Rok završetka pomaknut na 1. ožujka

Nevolje stanara u Marčeljevoj Dragi: ulica raskopana već osam mjeseci – izvođaču ni traga

Marinko Glavan

Građevinske tvrtke, iz straha da neće uposliti kapacitete, nerealno niskim ponudama radile su u korist  vlastite štete, očekujući da će podizvođači, za još nižu cijenu, odraditi njihov dio posla, kaže Željko Mažar, direktor KD Vodovod i kanalizacija 



RIJEKA  Ulica nam je raskopana već osam mjeseci. Ne možemo  pristupiti svojim kućama, kad je lijepo vrijeme ne možemo živjeti od  prašine, a kad pada kiša, od blata. Dosta nam je svega, a kraj radova se  niti ne nazire – riječi su ogorčenih stanara Prolaza Marčeljeva Draga u  Rijeci, u čijoj uličici još od svibnja prošle godine traju radovi na polaganju nove kanalizacijske mreže. Problem je u tome, objašnjava Krešo Bagić, pokraj čijeg dvorišta je  cesta razrovana već mjesecima, što se izvođači radova na gradilištu pojavljuju »svake prijestupne«, rade dva-tri dana, a onda po mjesec dana  nema nigdje nikog. U međuvremenu dijelovi ulice stoje raskopani, kanali su nehajno zatrpani kamenjem i zemljom koje svaka kiša odnosi  ravno u njihova dvorišta, a prolaz automobilima do nekih kuća je praktički nemoguć ili barem vrlo opasan.



S pristupom dvorištima problema ima većina stanara ulice, no situacija je najgora ispred kuće legendarnog zapovjednika riječkih »Ajkula«,  pokojnog Marina Jakominića, u kojoj živi njegova majka Elizabeta, koju  smo zatekli u dvorištu. Tamo je, iz samo izvođačima radova poznatih  razloga, ostao komad neasfaltirane ceste, dug desetak metara, po kome  su razasute hrpe pijeska, šute i građevinskog materijala, tako da je autom gotovo nemoguće prići, a ni pješice nije sigurno, posebno noću.


– Oštetili su nam i zidove dvorišta, ne znam tko će to popraviti. Stalno metem ovaj dio ceste da mogu proći jer u mojim godinama i nije  baš najsigurnije hodati po tom kamenju i pijesku. To sve tako stoji,  ništa se ne radi i ne znamo ni kada će opet početi radovi, a kamo li kad  će biti gotovi, kaže Elizabeta Jakominić. 





– Obećano nam je da će radovi biti gotovi do kraja godine. Kako se  može vidjeti, još ni pola ulice nije dovršeno, a tko zna i kad će biti jer  na gradilištu opet nema nikoga, i to već skoro mjesec dana. Ne samo  da se više ne radi nego što se radi, nego počnu kopati na jednoj strani,  pa to malo improvizirano zatrpaju, a onda krenu na drugu, pa opet sve  stane. U zadnjih pet-šest godina ulicu su nam raskopali barem četiri  puta – za vodu, za plin, sve i svašta. Trpili smo i šutjeli, ali ovo je prevršilo sve granice. Nemamo koga pitati kada će biti gotovo, u Mjesnom  odboru nitko ne zna što je s radovima, radnika na gradilištu nema, a iz  Vodovoda i kanalizacije nam se nitko nikad nije obratio da nam objasni  u čemu je problem, kaže Bagić.


KD krivi izvođača


Njegovom susjedu Antonu Blaževiću, umirovljenom građevinaru,  svaka kiša u dvorište nanese velike količine kamenja i blata s raskopane  ulice, a nedavno mu se u dvorišnu ogradu zabio i – automobil.


– Pogledajte, na dno nizbrdice su iskop prekrili metalnim pločama.  Čovjek je naišao autom, pokušao prikočiti, ali je samo produžio u moju  ogradu. Još će netko i stradati. Dio kuća je potpuno odsječen, radovi se  izvode bez propisane table na kojoj se vidi tko i što radi, sve na divlje,  kaže Blažević.


