Definitivno ne

Nema novca za otkup kulturnog dobra: Rijeka ne želi hotel Emigranti

Ljiljana Hlača

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kako je riječ o kulturnom dobru – pravo prvokupa ima država, županija ili Grad. Po ovom modelu pokušao se prodati i Teatro Fenice, a koji je u vlasništvu Rijeka kina. Ali uspjeha nije bilo 



RIJEKA   Grad Rijeka nije zainteresiran za zgradu hotel Emigranti koja se nalazi na adresi Milutina Barača 7, a u vlasništvu je tvrtke MGK-pack Kukuljanovo. Odlučeno je to na gradonačelnikovom kolegiju, koji je održan prije ljetne stanke. Razlog je jednostavan; gradski oci nemaju predviđena sredstva u blagajni za tu svrhu.


Nekad i bolnica


Ova nekretnina prodaje se za 1,4 milijuna eura, a vlasnici je pokušavaju utržiti jer im je –  kako je naš list već pisao početkom godine –   postala veliki trošak. Kako je riječ o kulturnom dobru – pravo prvokupa imaju država, županija ili Grad. Po ovom modelu pokušao se prodati i Teatro Fenice, a koji je u vlasništvu Rijeka kina. Ali bez uspjeha. Kulturna dobra sve više postaju teret za njene vlasnike, a ne izvor mogućnosti.


Hotel Emigranti godinama je izvan funkcije, a fasada objekta je u lošem stanju. Ovu građevinu je izgradio mađarski arhitekt dr. Szilard Zielinski za smještaj iseljenika u Rijeci i u funkciji hotela zgrada je bila do 1914. godine nakon čega biva prenamijenjena u bolnicu.




Objekt je izuzetan zbog svoje armiranobetonske gradnje; naime Zielinski je iskustvo stekao u uredu Gustava Eiffela u Parizu, a u Mađarskoj je poznat uglavnom po armiranobetonskim konstrukcijama mostova, a manje po projektima ovakvih zgrada.


Namjenski objekt


Hotel je zadovoljavao najviše standarde ne samo u tehničkom nego i u higijenskom smislu. Uz uvedeno električno osvjetljenje i ventilaciju, vodilo se računa i o zaštiti od požara. Vrijednost ovog objekta je prije svega kulturološka jer je to jedini namjenski sagrađeni objekt za iseljenike u Hrvatskoj.