Velika akcija

Nazovite 060 9009, dođite na koncert i pomognite senzornu sobu OŠ Pećine

Sanja Gašpert

U humanitarnu akciju Sve za našu djecu ove su se godine uključili i riječki umirovljenici / Foto: Roni Brmalj

U humanitarnu akciju Sve za našu djecu ove su se godine uključili i riječki umirovljenici / Foto: Roni Brmalj

Na dan koncerta, 10. svibnja na Trgu Riječke rezolucije, na kojem će nastupiti Crvena jabuka, Opća opasnost, Gustafi, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Zsa Zsa, Mia Negovetić, Tedi Spalato, En Face, Marko Škugor, Jasmin Stavros, Koktelsi, Mauro Staraj i drugi od 19.30 sati bit će uspostavljen i Call-centar u studiju Kanala Ri



RIJEKA Festival humanosti Sve za našu djecu počinje već danas u 18 sati kada će na Trgu 128. brigade biti održana večer klapa u kojoj sudjeluju klape Reful, Škrljevo, Baladur, Dišpet i Hreljin. Sutra, u srijedu, u isto vrijeme i na istom mjestu najavljena je večer tamburica, uz sudjelovanje Tamburaša za dušu, kao i tamburaških sastava Primorski bećari, Baruffa, Merak, Fontana i Novi. Riječ je o trećoj po redu humanitarnoj akciji Sve za našu djecu koja će završiti velikim humanitarnim koncertom koji će se održati na Trgu Riječke rezolucije, u četvrtak, 10. svibnja u 17 sati.


Nastupit će Crvena jabuka, Opća opasnost, Gustafi, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Zsa Zsa, Mia Negovetić, Tedi Spalato, En Face, Marko Škugor, Jasmin Stavros, Koktelsi, Mauro Staraj i drugi, najavili su na jučerašnjoj konferecniji za novinare predstavnici organizatora – Udruge Riječko srce i Kanala Ri.


Posveta Matiji Kataliniću


– Na dan koncerta, 10. svibnja, od 19.30 sati bit će uspostavljen i Call-centar u studiju Kanala Ri. Pozivom na humanitarni broj 060 9009 građani će donirati pet kuna za uređenje senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike Osnovne škole Pećine Rijeka. Na humanitarni broj javljat će se sportaši, pjevači, političari, znanstvenici, novinari, svi oni koji se već tradicionalno odazivaju humanitarnim akcijama. Veliki humanitarni koncert prenosit će Kanal Ri I TV Istra.




Ovogodišnji je koncert, kao i sama akcija posvećen Matiji Kataliniću, mladom košarkašku koji je preminuo prije nekoliko dana, s nepunih osamnaest godina, a nakon što se dvije godine liječio od zloćudne bolesti. Naime, prošlogodišnja je humanitarna akcija bila namijenjena Odjelu za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida, za opremanje čekaonice, a Matija je sudjelovao u brojnim promotivnim aktivnostima same akcije. Po njegovoj osobnoj, a i želji njegove majke, tijekom koncerta Pleteri će otpjevati pjesmu »Heroj ulice«, kazala je novinarka Kanala Ri Lidija Šušak.


Humanitarna akcija Sve za našu djecu, čiji su pokrovitelji Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, ove je godine namijenjena uređenju senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike Osnovne škole Pećine Rijeka.



U humanitarnu akciju Sve za našu djecu ove su se godine uključili i riječki umirovljenici.


Naime, jučer je u Kružnoj ulici Matica umirovljenika grada Rijeke organizirala događanje Penzići za našu djecu, uz prodajnu izložbu slika, ulja na platnu čiji su autori umjetnici umirovljenici, kao i prodaju suhih kolača, takozvanih »noninih kolača«, koje su radile riječke umirovljenice.


– Uključili smo se u ovu akciju jer smo dugo o tome razmišljali, posebice jer nam se Udruga Riječko srce »uvukla pod kožu«. Smatramo da je to uistinu hvalevrijedna akcija i tražili smo način kako pomoći, ali da ima efekta.


Naša Matica ima radionicu Korak po korak, u kojoj naši umirovljenici rade slike, ulja na platnu, decoupage i keramiku, pa smo odlučili to ponuditi u prodaju. Danas imamo samo ulja na platnu, tridesetak slika i očekujemo da se uključe umirovljenici, ali i naši suradnici i prijatelji koji su shvatili važnost akcije. Također, 8., 9. i 10. svibnja naše radove prodavat ćemo i na štandu ispred Radija Rijeka, a sav prihod koji ostvarimo donirat ćemo OŠ Pećine, kazao je Emil Baumgartner, predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke.



Gastro-glazbeni dani


– OŠ Pećina redovna je osnovna škola u kojoj djeluje Odjel za djecu oštećena vida. Učenici u Odjel dolaze jednom do dva puta tjedno da bi dodatno uvježbavali vještine čitanja i pisanja na Brailleovom pismu, razvijali neoštećena osjetila te njegovali i koristili preostali korisni vid, ako se radi o slabovidnoj djeci. U školi postoji i knjižnica za djecu s oštećenjima vida.


Trenutačno Odjel pohađa do dvadeset i dvoje polaznika osnovnoškolske dobi iz cijele županije, kazala je rehabilitatorica Javorka Milković, dodajući kako je namjera prikupljenim sredstvima otvoriti još jedan prostor senzorne sobe, s puno taktilnih i zvučnih, ali i svjetlosnih podražaja.


Foto: S. JEŽINA


Foto: S. JEŽINA



Uoči koncerta, od 8. do 10. svibnja održat će se i prodajno, gastro-glazbeni dani na Korzu i Trgu riječke rezolucije.– Ove smo godine akciju organizirali tijekom čak tri dana, jer je veliki interes da se pomogne djeci. Tako će sljedeća tri dana na Trgu riječke rezolucije biti postavljeno deset štandova na kojima će djeca iz vrtića i učenici osnovnih škola, Učenički dom Podmurvice, Udruga Tić, Matica umirovljenika grada Rijeke i Riječko srce prodavati svoje rukotvorine.

Na sam dan velikog koncerta, 10. svibnja, od 10 do 17.30 sati sati bit će održan program Djeca djeci, u kojem će sudjelovati zborovi, plesne skupine, solo pjevači i brojni drugi. Također, kuhat će se grah, palenta kompirica, peći srdelice, čijom prodajom će se također prikupljati sredstva za OŠ Pećine, najavili su Dalibor Horvat i Alison Pelan Škulić iz Udruge Riječko srce.