Tko i što radi, bolje rečeno ne radi, te koji su rokovi završetka radova  upitali smo direktora KD Vodovod i kanalizacija Željka Mažara, kao investitora radova, koji je u iscrpnom odgovoru priznao kako izvođač,  Osijek-Koteks, ne ispunjava svoje obaveze iz ugovora, zbog čega radovi  kasne, a rok za njihov završetak već je dva puta prolongiran.


– Radi se o izgradnji sanitarne kanalizacije financirane sredstvima  kredita Hrvatskih voda kao jedan od projekata sa Liste 305 projekata  Vlade RH. Radovi vrijedni oko 1,4 milijuna kuna započeli su u svibnju  prošle godine, a ugovoreni rok dovršetka radova je bio  prvi studeni  2011. Izvođač od samog početka nije poštivao usvojenu dinamiku izvođenja radova o čemu je tijekom cijelog vremena njihovog trajanja redovito upozoravan od strane Nadzornog inženjera i Investitora, kao i  na potrebu urednosti i sgurnosti na gradilištu, a u tom smislu održano  je niz operativnih sastanaka, kaže Mažar, dodajući kako se zbog izvođenja radova u uskim i strmim ulicama u čijem je trupu postavljena  gusta mreža postojećih instalacija, koje moraju za cijelo vrijeme izvođenja radova ostati u funkciji, značajan dio radova morao izvoditi  ručno i uz pomoć manjih strojeva što je dijelom objektivno utjecalo na  produženje ugovorenog roka. No čini se kako je to tek manji dio problema, jer se, ističe Mažar, izvođač obvezao nastaviti radove 9. siječnja  ove godine, no na gradilištu se nije pojavio nitko. 


Nastavak radova neizvjestan


– Njihovo je obrazloženje da im nisu isplaćeni naknadni radovi, čije  je ugovaranje u tijeku. Ponovno su pozvani da nastave s radovima, no  nije nam poznato kada će to učiniti. Izvođaču su Hrvatske vode platile  sve do sada izvedene radove, no poznato nam je da je tijekom građenja  mijenjao podizvođače nekoliko puta, te je zbog navedenog dolazilo do  zastoja u građenju, a izvedeni radovi podizvođačima nisu plaćeni. Ovo  je još jedan u nizu dokaza da su građevinske tvrtke, iz straha da neće  uposliti svoje kapacitete, nerealno niskim ponudama radile u korist  vlastite štete, očekujući da će podizvođači, za još nižu cijenu, odraditi  njihov dio posla. Nije nam namjera bježati i od dijela svoje odgovornosti, no osim raskida ugovora i ponovnog javnog natječaja, što realno  znači novo produženje rokova, ako nema žalbi, za barem narednih šest  mjeseci, nema puno drugih mogućnosti, ističe Mažar, uz ispriku stanarima ulice i molbu za strpljenje. 


Na pitanje hoće li Osijek-Koteks kao izvođač biti sankcioniran zbog  kašnjenja radova Mažar je odgovorio potvrdno, kazavši kako će mu biti  naplaćeni penali. 


Prema njegovim riječima, rok za završetak radova pomaknut je na 1.  ožujak ove godine, no s obzirom na situaciju, Mažar nije mogao jamčiti  da će i taj rok biti ispoštovan, tako da stanarima Prolaza Marčeljeva  Draga, ne preostaje drugo do li da se naoružaju strpljenjem. Problem je  u tome što je njima već davno »prekipjelo«, a na samovolju izvođača u  gradskom komunalnom društvu očito nemaju pravi odgovor. 


Slične probleme KD ViK, prema Mažarovim riječima,  ima i sa nekim  drugim izvođačima radova, primjerice u ulicama Goranska i Plasi, gdje  je situacija još teža i gdje se očekuje uvođenje novog izvođača u radove,  ukoliko se postigne sporazum sa dosadašnjim izvođačem radova, kako  bi se dovršili započeti poslovi, a ništa bolja situacija nije ni sa radovima  na izgradnji sustava odvodnje Rijeka-Grobnik.