Poslovanje komunalnih društava

Neotvaranje Marišćine prouzročilo manjak od 18 milijuna kuna u poslovanju Čistoće

Damir Cupać

Gradonačelnikov kolegij / Foto: I. TOMIĆ

Gradonačelnikov kolegij / Foto: I. TOMIĆ

Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je generalno gledajući poslovanje komunalnih i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Rijeke uspješno te je podsjetio da je provedana transformacija riječkoga komunalnog sustava osnivanjem dvije nove tvrtke, Poslovnih sustava i Rijeka plusa



RIJEKA Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo poslovanjem gradskih tvrtki u 2016. godine jer su one poslovale s dobiti, a gubitak Čistoće od gotovo 18 milijuna kuna nije previše uznemirio gradsku vlast jer je on očekivan zbog problema s otvaranjem Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina.


– Gubitak Čistoće je neuobičajen, ali bili smo svjesni da će do njega doći. Jedini razlog je to što Marišćina nije počela s radom u očekivanom roku. Otpad se vozio na nekoliko odlagališta u Hrvatskoj. To je prouzročilo velike troškove transporta, a trebalo je platiti i naknadu za odlaganje otpada društvima koja upravljaju odlagalištima.


Gubitak će se pokriti iz zadržane dobiti. Budući da je Marišćina počela s radom, to će također prouzročiti dodatne troškove. Zbog toga će usluga odvoza otpada poskupjeti od 1. rujna 2017. godine, izjavio je Obersnel.




On je dodao da je generalno gledajući poslovanje komunalnih i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Rijeke uspješno te je podsjetio da je provedana transformacija riječkoga komunalnog sustava osnivanjem dvije nove tvrtke, Poslovnih sustava i Rijeka plusa.


– Financijski pokazatelji ukazuju na opravdanost transformacije jer su postignute milijunske uštede. Odrađen je i veliki investicijski ciklus vrijedan oko 200 milijuna kuna koji će se nastaviti i u ovoj godini. Osigurana su sredstva za realizaciju projekata koji će se financirati europskim novcem. Sve je to odrađeno bez povećanja broja zaposlenih, a prosječna plaća je na hrvatskom prosjeku ili ispod njega, naveo je Obersnel.


Uspješno reorganiziran komunalni sustav


Predsjednik uprave dviju novih tvrtki, Poslovnih sustava i Rijeka plusa, Željko Smojver naglasio je da su poslovni rezultati opravdali reorganizaciju komunalnog sustava jer je ostvarena dobit od preko pet milijuna kuna.


– Poslovni sustavi preuzeli su 33 radnika iz postojećih gradskih poduzeća kako bi objedilili zajedničke poslove. Ostvarena je dobit od oko tri milijuna kuna. Rijeka plus je preuzeo sve komercijalne djelatnosti na jednom mjestu, u tvrtki je zaposleno 226 radnika, a dobit iznosi oko 2,2 milijuna kuna. Poslovanja ova dva društva potvrdila su da smo ostvarili cilj i dokazali da možemo poslovati na tržištu te da je moguće racionalizirati poslovanje komunalnog sustava, ocijenio je Smojver.


S dobiti su poslovali još dva gradska poduzeća – direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac iznio je podatak da je ostvarena dobit od 62.000 kuna, dok je direktor Razvojne agencije Porin Ernest Cukrov naveo da je dobit oko 40.000 kuna.