Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Propao natječaj

Nemanja Cvijanović nema formalne uvjete za ravnatelja MMSU-a

MMSU Rijeka / Foto Petar FABIJAN
MMSU Rijeka / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2012. u 20:25 2012-01-26T20:25:29+01:00

Na natječaj se javio samo jedan kandidat – akademski slikar i voditelj galerije SIZ Nemanja Cvijanović – ali on prema mišljenju Upravnog vijeća MMSU–a ne zadovoljava formalne uvjete natječaja

RIJEKA Akademski slikar Nemanja Cvijanović jedini je kandidat koji se javio na natječaj za izbor novog ravnatelja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, ali je Upravno vijeće Muzeja na  zaključilo da ne ispunjava formalne uvjete koji su bili raspisani u natječaju. Prema riječima predsjednice Upravnog vijeća Maje Franković, Nemanja Cvijanović nije predočio dokaz da je najmanje 5 godina radio u muzejskoj struci, a niti dokaz da ima najmanje 10 godina rada u kulturi. 

   Dubina krize

– S obzirom na to da jedini prijavljeni kandidat ne udovoljava uvjetima natječaja, Stručno vijeće o njegovoj kandidaturi neće ni raspravljati, nego će biti raspisan novi natječaj. U ovom trenutku ne znam kada, ali ćemo svakako nastojati da to bude što prije – kazao nam je pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar nakon što je primio vijest da je natječaj propao. 

    – Sigurno je da zbog samo jedne prijave koja je stigla na natječaj možemo biti nezadovoljni. Mislim da to ukazuje na dubinu krize u ustanovi o kojoj govori i činjenica da nitko od zaposlenih kustosa nije želio biti v. d. ravnatelja. Očito je da negativnosti koje su se stvarale više od desetljeća ne mogu biti ispravljene u nekoliko mjeseci pozitivnih ambicija. No, neću biti pesimist nego ćemo se pobrinuti da se tom krizom bavimo i nađemo rješenje zadovoljavajuće za Grad, Muzej i sve građane – rekao je Šarar koji u pozitivna nastojanja ubraja i odluku da se odustane od izgradnje nove muzejske zgrade prema predviđenom projektu, što se je – po njegovu mišljenju – trebalo pozitivno odraziti i na natječaj. 

    – Siguran da je taj projekt bio teret svima. Stvari su sada mnogo bliže realitetu, što i budućeg ravnatelja stavlja u povoljniju poziciju – pojasnio je svoje viđenje. 

   Različite interpretacije

Na pitanje kako tumači odluku Branka Franceschija da odustane od natječaja, iako je s Gradom o tome vodio najozbiljnije pregovore, a onda zaključio da je podrška na koju može računati »više deklarativne nego operativne prirode«, Šarar je kazao kako je očito došlo do »različitih interpretacija konkretnosti nekih dogovora«. Pitali smo ga i za ocjenu Upravnog vijeća vezano uz kandidaturu Nemanje Cvijanovića, o čemu je rekao: 

    – Upravno vijeće je definitivo stručno da procjenjuje ispunjavanje referenci kandidata u odnosu na natječajne kriterije. Siguran sam da su umjetničke reference Nemanje Cvijanovića vrlo visoke, a i da je kao voditelj galerije SIZ postavio vrlo visoke kriterije. No, procjena Upravnog vijeća se očito odnosi na upravljanje ustanovom s 18 zaposlenih, za što te reference nisu dostatne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.