Kultni klub u Kružnoj

Neki novi Palach: Centar kreativne energije i alternativne kulture

Ivana Kocijan

Osim što od jučer ima novi logo i novo ime, Palach posjetitelje očekuje i s novim uređenjem te novom organizacijom prostora. Crvenih vrata u Kružnoj 8 više nema, a vrata koja su ih zamijenila sada će voditi u back stage, glavni ulaz je samo jedan, kroz bivša crna vrata



RIJEKA Omladinski kulturni centar Palach, mjesto razvoja kreativne energije i alternativne kulture, klub je u programskom upravljanju Saveza udruga Molekula i Studentskoga kulturnog Centra, osnovan s jednostavnom misijom razvoja kulturne scene grada Rijeke i osnaživanja prostorne dostupnosti za provedbu žanrovski neograničenih glazbenih programa, studentskih radova suvremene umjetnosti, filmskih ciklusa, političkog aktivizma te afirmacije nužnosti drugačijega pristupa organizaciji koja se temelji na dostupnosti, ravnopravnosti, jednakim mogućnostima kako za udruge koje čine Savez, tako i za ostale korisnike Palacha koji žele ostvariti zamišljeno unutar klupskih prostorija.


Opis je to novog Palacha koji od jučer ima svoju Facebook stranicu, novi logo i novo ime pod koje spada Galerija Studentskog kulturnog cenntra, koncertni prostor i ugostiteljski dio.


Mnogo promjena


Puno se toga promijenilo u Palachu otkako je odlaskom bivšeg zakupca službeno prestao s radom u svibnju prošle godine. Osim što od jučer ima novi logo i novo ime, posjetitelje očekuje i s novim uređenjem te novom organizacijom prostora. Crvenih vrata u Kružnoj 8 više nema, a vrata koja su ih zamijenila sada će voditi u back stage što znači da se taj ulaz više neće koristiti za posjetitelje. Glavni ulaz je samo jedan, kroz bivša crna vrata. Šankovi se nalaze u prvoj i drugoj prostoriji. Garderoba se nalazi pored drugog šanka te u trećoj, koncertnoj prostoriji, dok je nasuprot ulazu smješten DJ-pult i prostor za distribuciju glazbenih materijala i sličnog. U prvoj prostoriji sada se nalazi i mala pozornica, dok je prostor bivše pušionice postao backstage. U trećoj prostoriji nema šanka te će u njoj biti zabranjeno pušenje, dok će se u ugostiteljskom dijelu moći pušiti. Prostor ima nove podove i novouređen wc, dok zidove ugostiteljskog dijela krase radovi koje potpisuju riječke umjetnice i umjetnici: ojoMAGico, Šumski, Tifani Rubi, Pekmezmed i Džedaj te kolumbijska umjetnica s berlinskom adresom Xuehka.



Na Facebook stranici Palacha koja je već u prvom danu skupila više od 1000 »lajkova«, može se pronaći i objašnjenje o novom nazivu prostora.   – Odlučili smo naziv prostora vratiti korak unatrag, prema vremenu kada u Rijeci nije postojao niti jedan kulturni centar usmjeren prema razvoju kvalitetnijeg programa za mlade, studentsku populaciju i razne supkulture koje upravo Palach prepoznaju kao mjesto izlaska. Sada ćemo u koordinaciji udruga Saveza i S.K.C-a pokušati spojiti nezavisnu i studentsku kulturu, uzajamno se pomažući pri izgradnji snažnijega prostora u kojem je bez zadrške moguće ostvariti zamišljeno, uz minimalnu naknadu i profesionalnu koordinaciju stasalu radeći na svim relevantnim kulturnim zbivanjima Rijeke u zadnjih desetak godina, poručuju iz Saveza udruga Molekula.


– Palach se otvara 3. i 4. listopada, izložbom u prostoru Galerije Studentskog kulturnog centra koja postaje mjesto za studente, od studenata. Sezonu otvaramo izložbom B.A.K.A. kolektiva koji čine mladi kreativci. Unutar kolektiva djeluje i bend ### koji svira dan kasnije, otkrio je Damir Batarelo, predsjednik Saveza udruga Molekula.


Za Galeriju je primarno zadužen Studentski kulturni centar čiji je voditelj Zoran Baljak otkrio kako će se u sljedećim tjednima i mjesecima tamo održati i studentske radionice te izložba radova studenata Akademije primijenjenih umjetnosti. Važna je i multifunkcionalna dvorana u kojoj će biti moguće naučiti nešto novo kroz cikluse diskusija i konferencija usmjerenih prema razvoju novih prostornih politika, aktivne uloge mladih, razrade ustajalih koncepata.


