Bez oporbe

Nezadovoljstvo u Bakru: Oporba zamjerila jer je HDZ u odbore stavio svoje ljude

Biljana Savić

Burna sjednica Gradskog vijeća u Bakru  /  M. GRACIN

Burna sjednica Gradskog vijeća u Bakru / M. GRACIN

SDP-ov vijećnik Elis Jakovčić prosvjedovao je što nema u općinskim odborima nikoga iz oporbenih stranaka, a gradonačelnik Tomislav Klarić tvrdi da nikoga nisu predložili



S jedanaest glasova za i tri protiv Gradsko vijeće Bakra odlučilo je o imenovanju i članova radnih tijela. Rasprava nije izostala, pa je SDP-ov vijećnik Elis Jakovčić ustvrdio da u prijedlogu koji je sastavio Odbor za izbor i imenovanje, odnosno stranka na vlasti u Bakru, nema ni jednog člana iz oporbenih stranaka.


– U uređenim demokratskim društvima politička pristojnost nalaže da se i oporbi pruži mogućnost da izrazi svoja razmišljanja i sudjeluje u radu tijela gradskog vijeća. Ovim prijedlogom vi potpuno ignorirate oporbu i dajete pravo sudjelovanja u radu samo članovima vaše stranke i ljudima bliskim vašem svjetonazoru i poimanju demokracije. Na ovaj način pokazujete da ne cijenite nikoga osim sebe i smatramo da ste uvrijedili gotovo 50 posto birača Bakra koji vama nisu dali glas – pobunio se Jakovčić i konstatirao da vijećnici Kluba SDP-HSU-HSS neće podržati prijedlog za imenovanje članova radnih tijela odbora Gradskog vijeća Bakra.



Budući da su HDZ-ovi vijećnici Kristina Podnar i Marino Baričević iz osobnih razloga stavili svoje mandate u mirovanje, za funkciju zamjenskih vijećnica prisegnule su Maša Smokvina i Tomislava Petrović.





A školski odbori?


– O ovoj vašoj odluci za izbor radnih tijela obavijestit ćemo i širu javnost, i građane Bakra, neka znaju koliko ih bakarska vlast cijeni – poručio je Jakovčić. Gradonačelnik Tomislav Klarić odgovorio mu je da je obećanje Primorsko-goranske županije da će izraditi projekt škole i dvorane na Hreljinu mrtvo slovo na papiru.


– Ni u prijedlogu rebalansa proračuna PGŽ-a, niti u smjernicama za iduće dvije godine, škole ni dvorane na Hreljinu u proračunu PGŽ-a nema. Ako se obraćate javnosti, obratite joj se u tom smislu, budite nam podrška i pomoć da ostvarimo i razvijamo projekte u Bakru – poručio je Klarić i kazao da do dana održavanja sjednice nije stigao ni jedan prijedlog za člana ni jednog odbora.


– Mogli ste predložiti, ali niste. S druge strane, ako pogledate imena članova odbora, vidite da se u njima nalaze i nestranački ljudi, i to ljudi koji većinom dolaze iz struke, a vaša konstatacija o nekakvih 50 posto birača kojima ćemo se zamjeriti je čudna, jer znamo da omjer pozicijskih i opozicijskih vijećnika u ovome gradskom vijeću baš i nije 50:50 posto – kazao je Klarić i naveo da je Grad Bakar upravo dobio materijale za školske odbore škola na području Grada Bakra, u kojima su isključivo članovi SDP-a.


– Nitko iz Županije nije kontaktirao Grad Bakar, a iz školskih odbora izostavili su ljude iz Bakra koji su stručno vezani uz škole i postavili isključivo članove SDP-a i taj prijedlog ide na iduću skupštinu PGŽ-a – kazao je Klarić, poručivši da je Županija trebala uvažiti činjenicu da je Grad Bakar u škole uložio više od 30 milijuna kuna.


– Vi ste članove radnih tijela mogli predlagati, ali niste, a mi smo u njih stavili uglavnom nestranačke ljude iz struke, dok u školske odbore Županija gura samo članove SDP-a, bez da nas je itko kontaktirao. Toliko o demokraciji – zaključio je Klarić.


Novi odbori


Nakon burne rasprave, većinom glasova za Odbor za statutarno pravna pitanja imenovani su Marino Baričević kao predsjednik, Zlatko Vukelić kao potpredsjednik, te Ivan Vukelić, Zdravko Božičević i Viktor Polić kao članovi. Odbor za gospodarstvo, razvoj, proračun i financije činit će Milovan Čop kao predsjednik, Mario Mavrić u funkciji potpredsjednika, a Bruno Feranda, Nina Kokorović i Radmila Rajlić kao članovi. Nadalje, Odbor za komunalne poslove, prostorno planiranje i ekologiju činit će Denis Božičević kao predsjednik, Alen Hoić kao potpredsjednik te članovi Ivan Samaržija, Dino Randić i Boris Mičetić. U Odboru za zdravstvo, socijalnu skrb i socijalnu politiku predsjednica će biti Kristina Podnar, Saša Pavešić potpredsjednik, a Anita Perušić, Andrea Butković i Branka Milojević članovi, dok je Vice Sep imenovan za predsjednika Odbora za odgoj, obrazovanje, znanost, kulturu i sport, Dubravko Beretin imenovan je za potpredsjednika tog odbora, a Marinko Rončević, Romana Vukelić i Dolores Paro-Mikeli za članove.