Iznenađenje u vrtu obitelji Saršon

Neobičan gost u vrtu u Marčeljima: Uplašila ih neobična gusjenica. Provjerili smo o čemu je riječ

Ljiljana Hlača

Mirjana Saršon zatekla je na oleandru neobičnog gosta / Snimio Marko GRACIN

Mirjana Saršon zatekla je na oleandru neobičnog gosta / Snimio Marko GRACIN

Kada se izlegne iz kukuljice, od neugodnog stvora postat će jedan od najljepših leptira čija krila dosegnu čak 11 centimetara



RIJEKA Vrt obitelji Saršon u Marčeljima kraj Rijeke posjetio je neobičan gost – velika i debela gusjenica koja ima mali rep te velike oči. Slijedi li nam sada – zbog klimatskih promjena a nakon komaraca i stršljenova – još i najezda gusjenica? I to onih neobičnih?


– Gusjenicu sam našla na lišću oleandra i nisam mogla vjerovati očima. Debelo tijelo, oči koje su u mraku fluorescentne. Odmah sam pozvala muža govoreći mu; ma ovo je prava »alien« gusjenica, veli nam, pokazujući nam »gosta« koji je trenutno smješten u staklenci.


Oleandrov ljiljak, gusjenica, oleander, Mirajan Saršon, Snimio Marko GRACIN


Oleandrov ljiljak, gusjenica, oleander, Mirajan Saršon, Snimio Marko GRACIN





– Ovdje nikada nitko ovakvo što nije vidio. A imam vrt od kada pamtim za sebe. Ja ne znam od kuda je to došlo i što ću s time sada?, dalje nam veli naša čitateljica.


Kako saznajemo od Marina Kirinčića iz Prirodoslovnog muzeja, mjesta za paniku nema. Možda nije tako česta, no ova gusjenica ipak je dio našeg ekosustava, koji nas svojom raznolikošću uvijek može iznenaditi.



Iako je nakon izlijeganja ličinka velika samo nekoliko milimetara ona kasnije može narasti i do 13 centimetara. Tijekom rasta razvija bodlju na stražnjem dijelu tijela (famozni repić op.a) dok prednji dio tijela dobiva dvije plave točke – lažne »oči« kojima plaši predatore. Ličinke se u početku hrane mladim lišćem na vrhu biljke oleandra, a kako rastu i »stare« polako se spuštaju prema podnožju biljke i hrane se starijim listovima sve dok se ne zakukulje u njezinom podnožju.



Riječ je o naime o oleandrovom ljiljku (Daphnis nerii), koji kada je u stadiju gusjenice možda nije baš atraktivan. Ali, kada se iz nje izlegne leptir, onda se mijenja priča. Za neke je riječ o najljepšem leptiru na našem planetu. Raspon krila kreće mu se od 9 pa do čak 11 centimetara, hrani se nektarom cvijeća i aktivan je samo u sumrak.


Oleandrov ljiljak, gusjenica, oleander, Mirajan Saršon, Snimio Marko GRACIN


Oleandrov ljiljak, gusjenica, oleander, Mirajan Saršon, Snimio Marko GRACIN



– Gusjenica se hrani lišćem oleandra koji je otrovan za sve životinje, ali ne i za ovog izdržljivog kukca, koji je razvio metode probavljanja otrovnih supstanci te si time osigurao nesmetan razvoj u svojoj najranjivijoj fazi života. Kada se iz gusjenice izlegne leptir on ima sezonske migracije, otkriva nam Marin Kirinčić.


– Oleandrovi ljiljci tijekom sezone (od svibnja pa do kolovoza) stvaraju nekoliko generacija mladih koje s lakoćom preživljavaju u Europi. Kako preferiraju tople krajeve za život, zadnja generacija odraslih kukaca krajem ljeta leti u toplije krajeve kao što su Afrika ili Azija gdje se nastavljaju razmnožavati. Krajem sljedećeg proljeća odrasli leptiri ponovno se sele u područja Europe gdje opet stvaraju nekoliko generacija mladih leptira. Migracijske sklonosti su ovu vrstu leptira dovele čak i do Havaja gdje je sada stalna vrsta, rekao nam je naš sugovornik.