Ipak se kreće

Neboder postaje studentski dom: U kojoj je fazi jedan od ključnih projekata Sveučilišta u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Željeli bismo što prije osigurati kapacitete od dodatnih 500 kreveta, pa nam se opcija čekanja odgovarajućih infrastrukturnih EU projekata za tu namjenu čini presporom. No, nismo ni to isključili jer bi bilo optimalno da novi dormitorij bude financiran EU sredstvima, kaže rektorica Snježana Prijić Samaržija



Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci izdvojena su sredstva za izradu studije izvodljivosti za projekt prenamjene nebodera HŽ-a u Prvomajskoj ulici koji se već gotovo tri godine pokušava pretvoriti u studentski dom. Riječ je o bivšem prenoćištu HŽ Infrastrukture koje je Sveučilištu za jednu kunu ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, s namjerom da se devastirani objekt pretvori u studentski dom, a posao je pripao sveučilišnoj tvrtki Kampus d.o.o.


Iako se ideji pristupilo s puno entuzijazma, neboder još uvijek nije poprimio planirani izgled. Derutno zdanje tako je od bivše uprave Sveučilišta naslijedila sadašnja uprava koja preuređenje nebodera smatra ključnim infrastrukturnim projektom svog mandata. Natječaj za pretvaranje nebodera u studentski smještaj već je u nekoliko navrata raspisivan, no tvrtka Kampus d.o.o. do potencijalnih partnera koji bi uložili sredstva u adaptaciju nebodera nije uspjela doći. Bivša je uprava nakon modela javno-privatnog partnerstva razmatrala i mogućnosti financiranja adaptacije putem EU fondova, no sadašnja uprava takav vid financiranja smatra presporim, jer kako pojašnjava rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, Sveučilište želi što prije osigurati dodatne smještajne kapacitete za studente.



Uz zeleno svjetlo za izdvajanje sredstava za studiju izvodljivosti prenamjene HŽ-ovog nebodera Senat Sveučilišta u Rijeci usuglasio se i s gašenjem tvrtke Kampus d.o.o. Riječ je o tvrtki koju je uspostavila bivša uprava, a uz nastojanje pronalaženja rješenja za neboder u Prvomajskoj ulici ta je tvrtka u svom djelokurugu poslova imala i upravljanje područjem Kampusa. Gašenje tvrtke rektorica objašnjava racionalizacijom poslovanja.





Studentski »paket«


– Već nekoliko mjeseci intenzivno radimo na planiranju infrastukturnog projekta preobrazbe nebodera u Prvomajskoj ulici u objekt studentskog smještaja. Iako smo nedavno osigurali smještaj od 754 ležaja unutar studentskog naselja »Trsat« na Kampusu, pokazalo se da je to nedostatno za sve zainteresirane studente. Ove godine je oko tisuću studenta koji su se prijavili za smještaj u našem Studentskom centru ostalo bez željenog smještaja. S obzirom na to da broj studenta koji dolaze na studij na Sveučilište u Rijeci iz drugih županija stalno raste, i ove godine je u strukturi studenta čak 54 posto onih koji nisu iz Primorsko-goranske županije.


Kada tome pribrojimo i one koji jesu iz naše županije, ali ipak trebaju smještaj u Rijeci, jasna je velika potreba za dodatnim smještajem. Toj potrebi treba pridodati i želju da osiguramo smještaj za internacionalne studente tako da im uz mogućnost studija ponudimo i cjelovit studenski »paket« koji uključuje i smještaj, na način kako je to u većini zemalja u Europi, a posebno u SAD-u. Sveučilište, Studentski centar i neke naše sastavnice koje imaju sjedište u blizini nebodera, posebno su zainteresirani pa čak razmatramo i financijski model vlastitog investiranja uz državnu potporu.


Naime, željeli bismo što prije osigurati kapacitete od dodatnih 500 kreveta, pa nam se opcija čekanja odgovarajućih infrastrukturnih EU projekta za tu namjenu čini presporom. No, nismo ni to isključili jer bi bilo optimalno da novi dormitorij bude financiran EU sredstvima, ističe rektorica.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Pokušaji prodaje


Vrijednost petnaest katova visokog nebodera koji je Sveučilištu pripao za jednu kunu je 25 milijuna kuna, a prema dosadašnjim planovima, neboder bi po završetku adaptacije trebao raspolagati s 8.670 četvornih metara korisne površine. Prema dosadašnjim planovima, neboder je trebao postati studentski dom s 252 »pametne« sobe. Predviđena je i teretana, kao i ugostiteljski objekt koje će raspolagati sa šestotinjak mjesta. Bivše željezničko prenoćište sagrađeno je 1980. godine, a zatvoreno je posljednjeg dana 2007. godine i otad je prepušteno propadanju.


Tvrtka HŽ Infrastruktura je prvi put pokušala prije sedam godina prodati neboder u Prvomajskoj ulici po početnoj cijeni od 50 milijuna kuna, ali bezuspješno. Pokušaj prodaje ponovljen je u nekoliko navrata, a među potencijalnim kupcima proteklih se godina spominjao Grad Rijeka. Interes je pokazao i GP Krk koji je na jednom od natječaja za kupnju nebodera ponudio 7,3 milijuna kuna, što je HŽ odbio kao premali iznos. U međuvremenu su u HŽ Infrastrukturi došli na ideju da dugoročno iznajme objekt, uz uvjet da ga najmoprimac obnovi, no i potraga za takvim partnerom bila je bezuspješna.