Sjećanje na urednicu Novog lista

Nasmijana uspavanka za Dubravku Munjas

Sanja Gašpert

Obitelj, prijatelji i kolege na predstavljanju knjige »Sjetnjak – Uspavanka za Dubravku M.« / Snimio Marko GRACIN

Obitelj, prijatelji i kolege na predstavljanju knjige »Sjetnjak – Uspavanka za Dubravku M.« / Snimio Marko GRACIN

Druženje u Kastvu bilo je zamišljeno kao susret Dudinih prijatelja. Bila je to večer kojom je dominirao osmijeh, baš onakav kakav je stalno »nosila sa sobom«



KASTAV  Kastavski Art caffe bio je premali za sve one koji su u četvrtak navečer došli na predstavljanje knjige »Sjetnjak – Uspavanka za Dubravku M.«, svojevrsni spomenar što su ga tijekom proteklih šest godina, od 2011. kada je Dubravka Munjas, dugogodišnja novinarka i urednica Novog lista izgubila bitku s bolešću, pa do 2016. godine, ispisivali njezini najbliži, njezini prijatelji i kolege.


Druženje u kastavskom Artu bilo je zamišljeno kao susret Dudinih prijatelja, kao večer sjećanja na Dubravku i upravo je tako i bilo. Uz članove obitelji, brojne prijatelje i kolege novinare, druženju su nazočili i bivši glavni urednici Novog lista, kao i novinari koji su već u mirovini, ali koji su dio svog radnog vijeka proveli s našom Dudom.


Bila je to večer kojom je dominirao osmijeh, baš onakav kakav je Duda stalno »nosila sa sobom«. Svirala je glazba koju je voljela, a umjesto klasičnog predstavljanja knjige, o Dudi su pričali svi oni koji su poželjeli, a sa sobom su kući mogli odnijeti ukoričenu uspomenu na nju.




Svakome tko je volio Dudu, vrata Arta bila su širom otvorena. Uvodnu riječ dao je kolumnist Novog lista Branko Mijić, koji je kazao kako je ova knjiga povod za još jedno druženje i sjećanje na Dudu.


– Ovo je večer uspomena, večer u kojoj svatko od nas ima priliku sjetiti se dobrih starih vremena s našom Dudom. Duda je sve nas u redakciji zabavljala, pa neka i ovo bude večer u takvom tonu, iako i pokoja suza može proći, ali veselje i sreća su obavezni. Danas je Dan mladosti, pa ni Ivo Lola nije zabranjen – kazao je Mijić.


Novinarka i urednica Novog lista i bliska Dudina prijateljica Slavica Mrkić Modrić, glavni »krivac« za izdavanje ove knjige, kazala je kako joj je »trebalo šest godina da posloži, ne knjigu, nego nešto drugo«.


– Ja sam konačno između ovih korica spremila sebe, Dudu i sve nas. Nije bilo lako, bilo je i smijeha i suza. Ova večer neka ipak bude nasmiješena – kazala je Mrkić Modrić.


Izvršni urednik Milan Zagorac kazao je kako mu ova večer izgleda kao proširena godišnjica mature.


– Na pripremi ove knjige radio sam s tri cure – Mrvom, Natašom i Lili, s kojima sam imao jako dobru suradnju, ja sam bio oruđe u njihovim rukama. Ova knjige je inventura Dudina života i rada, inventura jednog dijela novinarske riječke priče, od Vala i Novog lista do intimnih dijelova – kazao je Zagorac.


Nazočnima se obratila i Dudina prijateljica Ljiljana Pavlović, koja je također sudjelovala u izradi knjige.


– Hvala Nataši, Mrvi, Milanu. Mi smo se radeći ovu knjigu našli u procijepu emocija, nismo znali kako napraviti knjigu o Dudi. Skupila sam bilješke sjećanja ljudi koji su s Dudom išli u srednju školu, na fakultet, koji su s njom radili u Valu –  kazala je Pavlović.


U ime Dudine obitelji, svima koji su došli na večer sjećanja, kao i onima koji su sudjelovali u izradi knjige, Dudinim prijateljima i kolegama, zahvalio je njezin nećak Lovro Pastuović, Dudina najveća ljubav.


– Hvala svima za ovu priču o Dudi, hvala svima koji s nama dijelite ovaj trenutak sjećanja na našu Dudu – kazao je Lovro.


Knjiga »Sjetnjak – Uspavanka za Dubravku M.«, koju su priredili Dudina obitelj i prijatelji, a nakladnik je riječki studio TIM, na oko 130 stranica priča priču o Dudi.


Podijeljena je na nekoliko dijelova – Dubravka Munjas 1964.-2011., Obiteljsko sjećanje, Valovci, Ekipa Novog lista, Prijatelji. Knjiga je prošarana mnoštvom fotografija.