Autonomija ili paranoja

Neobičan potez: Studentski zbor želi videonadzor u zgradi koja je već pod – videonadzorom

Ingrid Šestan Kučić

Zgrada Rektorata Sveučilišta na Mažuranićevom trgu / Foto Silvano JEŽINA

Zgrada Rektorata Sveučilišta na Mažuranićevom trgu / Foto Silvano JEŽINA

Potez ne bi bio toliko nevjerojatan da se te prostorije Studentskog zbora ne nalaze na četvrtom katu Rektorata, a sama zgrada pak raspolaže videonadzorom, kao i sustavom registracije ulazaka u objekt



RIJEKA – Nakon što su u javnost procurili dokumenti Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci prema kojima je vidljivo na koji su se način birali studentski predstavnici za Senat, odnosno da su u to tijelo delegirani oni koji su izgubili na studentskim izborima, a na vidjelo su izašli i načini na koji se sklapaju poslovi za organizaciju Student Day Festivala, odnosno da se glasa o sporazumu s nepostojećom tvrtkom koja se potom i osniva, Studentski je zbor svoju autonomiju odlučio zaštititi narudžbom videonadzora.


Obavijest o narudžbi video nadzora osvanula je na sveučilišnom sharepoint portalu u petak, a riječ je o portalu na koji svi članovi akademske zajednice upisuju dokumente koje »proizvode« s ciljem otvorenosti rada svih sveučilišnih članica. Međutim, jučer je obavijest već maknuta, a ono što su studentski predstavnici upisali kao objašnjenje za narudžbu videonadzora više je nego apsurdno, jer crvenim boldanim slovima na sharepointu, što inače nije praksa upisivanja, stoji »Radi nužnosti zaštite podataka i autonomnosti rada Studentskog zbora i prijašnjih iskustava primorani smo nabaviti opremu kojom ćemo spriječiti eventualne neovlaštene radnje u prostorima Studentskog zbora«.


Ključevi kod tri osobe


Takav potez ne bi bio toliko nevjerojatan da se te prostorije Studentskog zbora ne nalaze na četvrtom katu Rektorata, a sama zgrada pak raspolaže videonadzorom, kao i sa sustavom registracije ulazaka u objekt. Narudžba videonadzora otvara pitanje od koga studenti štite svoju autonomiju, a i dovodi u pitanje poštenje samih članova Studentskog zbora, legalnost njihovog rada, jer očito je zavladala velika paranoja da će ponovo u javnost procuriti dokumenti koje smiju vidjeti samo odabrani. Potez ugradnje videonadzora još više začuđuje stavi li se u kontekst i to da nakon službenog radnog vremena Rektorata, u taj objekt mogu ući samo tri osobe, a riječ je o čistačici, rektoru i glavnoj tajnici.





Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci dobio je potporu Hrvatskog studentskog zbora, jer kako smatraju u toj organizaciji iznošenje u javnost činjenice da je za studentskog predstavnika u Senatu imenovana studentica koja je osvojila manji broj glasova od svog protukandidata i kako već šest godina sjedi u Senatu, kao i da je imenovan student koji već 12 godina studira na Pravnom fakultetu, ugrožavanje je neovisnosti i autonomije studentskog predstavništva.


– Iako je prema svim pravilima i standardima imenovao svoje predstavnike u sveučilišna tijela, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci izložen je napadima, kritikama i iskonstruiranim i neutemeljenim optužbama o navodnoj dvojbenosti ovih postupaka. Nakon detaljne analize postupanja Studentskog zbora Sveučilišta Rijeka i usporedbe postupanja s uobičajenom praksom, Hrvatski studentski zbor izražava punu podršku kolegama iz Rijeke, s obzirom da u provedenom postupku nije bilo nikakvih nepravilnosti.


Studentske organizacije i studenti kao dionici akademske zajednice oduvijek su meta brojnih interesnih skupina koje nastoje razjediniti studentsku populaciju i time otvoriti prostor za različite manipulacije koje će osigurati izostanak koordiniranog djelovanja studenata. Kao središnje predstavničko tijelo, Hrvatski studentski zbor poručuje kako smo jedinstveni u namjeri zaštite najviših standarda studentskog organiziranja i djelovanja. S posebnom pažnjom pratit ćemo sve pokušaje ugrožavanja autonomije studentskih organizacija i nećemo dopustiti da partikularni interesi nadvladaju interese hrvatskih studenata, stoji u podršci Studentskog zbora Hrvatske.



Vijest o narudžbi videonadzora i nepovjerenju prema svim zaposlenicima Rektorata, kao i prema zaštitarskoj tvrtki Protect zgrozila je većinu akademske zajednice koja se pita čemu nadzor unutar nadzora. Podstanari ionako čuvane zgrade svojim potezom dovode u pitanje povjerenje u zaposlenike Rektorata među kojima je nemali broj onih koji svakodnevno rade s daleko ozbiljnijim dokumentima od studentskih i nemaju potrebu tražiti dodatnu zaštitu.


Jučer smo po tom pitanju kontaktirali predsjednika Studentskog zbora Krunu Topolskog, koji je rekao da je već neko vrijeme Studentski zbor suočen s neovlaštenim odavanjem internih informacija kojima raspolažu službe rektorata Sveučilišta.


Potvrdili sumnje


– S tim ciljem, podigli smo Zahtjevnicu za nabavu roba/stvari/usluga u ovom slučaju nadzorne kamere, koju smo i poništili, ali i dokazali da tekuće interne informacije dolaze do neovlaštenih osoba i novinara Novog lista. Ovim postupkom htjeli smo potvrditi svoje sumnje u neovlašten pristup informacijama o radu Studentskog zbora, a napomenuo bih da ovakav način informiranja o našem radu utječe na stvaranje negativnog javnog mijenja o samom radu Studentskog zbora kojem je glavni cilj zaštita studentskih prava i studentskog standarda. Želimo istaknuti da nam je veoma drago što smo na ovaj način potvrdili naše sumnje. Činjenicu o curenju informacija proslijedili smo odgovornim tijelima Sveučilišta u Rijeci, odgovorio je Topolski.