Pristupačne ulaznice


– Kad spominjemo izložbu otvorenja, moramo spomenuti da unutar B.A.K.A. kolektiva djeluje This Town Needs Posters, dizajnerski tandem koji je ove godine dobio prvu nagradu na značajnom dizajnerskom festivalu Dan D, dodao je Baljak.Na otvorenju 3. listopada nastupit će DJ-kolektiv iz Zagreba pod nazivom Yem kolektiv koji čine DJ-i BabilonSka i Poma, a pridružit će im se i DJ Luka, rezident kluba Beertija na Trsatu.


– Program u petak je besplatan i trajat će do 4 ujutro. U subotu započinjemo s koncertima, a za ulaznicu će trebati izdvojiti 20 kuna. Gostovat će četiri benda – ### iz Siska, bend koji svira noise rock, a pridružit će se im se i grupa Human Host Body iz Kopra koja je već nekoliko puta bila u Rijeci, ali nikad u nekom većem prostoru poput Palacha. Iz Zagreba i Čakovca dolazi Bad Blood, grupa koja je taman izdala novi EP. Zadnji put su bili u Rijeci 2002. godine. Za kraj ostaju Riječani, grupa Krematorium, perjanice thrash metala koje svi znaju, otkrio je Batarelo.


Prvi koncerti


Tjedan dana kasnije, 10. i 11. listopada prve će koncerte u Palachu te prve nastupe pred riječkom publikom održati riječka grupa Jonathan koja će tom prigodom predstaviti debitantski album »Bliss«.– Kad započne s radom punom snagom, Palach će imati dva stagea. U prvoj prostoriji nalazi se manji stage i tu će se prvih mjesec dana odvijati koncertni dio. Kad se uredi velika, glavna koncertna prostorija, veći koncerti održavat će se tamo, a na manjoj pozornici manji koncerti, objasnio je Baljak.Okosnicu rada čine koncertni prostori na čijim će se pozornicima izmjenjivati šaroliko društvo izvođača u organizaciji udruga koje čine Molekulu. Time, Distune pronalazi svoje stalno radno mjesto nakon organizacije glazbenih događanja unutar svih prostora grada, Ri Rock nastavlja afirmirati riječke bendove na lokalnom i regionalnom planu, K.LJ.B. pokreće seriju gostovanja svih važnijih rock i alter sastava šire okolice, a Škatula istražuje glazbeno podzemlje do krajnjih ekstrema.


Za sve upite o programu te informacije o tome na koji način organizirati događaj i provjeriti je li prostor dostupan zainteresirani se mogu javiti na mail [email protected].



Ugostiteljski dio s radom će započeti nešto prije službenog početka rada OKC-a. Za dobru uslugu pobrinut će se momci iz zagrebačke tvrtke Kristofer d.o.o čiji rezime broji mnoge uspješnice poput prostora Tvornice kulture i Beertije itd. – Početak rada ovisit će o dozvolama. Imat ćemo period tihog rada da se uštimamo. Trebali bismo početi tijekom sljedećeg tjedna, no to ovisi o višim instancama. Mi ćemo voditi dvije prostorije s dva šanka. Imat ćemo opširniju ponudu piva u odnosu na ostale kafiće, a imat ćemo i dvije svoje pive, Rock and roll red beer i uvozno pivo iz Amerike Route 66 koje će se nuditi i u Beertiji. Osim toga, planiramo poseban viski pod imenom Palach, otkrio je voditelj ugostiteljskog dijela Andrea Benzan.

Programska shema


Radno vrijeme Palacha od ponedjeljka do srijede bit će od 8 ujutro do ponoći, četvrtkom do 1, a petkom i subotom do 4 ujutro. Nedjeljom će vrata OKC-a biti otvorena od 8 do ponoći.S detaljima programske sheme upoznao nas je Željko Pendić iz Distona.– Nakon promocije albuma grupe Jonathan, nastavljamo koncertom Granta Harta, suosnivača i bubnjara kultnog benda Hüsker Dü koji prvi put dolazi u Rijeku. Moramo istaknuti da svi do sada najavljeni koncerti imaju različite organizatore. Na taj način otvaramo klub i ostalim ljudima. Glazba je primarna, u svim prostorima. Ne smijemo zanemariti ni galeriju, odnosno sve popratne stvari koje idu uz nju, rekao je Pendić. Nakon što je ljetos konačno postalo poznato ime zakupca ugostiteljske djelatnosti u Palachu, započela je i nova riječko-zagrebačka suradnja.– Tvornica kulture zaslužna je za prvi dio po pitanju tehničke opremljenosti. Nakon krucijalnog dogovora između članica Saveza udruga Molekula, uputit će se poziv na programsku nadopunu prvenstveno Tvornici kao legitimnom partneru u cijeloj priči, a onda i javnosti, zaključio je Pendić.