Brod izazvao zanimanje javnosti

Neobičan teret izazvao pažnju: Brod s oklopnjacima otplovio prema Iraku

Marinko Glavan

Neslužbeno je potvrđeno kako u Rijeci nisu ukrcana vojna vozila ili oružje, nego tri Končarova transformatora čije je krajnje odredište Irak



RIJEKA » Pojava broda Atlantic carrier nakrcanog oklopnim vozilima u riječkoj luci izazvala je jučer veliko zanimanje javnosti, nakon što su fotografije broda dospjele na društvene mreže.


   Ubrzo su počele kolati informacije otkuda oklopnjaci dolaze i gdje idu, pa se tako brzo proširila informacija kako je riječ o vojnoj tehnici čija je krajnja destinacija Ukrajina, a pošiljatelj Sjedinjene Države.


   Iz Luke Rijeka službene informacije o teretu na brodu koji vije zastavu Antigue i Barbude nije bilo moguće dobiti, no neslužbeno je potvrđeno kako u Rijeci na njega nisu ukrcana vojna vozila ili oružje, nego tri Končarova transformatora čije je krajnje odredište Irak. Brod je prije Rijeke teret krcao u Veneciji, a prema službenim podacima sustava za automatsku identifikaciju brodova (AIS) iduća luka doticaja mu je Suez, što potvrđuje informacije iz Luke prema kojima je iz Rijeke jučer otplovio prema Perzijskom zaljevu, odnosno Iraku.




   Dodatnu potvrdu tome daje i informacija da se na brodu nalaze i zaštitari, što je uobičajeno prilikom plovidbe kroz Crveno more, Adenski zaljev i zapadni Indijski ocean, zbog prijetnje somalskih pirata. Ipak, s obzirom na svjetsku mrežu trgovine i krijumčarenja oružja, ne treba isključiti ni mogućnost da su oklopnjaci doista namijenjeni Ukrajini ili nekom drugom trusnom području.


   Inače, dodatnu konfuziju unijeli su i podaci o imenu broda BBC Peru, kako se je Atlantic carrier donedavno zvao, te njegovom kretanju, dostupnom na specijaliziranim internetskim portalima, prema kojima je brod isplovio iz južnoafričke luke Durban, te se jučer nalazio u Indijskom oceanu uz istočnu obalu Afrike. Riječ je, međutim, o posve drugom plovilu, koje sada nosi ime BBC Peru, koje je do pred tri mjeseca nosio Atlantic carrier.