Radnici zahtijevaju isplatu četiri zaostale plaće

Nastavljen štrajk u riječkoj tvornici Motori i dizalice; radnike posjetio Erik Fabijanić

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Radnike je posjetio predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine i član županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Erik Fabijanić. Nakon susreta s radnicima izjavio je kako je došao više slušati, a manje govoriti radnicima, ustvrdivši da agonija ove tvornice traje predugo, te da o teškoćama radnika može znati u punoj mjeri samo onaj tko je živio četiri mjeseca bez plaće



RIJEKA Radnici riječke tvornice Motori i dizalice u četvrtak su nastavili jučer započeti štrajk, zahtijevajući isplatu četiri zaostale plaće, te rješavanje pitanja budućnosti ove tvornice.


Radnike je posjetio predsjednik primorsko-goranske Županijske skupštine i član županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Erik Fabijanić.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Nakon susreta s radnicima izjavio je kako je došao više slušati, a manje govoriti radnicima, ustvrdivši da agonija ove tvornice traje predugo, te da o teškoćama radnika može znati u punoj mjeri samo onaj tko je živio četiri mjeseca bez plaće.


Susreo se i s predstavnicima sindikata i Uprave tvornice nakon njihovog jutrošnjeg razgovora, istaknuvši da, prema onome što je od njih čuo, tvornica ima budućnost. No, naglasio je, radnici ne mogu više raditi ako ne dobiju plaće.


»Županija nema apsolutne nikakve ovlasti u ovom slučaju, ali može na ovaj način ukazati na probleme tvornice, te potaknuti odgovorne na djelovanje«, kazao je Fabijanić.  Za djelovanje Uprave tvornice rekao je kako je ona postavljena da obavi preustroj, ali mora znati što činiti temeljem odluka vlasnika, Vlade odnosno Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).


»Uprava provodi samo ono što vlasnik traži«, poručio je.


Iz DUUDI-ja su u četvrtak priopćili kako su u restrukturiranje tvornice Motori i dizalice potrošena značajna sredstva, a sukladno Planu restrukturiranja i odlukama Vlade iznosila su 78 milijuna kuna. »Iako je planirano, trgovačko društvo nažalost nije ostvarilo prihode koji bi omogućili isplatu plaća«, navode u tom uredu.


O tome je, kažu, zatraženo detaljno obrazloženje Uprave samog Društva, a Centar za restrukturiranje i prodaju će po primljenoj informaciji na telefonskoj sjednici Upravnog vijeća donijeti odluku o financijskoj pomoći Društvu, ali sa stavom da se na ovakav način ne mogu osiguravati osobni dohotci.


Ujedno će se, najavljuju, raspisati i sljedeći krug prodaje dionica tvornice, jer je u prvom krugu pristiglo pet pisama namjere potencijalnih investitora. »Nadamo se da će drugi, obvezujući krug prodaje dionica društva uspjeti, u protivnom društvo Motori i dizalice mora u stečaj«, zaključuju u DUUDI-ju.