Dani otvorenih vrata

Nema naručivanja: Prvi pregled kod neurologa u KBC-u Rijeka bez čekanja

Barbara Čalušić

Tatjana Prenđa Trupec, doc. dr. Igor Antončić i prof. dr. Nives Jonjić  / Snimio Silvano JEŽINA

Tatjana Prenđa Trupec, doc. dr. Igor Antončić i prof. dr. Nives Jonjić / Snimio Silvano JEŽINA

Pacijenti će tako do sljedećeg utorka moći doći u riječku bolnicu samo s uputnicom i bez prethodne narudžbe obaviti prve preglede i određene dijagnostičke postupke na Klinici za neurologiju, Zavodu za kardiovaskularne bolesti i Zavodu za gastroenterologiju. Riječ o često traženim pretragama poput ultrazvuka srca ili pak doppler krvnih žila. Iako je nekolicina pacijenata bila izrazito zadovoljna činjenicom da su bez čekanja došli na red, nezadovoljstvo ne krije Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL)

 RIJEKA  Klinički bolnički centar Rijeka od jučer je jedna od sedam hrvatskih bolnica koja provodi program Dana otvorenih vrata koji traju do 8. rujna. Pacijenti će tako do sljedećeg utorka moći doći u riječku bolnicu samo s uputnicom i bez prethodne narudžbe obaviti prve preglede i određene dijagnostičke postupke na Klinici za neurologiju, Zavodu za kardiovaskularne bolesti i Zavodu za gastroenterologiju. Riječ o često traženim pretragama poput ultrazvuka srca ili pak doppler krvnih žila.

Dane otvorenih vrata riječkog KBC-a posjetila je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec koja je ovaj program opisala kao još jedan potez zdravstvene adminstracije prema potpunom ukidanju listi čekanja.


Ultrazvuk srca


– U sedam bolnica u Hrvatskoj započelo je provđenje Dana otvorenih vrata koji su dodatak Programa plus. To znači da će od 1. do 8. rujna u poslijepodnevnim satima s uputnicom primati pacijenti »s vrata«. Dakle, umjesto da se dođu najprije naručiti oni odmah dolaze na red, a to je uvod u naš plan da u skorom razdoblju više ne bude listi čekanja, rekla je ravnateljica HZZO-a prilikom svog jučerašnjeg posjeta riječkoj Klinici za neurologiju.Objasnila je da svim ostalim pacijentima, koji su naručeni i imaju termin, narudžba i dalje vrijedi. S druge strane, rad u popodnevnim satima predviđen je za svakog pacijenta koji dolazi s uputnicom u bolnicu, a prema njezinim riječima, to mogu učiniti i oni pacijenti koji imaju zakazan termin u narednih mjesec dana za neku od pretraga koje su na programu Dana otvorenih vrata.

– Konkretno, u KBC Rijeka na ove se pretrage čeka mjesec dana. Dakle to nije puno i prihvatljivo je pacijentima, ali ipak očekujemo da će nekim pacijentima sada biti povoljnija situacija, kazala je Prenđa Trupec, naglasivši da će prekovremeni rad zaposlenika u okviru Dana otvorenih vrata biti uzet u obzir.


Zamjenica sanacijskog upravitelja prof. dr. Nives Jonjić kaže da se KBC Rijeka uključio u Program plus još u veljači te je zahvaljujući tom programu pregledan daleko veći broj pacijenta nego što bi to bilo moguće u normalnim terminima.




– Za program Dana otvorenih vrata čini nam se da omogućuje pacijentu da što prije dođe do pregleda i dijagnostičkih postupaka. Išli smo na ona radilišta gdje ima najviše pacijenata. Neke bolnice su u ovaj program  uključile i ginekologiju, no mi smo procijenili da nema potrebe. Ipak, s obzirom da će se i ovaj projekt ponavljati, koliko smo mogli čuti, postoji mogućnost da se u njega uključimo i ginekologiju, istaknula je prof. dr. Jonjić.



