Odjeci Invest foruma

Ne Opatija, Crikvenica ili Krk – Rijeka će biti turistička zvijezda Kvarnera!

Alenka Juričić Bukarica

Turističke zone Panorama, Preluk, Kostabela i Kantrida, od kojih je u izradi tek projekt Kostabela, sve zajedno imaju 16 hektara površine na kojoj bi se moglo dobiti čak 1.200 turističkih kreveta. Marine bi se gradile na Preluku, Porto Barošu i Brajdici, a hoteli na Delti i u Benčiću 

RIJEKA  Opatija treba strepiti, a Rijeku očekuje pravi turistički boom. To se barem dade zaključiti iz popisa razvojih projekata turizma grada Rijeke koje je na prošlotjednom Invest forumu u Opatiji predstavio Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Naime, kad se sve sumira, na području grada planirane su četiri turističke zone, tri lokacije za izgradnju marina, dvije pojedinačne lokacije za gradnju hotela, jedna sportska zona s mogućnošću gradnje svojevrsnog sportskog hotela, kao i cijeli grad kao centar urbanog turizma.  

  Riječ je o turističim zonama Panorama, Preluk, Kostabela i Kantrida, od kojih je u izradi tek projekt Kostabela. Sve zajedno se radi o površini od 16 hektara s turističkom namjenom na kojoj bi se moglo dobiti čak 1.200 turističkih kreveta.


   Imovinski odnosi 


Najveću površinu od 63.000 »kvadrata« za turizam otpada na Turistički kompleks Preluk gdje se tek treba riješiti imovinskopravne odnose na lokaciji, kreirati detaljan program izgradnje te putem javnog natječaja najbolje urbanističko-arhitektonsko rješenje. Ondje se, tako, podrazumijeva izgradnja hotela s 400 ležajeva, kongresne dvorane s 2.000 mjesta, višenamjenske arene za sport, glazbu, sajmove i slično s 4.000 do 5.000 mjesta. Predviđeni su i wellness centar, 25-metarski bazen, parkiralište do 2.000 parkirnih mjesta, pa čak i otvoreno kazalište s 1.000 mjesta, teniska igrališta, igrališta za košarku, odbojku i otvoreni bazen, kao i marina s 80 do 120 vezova. Grad Rijeka je spreman prodati svoj udio u vlasništvu zemljišta te pomoći u posredovanju za preostalo zemljište. Inače, ondje bi trebalo biti i 15.000 kvadrata plažnih prostora. Sve to, potencijalnog investitora stajat će čak 120 milijuna eura.


  Što se Panorame tiče, poznato je kako se u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), koja je vlasnik ruševine zvane hotel Panorama, planira gradnja hotelsko-edukacijskog centra u turizmu s pratećim sadržajima. Na Kantridi je također stavljena markica turističke zone koja bi se prostirala na 35.000 kvadrata, od čega je dobar dio izgrađen. Ondje bi bi trebao niknuti višenamjenski objekt za sport, hotel i marinu Kantrida čiji je nositelj Tecol Teri Mate Markanovića, u suradnji s Gradom. Očekivana ulaganja su 50 milijuna eura, a projekt podrazumijeva izgradnju višenamjenskog objekta s hotelom kategoriziranog s 4 zvjezdice. Hotel bi trebao imati 90-ak soba. Računa se i na stotinjak parkirnih mjesta, 60 vezova za brodice u marini, a na lukobranu bi trebali biti ugostiteljski sadržaji, i to dijelom – ispod vode. Za sada postoji idejni projekt za gradnju hotela, za koji je izdana i lokacijska dozvola. Budući bi sportski hotel trebao niknuti neposredno uz kompleks bazena Kantrida.




 


Najbliže realizaciji je pak kompleks hotela i vila na Kostabeli gdje bi radovi trebali početi počtkom iduće godine.


   Gateway projekt


Osim tih hotelskih objekata, u prostornoplanskim dokumentima su još dvije lokacije za hotele.  

  – Planirane su još dvije pojedinačne lokacije za igradnju hotela. To su ona na Delti, gdje se u okviru projekta Rijeka gateway planira proširenje centra grada za 10 hektara, i to mješovite namjene, od stanova do hotela i marine. Druga lokacija je Benčić, gdje se planira uređenje poslovnog hotela s 3 zvjezdice i 150 soba, a za koji je izdana lokacijska dozvola, kazao je Škunca navodeći kako bi grad trebao dobiti i do 900 vezova u marinama, i to na Preluku, u Porto Barošu i na Brajdici. Od toga do 500 vezova otpada na projekt Marine Baroš, za koju bi natječaj za koncesionara trebao biti raspisan do kraja ove godine. Marina Brajdica predviđa, pak, do 250 vezova za što je, kazao je Škunca, Grad pokrenuo izradu dokumentacije.



  Ako se svi ovi projekti realiziraju, Rijeka neće imati straha za turističku budućnost. Pitanje je samo kada će, ako ikad, ta budućnost postati realnost.