna razina izbora koja se održava u SDP-u, osim onih nacionalnih za predsjednika stranke i Glavni odbor što će se provesti u travnju, ali ono što je novost u Rijeci, jest odluka Gradskog odbora da se broj mjesnih organizacija SDP-a smanji na području Grada Rijeke.


Ni dosad SDP nije svojim ograncima pokrivao sva 33 mjesna odbora, no sada je odlučeno da se i neki veliki ogranci spoje u veće cjeline. Razlog: neaktivnost nekih ogranaka ili pak nedovoljan broj članova. Zvuči nevjerojatno za Rijeku, no istina je: u jedan mjesni odbor spojeni su Trsat, Vojak i Bulevard, potom Škurinje i Škurinjska Draga, pa Turnić i Sv. Nikola te Kozala i Brašćine-Pulac.


– Ma to je jedna tehnička odluka, nema u tome nikakve vijesti za vas u novinama, rekao nam je tajnik i potpredsjednik riječkog SDP-a Walter Volk.





U riječkom SDP-u inače traje prikupljanje potpisa za kandidature za izbore u stranci na nacionalnoj razini, a kako se očekuje riječkom SDP-u će se aktualni predsjednik Zoran Milanović obratiti idući tjedan, dok je drugi kandidat Zlatko Komadina u dnevnom kontaktu s članstvom u okolici Rijeke, a uskoro će porazgovarati i formalno s riječkim članovima kojih je, po evidenciji, aktivnih između 350 i 500.



Drugi potpredsjednik Marko Filipović, koji je i vodio sjednicu Gradskog odbora u ponedjeljak budući da je predsjednik Vojko Obersnel odsutan zbog ozljede noge, objasnio nam je:


– Razgovarali smo s članovima i malo vidjeli stanje na terenu. Nema tu nekih političkih razloga, a znamo i nije tajna da su neki ogranci aktivniji, a neki malo manje aktivni, pa smo odlučili one malo manje aktivne spojiti sa aktivnijima. Možda će ih baš ovo potaknuti na dodatnu aktivnost u budućnosti, rekao nam je Filipović.


Činjenica je, međutim, da SDP u Rijeci ima manji broj mjesnih ogranaka od primjerice HNS-a ili HDZ-a bez obzira što je oduvijek na vlasti u Gradu Rijeci, pa ih sada ima ukupno 17. Također, nisu svi u Gradskom odboru bili oduševljeni takvom odlukom – suzdržani su na glasanju bili Sanjin Matijević, koji je inače predsjednik Foruma mladih SDP-a Rijeke i Vuk Prica, gradski vijećnik. Matijević je i u raspravi rekao da ga, kao predsjednika mjesne organizacije SDP-a Kozala, nitko nije pitao slaže li se s povezivanjem s Brašćinama-Pulcem, pa je to razlog što je ostao sudržan.


Po statutu SDP-a, inače, za osnivanje mjesnog ogranka potrebno je najmanje pet (!) članova, pa se može pretpostaviti da su neki od ogranaka bili toliko neaktivni da nisu brojali niti toliko formalnih članova, no to u gradskoj organizaciji nisu željeli potvrditi.


Na našu molbu da ovo prokomentiraju, u vrhu SDP-a rekli su nam da takva organizacijska tehnikalija nema puno veze s uspjehom stranke: »Postoji i druga vrsta networka osim formalnog članstva, a dobro znate da je SDP u Rijeci prilično uspješan«, kazao nam je jedan od čelnika stranke sa Iblera. No, također je prokomentirao i da ovo znači da, vjerojatno, otok Korčula ima više članova SDP-a od Rijeke.