Koordinatorica HUBOL-a za Primorsko-goransku županiju dr. Ines Strenja Linić, koja je kao neurologinja u riječkom KBC jučer i sama sudjelovala u Danima otvorenih vrata jer – kako je to kazala i samoj ravnateljici HZZO-a koja je jučer posjetila njezinu ambulantu – ne želi da ispada da je riječki KBC odbio odraditi ovaj projekt koji u svojoj suštini zbunjuje i liječnike i pacijente. – Dani otvorenih vrata ovako na brzinu organizirani od strane zdravstvene administracije u bolnicama, međutim, znače da će se u te dane primiti na pregled pacijente koji nisu na listi čekanja ili su pak na listi, ali  na redu za koji mjesec. Na prvi pogled, sve je u redu osim pogrešne upotrebe pojma dani otvorenih vrata pa se pitamo zbog čega smo i mi, a nadasve bolesnici, stavljeni u svrhu političke promocije koja se odvija u tijeku predizborne kampanje. Zašto se pristupa ovakvim ad hoc rješenjima, a da se tako važna odluka ne provede kroz simulaciju pa da se vidi koliko je provediva te zašto se prije donošenja ovakve odluke ne konzultira struka? Ministar je u više navrata obećao da će se dalje akcije dogovarati s krovnim liječničkim udrugama, a najteže je kada donosioci odluka nemaju uvida u posljedice svojih odluka, kako na bolesnike tako i na one koji odrađuju ad hoc akcije. To može imati katastrofalne posljedice, posebice ako se zbog takvih akcija odgađaju već naručeni bolesnici kojima je sigurno pregled ili pretraga trebala hitnije od onih koji danas uzmu uputnicu i samo se pojave kod liječnika. Uostalom, otkud pravo ministru da javne ustanove kojima je na čelu upreže tako očigledno u predizbornu kampanju, upitala se dr. Strenja Linić koja smatra da će zbog povećanog broja pacijenata kvaliteta usluga biti lošija, a učinak na predizbornu kampanju nikakav.


Pacijenti  zadovoljni


Jučer se u poslijepodnevnim satima na Klinici za neurologiju uz uputnicu mogao obaviti prvi pregled, zatim EEG i EMNG pregledi i neurosonološki pregledi dok su pacijenti na Zavodu za kardiovaskularne bolesti mogli obaviti ultrazvuk srca. Prema riječima predstojnika Klinike za neurologiju doc. dr. Igora Antončića, lista čekanja na pretrage koje se nude u sklopu Dana otovrenih vrata kreće se od tjedan dana do 45 dana.

– Čekanje na pretrage koje se nalaze u okviru ovog programa je 45 dana za EMNG, doppler je unutar 30 dana, čekanje za prvi pregled je ispod 20 dana dok se na EEG i evocirani potencijale čeka tjedan dana. Opća ambulanta u ovom vremenu može obaviti oko 25 bolesnika, a doppler može obaviti 13 do 15 bolesnika u punom radnom vremenu. Za EMNG je problem točno odrediti broj bolesnika jer ne znamo planirati unaprijed o kakvom se pregledu radi budući da duljina pretrage varira od toga što se traži. Primjerice, ako je to jedna lumbalna išijalgija onda je to pretraga koja traje 20 minuta. Ako je to pretraga koja sumnja na bolest motornog neurona, onda je to pretraga koja traje više od sat vremena. Kad znamo koja je uputna dijagnoza, onda se to i može planirati, ali ovako kad pacijenti dolaze s vrata, ne možemo unaprijed reći koliko ćemo ih moći primiti, objašnjava doc. dr. Antončić.


Iako je nekolicina pacijenata koje smo zatekli kako čekaju na svoj prvi pregled bila izrazito zadovoljna činjenicom da su bez čekanja došli na red, svoje nezadovoljstvo ne krije Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Dane otvorenih vrata bolnica proglasili su nastavkom kampanje stihijskog odrađivanja brojeva pregleda bez pokušaja rješavanja uzroka listi čekanja, diskriminacijom pacijenata koji mjesecima čekaju na pretragu, uvođenjem nereda i premašivanja zakonskih okvira dodatnog rada liječnika.