Arhitekti o projektu "Molo longo - riječki đir"

Ne zaobići struku: međunarodnim natječajem do ideja uređenja Molo longa

Darko Pajić

Molo longo posebno je vrijedno gradsko područje / Foto Silvano Ježina

Molo longo posebno je vrijedno gradsko područje / Foto Silvano Ježina

Za nikoga nije korisno ako se posao struke zaobilazi i ignorira te bez konkurencije prihvaća ideja volontera i entuzijasta, kaže Gordan Resan



RIJEKA Molo longo je izuzetno vrijedan prostor i nudi velik razvojni potencijal grada Rijeke, te je stoga potrebno raspisati međunarodni javni natječaj za njegovo idejno i arhitektonsko rješenje uređenja kojemu bi se sigurno odazvali mnogi poznati i ugledni domaći i strani stručnjaci, arhitekti s ozbiljnim referencama. Uvjereni smo kako bi se na ovaj način omogućila transparentnost i potaknula kreativnost i nove ideje za buduće sadržaje na Molo longu, kao i da je moguće natječajnu proceduru pripremiti i realizirati u kratkom roku, tako da uređenje Molo Longa može biti barem dijelom realizirano za projekt EPK 2020. godine.


Zaobilaženje struke


Na ovaj način predsjednik Društva arhitekata Rijeke Gordan Resan reagira na projekt i inicijativu »Molo longo – riječki đir«, koji predviđa uređenje Riječanima najdraže šetnice po konceptu oslikavanja i prezentacije bogate riječke povijesti na Molo longu. Iako Resan naglašava kako Društvo arhitekata Rijeke nipošto ne želi biti smetnja incijativama i idejama pojedinaca, smatra kako nije dobro zaobilaziti struku.



S prijedlogom projekta »Molo longo – riječki đir« nije upoznata stručna javnost i stoga pozivamo autore da projekt predstave Društvu arhitekata Rijeka, kao i gradskim i svim drugim službama i institucijama koje ionako moraju biti uključene u realizaciju. Ukoliko postoje primjedbe, tada bi ih svatko mogao i iskazati, a takva javna i stručna rasprava mogla bi pridonijeti da se otklone nedostaci ukoliko ih ima ili da se postojeće ideje eventualno nadopune, kao i da se koncept uređenja Molo longa dodatno osmisli i obogati, ističe Resan.   





– Kontaktirao sam i osobno nadležne odjele Grada Rijeke i Ministarstva kulture. Odjel za urbanizam i razvoj Grada je informiran o projektu samo iz objavljenog novinskog članka. Ne radi se ovdje samo o preskakanju stepenica, već preskakanju kriterija. Velik je i važan posao već odrađen u urbanizmu i prostornom planiranju, a to se odnosi i na Molo longo, pa za nikoga ne može biti korisno niti primjereno ako se sav taj posao zaobilazi i ignorira time što se bez transparentnosti i konkurencije prihvaća ideja i koncept sastavljen od strane volontera i entuzijasta.



Generalno se Facebook incijative i ideje olako prihvaćaju, iako će to sigurno i u provedbi izazvati dodatne probleme od strane struke i nadležnih institucija, koje moraju biti uključene i odobriti dozvole u realizaciji. Zbog svega navedenog potrebno je ići na javni natječaj, a to je i inače najbolji koncept za promišljanje razvoja pojedinih gradskih područja koja su posebno vrijedna, kao što je Molo longo. Svrha ovakvog javnog natjecanja između ostalog je da pruži priliku mladim i neafirmiranim arhitektima da sudjeluju rame uz rame sa etabliranim kolegama i dobiju kroz transparentnu proceduru žiriranja anonimnih i nepotpisanih projekata od strane stručnog odbora priliku da si ravnopravno prokrče put k tržištu.


Istovremeno, organizatoru natjecanja se na ovaj način omogućava transparentan način osiguranja najkvalitetnijih i najsvježijih rješenja »out of the box« uz samopromociju kao nositelja pozitive i promotora kvalitete – naglašava Resan, koji zatim odgovara na pitanje nije li ideja s raspisivanjem natječaja ipak zakašnjela ukoliko se žele urediti novi sadržaji na Molo longu već za 2020. godinu, kada Rijeka nosi titulu i projekt Europske prijestolnice kulture.


Ideje i koncept


– Najvažnije su institucije Grad Rijeka i Lučka uprava Rijeka i bilo bi logično da gradske službe pripreme natječaj u suradnji s nezavisnom stručnom institucijom, koja može biti i Društvo arhitekata. Natječaj bi se mogao pripremiti u roku od tri mjeseca i provesti u roku od još tri mjeseca i to na način da se apsolutno poštuje transparentnost i ravnopravnost. Ocjenjivati bi trebalo ideje i koncept, a anonimnost autora garantirati do samog isteka natječaja, tako da se maksimalno promovira kreativnost i nove ideje u promišljanju budućnosti tako vrijednog prostora kao što je Molo longo – zaključuje Resan, dodajući kako bi takav koncept sigurno bio u interesu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Lučke uprave, projekta EPK i svih građana.