Tko čeka...

Neće, pa neće: “Santiago” opet nije stigao u Rijeku. Ovaj put se stvarno radi o višoj sili

Orjana Antešić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

Prošli je petak, potpisom sporazuma između »3. maja« i Uljanik brodogradilišta u stečaju, konačno stavljena »točka na i« na mjesec i pol dana natezanja oko toga što će sve i kako riječki škver platiti da bi mogao otegliti ovaj svoj poluzavršeni tanker iz Pule



RIJEKA – Tanker »Santiago« jučer nije mogao biti dotegljen u Rijeku zbog jake bure tako da se ova trećemajska novogradnja očekuje u Rijeci u četvrtak u poslijepodnevnim satima, za kada prognoze predviđaju smirivanje vremenskih prilika, barem što se tiče vjetra.


Plan je da bi tegljači Jadranskog pomorskog servisa preuzeli »Santiago« u ranim jutarnjim satima s obzirom na to da će im za tegalj od Pule do Rijeke trebati osam do devet sati, a brod bi u trećemajsku luku trebalo privezati za danjeg svjetla. Kako doznajemo, jučer je krenula i doprema opreme i materijala za »Santiago« koji se nalaze po skladištima Uljanik brodogradilišta u stečaju.


Jedan dio opreme, barem ono što se smije tegliti skupa s brodom, ukrcao se na »Santiago«, no najveći dio ipak će se dopremati šleperima u idućim danima i tjednima.




Riječ je o popriličnoj količini za koju će, kažu u »3. maju«, trebati osamdesetak kamionskih tura. I pritom će riječki škver do posljednjeg dana odnosno posljednjeg zauzetog prostora, kako se već budu »čistila«, plaćati skladišninu Uljanik brodogradilištu u stečaju.


Prošli je petak, potpisom sporazuma između »3. maja« i Uljanik brodogradilišta u stečaju, konačno stavljena »točka na i« na mjesec i pol dana natezanja oko toga što će sve i kako riječki škver platiti da bi mogao otegliti ovaj svoj poluzavršeni tanker iz Pule.


»Zahvaljujući« odredbama stečajnog zakona, »3. maj« će pulskom škveru morati platiti sve, do zadnje lipe na račun obračunate im vezarine i skladišnine za »Santiago«, uključujući i zatezne kamate na dospjeli dug – sveukupno blizu 1,4 milijuna kuna. Kako doznajemo, prema potpisanom sporazumu riječko brodogradilište će sada podmiriti oko 250.000 kuna na račun skladišnine dok su ostatak odnosno cjelokupni dug od vezarine dužni podmiriti do svibnja iduće godine, dokad na »Santiagu« Uljanik brodogradilište u stečaju ima i zalog pomorskog privilegija.


S obzirom na to da je u ovaj iznos koji će sada platiti obračunata skladišnina do početka ovog tjedna, a da će ukrcaj i transport pripadajuće opreme za »Santiago« trajati danima, kojih tjedan-dva, za ovo dodatno zauzeće skladišnog prostora »3. maju« će se iz Pule naknadno ispostaviti fakture. Kada se tom novcu koji će »3. maj« izravno uplatiti u stečajnu masu pulskog škvera stečaju pridoda još oko 700.000 kuna dodatnih troškova, ispada da će za povratak »Santiaga« riječko brodogradilište platiti više od dva milijuna kuna.